Verificat medical de

Doctor Alexandru Ciucu

Absolvent al Facultății de Medicină Dentară – UMF Târgu Mureș.

Cursuri de specializare în tratamente estetice restaurative și minim invazive sub magnificaţie (lupe dentare), protetică dentară la microscop și implantologie dentară precum și în domeniul radiodiagnosticului dentar (nivel 2 CNCAN) atât în România, cât și în Marea Britanie.

Are o experiență de lucru bogată în clinici dentare de top din Londra și Brașov.

Cunoaște limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele
Ameliorarea durerii după extracția unei măsele de minte - Sfaturi cheie

Extracția unei măsele de minte poate fi o intervenție medicală necesară, dar adesea însoțită de disconfort și durere. Cu toate acestea, există măsuri pe care le puteți lua pentru a minimiza aceste efecte negative și a facilita procesul de vindecare. 

Pentru a fi cât mai pregătit/ă de o astfel de intervenție și pentru a înțelege ce se va întâmpla, dar și cât durează durerea după o extracție de măsea de minte, trebuie să fiți cât mai informa/ă, motiv pentru care vă invităm să parcurgeți în continuare acest text.

Ce sunt măselele de minte și de ce este necesar să fie extrase

Măselele de minte sunt cei patru dinți de pe partea din spate a gurii, unul în fiecare colț. Aceștia sunt numiți așa pentru că apar de obicei în jurul vârstei de 17-25 de ani, când o persoană ar trebui să devină mai „înțeleaptă”. 

Cu toate acestea, adesea, măselele de minte nu ies în mod corect sau pot cauza probleme, necesitând extracția lor. Sunt mai multe cazuri în care se întâmplă asta:

 • Nu există spațiu suficient: Uneori, cavitatea bucală a unei persoane nu are suficient spațiu pentru ca măselele de minte să iasă complet sau în poziție corectă. Aceasta poate duce la împingerea altor dinți, provocând disconfort și deformări dentare.
 • Impactarea: Măselele de minte pot rămâne blocate sub gingie sau în os, ceea ce poate provoca inflamații, dureri severe și infecții. Această situație se numește impactare.
 • Probleme de Igienă Orală: Din cauza poziției lor în spatele gurii, măselele de minte sunt adesea dificil de curățat corespunzător. Aceasta poate duce la carii, infecții gingivale și alte probleme de igienă orală.
 • Afecțiuni Recurente: Persoanele care au avut probleme recurente cu măselele de minte sau care au experimentat durere și disconfort constant pot fi sfătuite de medicii dentiști să extragă acești dinți.

Extracția măselelor de minte este un procedeu stomatologic comun și relativ sigur.

Acest proces implică de obicei următoarele etape:

 • Evaluarea Preliminară: Medicul dentist examinează starea măselelor de minte și decide dacă extracția este necesară. Se pot efectua radiografii pentru a determina poziția și starea acestor dinți.
 • Anestezie: Înainte de extracție, zona din jurul măselelor de minte este anesteziată pentru a reduce disconfortul și durerea.
 • Extracția: Dentistul îndepărtează măselele de minte folosind instrumente speciale. În cazul impactării, poate fi necesară o intervenție chirurgicală mai complexă.
 • Recuperare: După extracție, pacientul este monitorizat și i se oferă instrucțiuni pentru îngrijirea post-operatorie. Pot fi prescrise medicamente pentru a controla durerea și inflamația, pentru că la fiecare pacient este diferit cat dureaza durerea dupa extractie masea de minte.

Extracția măselelor de minte este un procedeu comun în stomatologie și este necesară în cazurile în care acești dinți pot provoca disconfort, durere sau probleme de sănătate orală. 

Cu o evaluare adecvată și îngrijire post-operatorie, extracția măselelor de minte poate fi o soluție eficientă pentru ameliorarea problemelor legate de acești dinți și pentru menținerea unei sănătăți orale optime. 

Cum mă pregătesc pentru extracția unei măsele de minte și cât durează durerea dupa extractie masea de minte

Cum mă pregătesc pentru extracția unei măsele de minte și cât durează durerea dupa extractie masea de minte

Extracția unei măsele de minte este o intervenție stomatologică comună, dar necesită o pregătire adecvată pentru a asigura o procedură sigură și o recuperare fără probleme. Sunt câteva aspecte importante pe care nu trebuie să le treceți cu vederea.

