Verificat medical de

Doctor Daniel Ciucu (Manager Medical)

Absolvent al Facultății de Stomatologie – UMF Iași, promoția 1980.

Numeroase cursuri de specializare în chirurgie dentară, protetică, restaurări cu suport implantar, management medical în România și Franța.

Dr. Ciucu are peste 30 de ani de experiență ca medic stomatolog, proprietar și manager de cabinete medicale și laboratoare dentare atât în România, cât și în Franța (Paris și Dijon). A fost inclusiv medic stomatolog în cadrul Ministerului Transporturilor.

Vorbește limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele
urgență stomatologică

Urgențele stomatologice reprezintă situații medicale critice care necesită asistență imediată din partea unui specialist în stomatologie. Aceste incidente pot apărea în orice moment și pot varia de la dureri intense de dinți și gingii până la traume severe ale maxilarelor sau pierderea unui dinte. Cu toate că majoritatea problemelor dentare pot fi gestionate printr-o vizită planificată la dentist, urgențele stomatologice pot apărea în momente neprevăzute și pot cauza disconfort intens și durere.

Ce înțelegem prin urgențe stomatologice?

Urgențele stomatologice reprezintă situații medicale critice care necesită asistență imediată din partea unui specialist în stomatologie. Aceste incidente pot apărea în orice moment și pot varia de la dureri intense de dinți și gingii până la traume severe ale maxilarelor sau pierderea unui dinte. Vom prezenta acum cele mai frecvente tipuri de urgențe stomatologice, simptomele asociate și măsurile pe care le poți lua pentru a gestiona aceste situații până când ajungi în clinica stomatologică pentru ca problema să fie tratată de un specialist.

Prin serviciul nostru pentru urgențe stomatologice ne asigurăm că toți pacienții care apelează la noi în astfel de situații neprevăzute beneficiază de soluții imediate, personalizate conform stării lor de sănătate și problemei pentru care ne solicită, astfel încât să contribuim la ameliorarea imediată a disconfortului, dar și să oferim un plan de tratament eficient pe termen lung.

Exemple de urgențe stomatologice

Exemple de urgențe stomatologice

Sunt mai multe tipuri de urgențe stomatologice, iar cele mai des întâlnite în practică, în cazul pacienților care apelează la serviciul nostru de urgență sunt:

 • Durerea severă în dinți: Durerile de dinți intense pot fi cauzate de carii profunde, abcese dentare sau inflamații ale nervului dentar. O astfel de durere poate fi debilitantă și necesită tratament stomatologic imediat.
 • Traume dentare: Accidentele pot provoca fisuri, fracturi sau chiar pierderea dinților. În astfel de cazuri, este crucial să se solicite asistența stomatologică cât mai curând posibil pentru a salva sau repara dinții afectați.
 • Sângerări gingivale severe: Sângerările gingivale excesive pot fi semnul unei probleme dentare serioase sau al unei infecții. Un stomatolog poate evalua cauza și poate recomanda tratamentul corespunzător.
 • Abcese dentare: Un abces dentar este o infecție bacteriană gravă în interiorul dintelui sau a gingiei și poate cauza umflături dureroase. Această afecțiune necesită tratament imediat pentru a preveni răspândirea infecției.
 • Pierderea unei lucrări dentare sau a unei proteze: Dacă ați pierdut o coroană, o punte dentară sau o proteză dentară, este important să obțineți asistență rapidă pentru a evita complicații și pentru a restabili funcționalitatea dentară.
 • Dislocarea sau fractura maxilarului: Traumele grave pot duce la dislocarea sau fracturarea maxilarului, ceea ce necesită intervenție chirurgicală și corecție imediată.

Acestea sunt doar câteva exemple de urgențe stomatologice, iar în oricare dintre aceste situații, este esențial să cauți asistență stomatologică de urgență pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a preveni agravarea problemelor dentare.

Când apelează pacienții la serviciile de urgențe stomatologice?

În practică, am întâlnit numeroase situații în care pacienții s-au prezentat la urgențe, atunci când s-au confruntă cu probleme dentare sau orale care au necesitat asistență medicală imediată. Printre cele mai comune motive care determină pacientul să solicite ajutor urgent se numără:

 • Durerile intense și continue: Dacă pacienții experimentează dureri severe în dinți, gingii sau maxilare care nu se ameliorează sau care se agravează în timp, aceasta poate fi o indicație clară pentru a apela la un serviciu de urgențe stomatologice.
 • Traumele dentare: Accidentele care implică lovituri la nivelul feței sau gurii pot provoca fisuri, fracturi sau pierderea dinților. În astfel de cazuri, pacienții ar trebui să caute asistență stomatologică imediată pentru evaluare și tratament.
 • Sângerările gingivale severe: Sângerările gingivale excesive pot fi semnul unor probleme grave, cum ar fi gingivita avansată sau abcesele gingivale. Dacă sângerarea este intensă și nu se oprește, este important să se obțină ajutor stomatologic de urgență.
 • Abcesele dentare: Abcesele dentare sunt infecții bacteriene grave care pot cauza umflături dureroase. Pacienții care prezintă semne de abces dentar, cum ar fi umflarea feței sau dureri severe, trebuie să consulte un stomatolog imediat.
 • Pierderea sau dislocarea unei lucrări dentare: Dacă o coroană, o punte dentară sau o proteză dentară se pierde sau se dislocă, pacienții ar trebui să caute asistență stomatologică de urgență pentru a repara sau înlocui lucrarea.
 • Disconfort extrem: Orice disconfort oral extrem care afectează funcționalitatea normală a gurii, cum ar fi dificultatea de a înghiți sau de a respira din cauza unei inflamații severe sau a unei obstrucții, necesită o evaluare imediată de către un stomatolog.

