Verificat medical de

Doctor Daniel Ciucu (Manager Medical)

Absolvent al Facultății de Stomatologie – UMF Iași, promoția 1980.

Numeroase cursuri de specializare în chirurgie dentară, protetică, restaurări cu suport implantar, management medical în România și Franța.

Dr. Ciucu are peste 30 de ani de experiență ca medic stomatolog, proprietar și manager de cabinete medicale și laboratoare dentare atât în România, cât și în Franța (Paris și Dijon). A fost inclusiv medic stomatolog în cadrul Ministerului Transporturilor.

Vorbește limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele

Stomatologia pediatrică sau pedodonția este ramura stomatologiei adresată copiilor și adolescenților. Doamna doctor Alexandra Strat, medic stomatolog la Dental Elite Brașov ne explică de ce sunt importante vizitele timpurii ale micuților, la dentist.

„În ceea ce privește stomatologia pediatrică, ne dorim să fie mai mult o ramură a medicinei de prevenție, adică să prevenim eventualele afecțiuni care pot apare, printr-o vizită cât mai timpurie la medicul dentist, de preferat înaintea apariției primei probleme.
Cele mai dese probleme cu care se confruntă micuții, sunt cariile dentare și probleme de aliniere a dinților. Medicul pedodont poate face trimitere
înspre medicul ortodont pentru acest tratament.
Dincolo de o igienă sanătoasă și o alimentație bogată și diversificată, vizitele la dentist sunt primordiale în tratarea danturii micuților.
Recomand ca primele vizite ale micuților la dentist să fie strict o vizită. Ei trebuie să vadă că este un loc prietenos, un loc fără frică, un loc fără durere, un loc unde lumea vine de bunăvoie.
Nu trebuie să fie un eveniment extraordinar asociat cu episod acut de durere. Odată ce instituim această regulă copilul vine de bunăvoie și de plăcere.
Punem foarte mult accent pe terapia durerii. Ei trebuie să afle că la dentist nu facem lucruri care dor. Probabil pișcă, probabil ustură, probabil se încălzesc ușor dințișorii, dar sub nicio formă nu doare.
O dantură sănătoasă este importantă nu numai în masticația zilnică, dar și în dicția copilului. În caz contrar, poate  fi afectată încredera în sine și poate avea anumite aspecte psihologice. O mușcatură defectuasă poate cauza, în timp, probleme de postură, dincolo de afectarea danturii permanente a copilului.

Igiena dentară

Un rol deosebit de important în prevenirea cariilor dentare, o are igiena dentară. Aceasta trebuie să fie introdusă de la apariția primilor dințișori, adică 4 luni sau 6 luni, până în momentul schimbării acestora dinții de lapte trebuie periați împreună cu părinții și sub atenta observație.
Tratamentul cariilor pentru copii nu trebuie neglijat și nici amânat, deoarece vârsta la care ei îți schimbă dantura de lapte este undeva între 6 și 12 ani. Nu înseamnă că între 6 și 8 ani copilul își schimbă absolut toți dinții de lapte. În această perioadă de tranziție, în gura copilului trebuie păstrat un mediu curat, sănătos propice erupției dinților definitivi.
Cariile dinților temporari pot afecta dantura permanentă, dar nu este obligatoriu ca dinții permanenți să erupă direct cariați.
Cunoștințe despre psihologia copilului și o doză mai mare de răbdare, pot face din consultația micuților la dentist un moment chiar plăcut.”