 • Consultați un Medic Dentist: Primul pas esențial este de a programa o consultație cu medicul dentist. Acesta va evalua starea măselelor de minte și va decide dacă extracția este necesară. De asemenea, va discuta cu dvs. despre orice condiții medicale preexistente și va elabora un plan personalizat de tratament.
 • Discutați cu Medicul despre Medicamente: Dacă aveți alergii la medicamente sau luați medicamente regulate, este important să discutați cu medicul dentist despre aceste aspecte înainte de extracție. Acest lucru va permite medicului să adapteze anestezia și tratamentul post-operator în consecință.
 • Programați Extracția: După ce medicul dentist a stabilit că extracția este necesară, programați procedura în avans. Acest lucru vă va permite să vă pregătiți mental și logistic pentru ziua extracției.
 • Întrebări și Clarificări: Asigurați-vă că adresați toate întrebările și îngrijorările dvs. medicului dentist. Aflați ce să vă așteptați în timpul procedurii și pe parcursul perioadei de recuperare. Cu cât sunteți mai bine informați, cu atât veți fi mai pregătit pentru ceea ce urmează.
 • Planificați Transportul: De obicei, după extracție, veți fi sub influența anesteziei locale sau generale, ceea ce vă va face impropriu pentru conducerea unui vehicul. Asigurați-vă că aveți un prieten sau un membru al familiei care să vă conducă acasă după procedură.
 • Asigurați-vă de Asistență Post-operatorie: Aveți grijă să aveți pe cineva alături de dvs. pentru a vă ajuta în primele 24 de ore după extracție. Veți avea nevoie de sprijin pentru a vă îndeplini necesitățile zilnice de bază.
 • Hidratare și Alimentație: Asigurați-vă că sunteți bine hidratat înainte de procedură și evitați alimentele solide cu câteva ore înainte. După extracție, veți dori să mâncați alimente ușoare și reci, cum ar fi supa, iaurtul și smoothie-urile.
 • Respectați Repausul Alimentar Recomandat: Dacă vi s-a cerut să nu mâncați sau să beți înainte de procedură, asigurați-vă că respectați cu strictețe această recomandare. Consumul de alimente sau lichide înainte de extracție poate duce la complicații.
 • Pregătirea pentru Recuperare: Cumpărați în avans medicamentele prescrise de medicul dentist și asigurați-vă că aveți gheață, tampoane de vată și alte produse necesare pentru gestionarea durerii și inflamației în timpul recuperării. Nu putem să vă spunem exact cât durează disconfortul, pentru că la fiecare persoană este diferit. Însă, cu cât veți respecta mai bine indicațiile medicului, cu atât va trece mai repede durerea.
 • Stres și Relaxare: Încercați să vă mențineți calmul și să vă relaxați înainte de procedură. Stresul poate face procedura să fie mai dificilă pentru dvs. și poate întârzia recuperarea și durerea va fi mai persistentă.

Pregătirea adecvată înainte de extracția unei măsele de minte este esențială pentru a asigura un proces cât mai lin și pentru a reduce riscul de complicații. Ascultați sfaturile medicului dentist și urmați aceste etape pentru a vă asigura că sunteți bine pregătit pentru extracție și pentru o recuperare fără probleme.

Durerea după extracția unei măsele de minte – sfaturi cheie

Durerea după extracția unei măsele de minte - sfaturi cheie

După extracția unei măsele de minte, este normal să experimentați disconfort și durere în zona tratată. Cu toate acestea, există câteva sfaturi cheie pentru a gestiona eficient durerea și pentru a facilita procesul de vindecare:

 • Luați Medicamentele Prescrise: Medicul dentist vă va prescrie medicamente pentru controlul durerii și inflamației, cum ar fi analgezicele și antiinflamatoarele. Este esențial să le luați conform instrucțiunilor pentru a menține un nivel constant de medicament în sânge și pentru a reduce disconfortul.
 • Aplicați Gheața: Gheața poate ajuta la reducerea umflăturii și a durerii. Asigurați-vă că folosiți un pachet de gheață învelit într-o cârpă subțire pentru a preveni leziunile la nivelul pielii și aplicați-l pe zona extracției timp de 15-20 de minute la fiecare oră în primele 24 de ore.
 • Respectați Odihna: După extracție, odihna este crucială. Evitați activitățile fizice intense și stai la pat sau relaxați-vă pentru a permite organismului să se recupereze mai rapid.
 • Dieta Blândă: Optați pentru alimente moi și reci pentru a preveni iritarea zonei extracției. Supa, piureurile de cartofi și iaurtul sunt opțiuni bune care pot fi ușor consumate fără a provoca disconfort.
 • Evitați Băuturile Cu Pai: Folosirea paiului pentru a bea lichide poate crea un vid în gură, ceea ce poate duce la dislocarea cheagurilor de sânge și poate provoca sângerări. Acest lucru trebuie evitat în primele zile după extracție.
 • Igiena Orală Cu Grijă: Continuați să vă mențineți igiena orală, dar evitați perierea excesivă sau folosirea apei de gură timp de câteva zile, pentru a preveni dislocarea cheagurilor de sânge.
 • Renunțați la Fumat și Alcool: Evitați fumatul și consumul de alcool, deoarece aceste obiceiuri pot întârzia vindecarea și pot agrava durerea.
 • Urmați Instrucțiunile Post-operatorii: Respectați cu strictețe orice instrucțiuni primite de la medicul dentist cu privire la îngrijirea post-operatorie și programul de control. Acest lucru poate ajuta la evitarea complicațiilor și la asigurarea unei recuperări rapide.
 • Contactați Medicul Dentist: Dacă durerea devine insuportabilă sau observați semne de infecție, precum febră, inflamație excesivă sau secreții purulente, contactați imediat medicul dentist pentru consultare și tratament suplimentar.
 • Fiți Răbdători: Durerea și disconfortul după extracție pot dura câteva zile sau chiar săptămâni, în funcție de complexitatea procedurii și de reacția individuală. Fiți răbdători și înțelegători cu propriul corp în timpul procesului de vindecare.

Gestionarea durerii după extracția unei măsele de minte necesită o combinație de medicamente prescrise, îngrijire adecvată și răbdare. Respectând sfaturile medicului dentist și urmând aceste sfaturi cheie, puteți minimiza disconfortul și promova o recuperare mai rapidă și mai eficientă.

Îngrijirea adecvată după extracția unei măsele de minte este esențială pentru a reduce durerea și a accelera vindecarea. Respectarea acestor sfaturi cheie vă poate ajuta să treceți cu bine prin această perioadă dificilă și să reveniți la o stare de sănătate orală optimă în cel mai scurt timp posibil.