Acestea sunt doar câteva exemple de situații în care pacienții ar trebui să apeleze la serviciile de urgențe stomatologice. Le recomandăm tuturor persoanelor interesate de o sănătate orală optimă să acorde atenție simptomelor și să nu amâne căutarea ajutorului medical atunci când apar probleme dentare sau orale grave.

De ce este important să apelezi la serviciile de urgențe stomatologice rapid?

serviciile de urgențe stomatologice

Îndemnăm toate persoanele care se confruntă cu anumite probleme la nivelul cavității bucale sau al danturii, care pot constitui urgențe stomatologice, să se prezinte cât mai rapid la clinica stomatologică, deoarece în foarte multe situații, intervenția rapidă nu doar elimină disconfortul, ci poate contribui și la conservarea dinților sau a altor structuri din cavitatea orală. Acestea sunt cele mai importante motive pentru care îți recomandăm să apelezi la serviciile de urgență cât mai repede, atunci când situațiile neprevăzute o cer:

 • Alinarea durerii: Durerile dentare severe pot fi extrem de neplăcute și pot afecta calitatea vieții. Căutând ajutor rapid, vei primi tratament pentru a alina durerea și disconfortul cât mai curând posibil.
 • Prevenirea agravării problemei: Multe probleme dentare și orale pot deveni mai grave dacă nu sunt tratate prompt. Apelând la servicii de urgențe stomatologice, poți preveni agravarea infecțiilor, a traumelor sau a altor afecțiuni dentare.
 • Salvarea dinților: În cazul unei traume sau fracturi dentare, intervenția rapidă poate ajuta la salvarea dinților afectați. Cu cât aștepți mai mult, cu atât sunt mai reduse șansele de reușită a tratamentului.
 • Evitarea complicațiilor: Ignorarea unor simptome precum sângerări gingivale sau inflamații ale gurii poate duce la complicații grave, cum ar fi infecțiile extinse sau pierderea dinților. Tratamentul timpuriu poate preveni aceste complicații.
 • Restabilirea funcționalității: Pierderea sau dislocarea lucrărilor dentare poate afecta funcționalitatea normală a gurii și poate face dificilă masticația sau vorbitul. Prin căutarea ajutorului rapid, vei putea restabili funcționalitatea dentară.
 • Reducerea anxietății și a stresului: Durerea și disconfortul dinților pot provoca anxietate și stres. Cu ajutorul stomatologului, poți obține rapid alinarea și reducerea acestor efecte negative asupra stării tale de bine.
 • Diagnosticul corect și tratamentul adecvat: Stomatologii de urgență sunt specializați în gestionarea problemelor dentare critice și pot oferi diagnosticuri precise și tratamentul corespunzător. Astfel, vei beneficia de expertiza necesară pentru a rezolva problema în mod eficient.

Ce să nu faci atunci când ai o urgență stomatologică?

În momentul în care te confrunți cu o urgență stomatologică, sunt mai multe lucruri pe care ar trebui să le eviți pentru a nu agrava problema sau a nu întârzia tratamentul necesar:

 • Nu amâna căutarea ajutorului medical: Una dintre cele mai importante acțiuni pe care să nu le faci este să amâni să cauți ajutor medical. Cu cât aștepți mai mult, cu atât problema poate deveni mai gravă și tratamentul poate fi mai complicat.
 • Nu ignora durerea severă: Dacă ai dureri de dinți sau gingii severe, nu ignora disconfortul. Nu recurge la auto-medicație sau nu aștepta ca durerea să treacă de la sine, deoarece poate indica o problemă serioasă care necesită tratament de urgență.
 • Nu încerca să îți tratezi singur problema: Evită să încerci să îți tratezi singur afecțiunea folosind instrumente sau remedii la îndemână. Auto-tratamentul poate agrava problema și poate duce la complicații.
 • Nu folosi medicamentele în exces: Evită să iei medicamente fără a consulta un medic stomatolog. Unele medicamente pot ameliora temporar durerea, dar nu rezolvă cauza problemei și pot ascunde simptomele reale.
 • Nu aplica gheață sau obiecte calde direct pe zona afectată: Aplicarea directă a obiectelor calde sau foarte reci pe zona afectată poate cauza leziuni suplimentare. Este mai bine să aștepți sfaturile și tratamentul unui profesionist.
 • Nu amâna tratamentul din motive financiare: Dacă ai o urgență stomatologică, nu amâna tratamentul din motive financiare. Clinica noastră stomatologică oferă inclusiv plata în rate, astfel încât să beneficiezi de tratamentul necesar la timp.
 • Nu evita controalele stomatologice regulate: Prevenția este întotdeauna cea mai bună abordare. Nu evita programările regulate la dentist pentru examene de rutină și igienizare dentară. Acest lucru poate ajuta la prevenirea unor probleme stomatologice grave.

Urgențele stomatologice reprezintă situații medicale critice care necesită intervenție imediată din partea unui specialist în stomatologie. Pacienții ar trebui să fie conștienți de semnele și simptomele acestor urgențe și să caute asistență medicală rapidă pentru a alina durerea, a preveni agravarea problemelor și a asigura o recuperare adecvată a sănătății orale. În plus, recomandăm tuturor să apeleze la serviciile de urgență cât mai rapid atunci când se confruntă cu situații neprevăzute și să evite automedicația sau alte intervenții care pot agrava problemele. Doar luând în serios urgențele dentare și acționând prompt, îți poți menține sănătatea danturii și a cavității orale, evitând complicațiile grave.