Verificat medical de

Doctor Daniel Ciucu (Manager Medical)

Absolvent al Facultății de Stomatologie – UMF Iași, promoția 1980.

Numeroase cursuri de specializare în chirurgie dentară, protetică, restaurări cu suport implantar, management medical în România și Franța.

Dr. Ciucu are peste 30 de ani de experiență ca medic stomatolog, proprietar și manager de cabinete medicale și laboratoare dentare atât în România, cât și în Franța (Paris și Dijon). A fost inclusiv medic stomatolog în cadrul Ministerului Transporturilor.

Vorbește limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele

Demineralizarea dintilor de lapte este o temă de interes pentru părinți, dat fiind faptul că este o problemă stomatologică frecvent întâlnită la copii. Încă de la o vârstă fragedă a copilului, mămicile trebuie să acorde o atenție deosebită nutriției și modului de îngrijire al dinților de lapte, asigurându-se astfel de o dezvoltare corectă a acestora.

Sănătatea orală a copilului întotdeauna trebuie să fie o prioritate pentru părinți. Dinții de lapte sunt extrem de importanți, ei având un rol esențial în dezvoltarea vorbirii, masticației și în procesul de erupție a dinților definitivi. 

demineralizarea dintilor de lapte
Sursa: Freepik.com

În măsura în care apar anumite probleme ale dinților de lapte și nu sunt tratate la timp, acest lucru afectează dezvoltarea corectă a dinților permanenți, existând un risc destul de ridicat ca aceștia să creeze probleme mai târziu. 

Odată afectați acești dinți, copilul va simți disconfort sau chiar dureri la dulce sau la preparate calde/reci. În plus, acesta nu se va bucura pe deplin de plăcerea masticației unui preparat gustos.

Ce înseamnă demineralizarea dintilor de lapte?

Demineralizarea este un proces de deteriorare a smalțului dentar, reprezentând de fapt o etapă incipientă a unei carii dentare. În urma expunerii constante a dinților la diferiți acizi, de proveniența alimentară sau bacteriană, smalțul acestora se deteriorează treptat.

Smalțul reprezintă învelișul exterior al dintelui, acesta având în compoziție calciu, fosfați și alte minerale importante precum fluorul, magneziul etc. În contextul demineralizării, smalțul se deteriorează, pierzându-și din aceste minerale, creând un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și implicit, formarea cariilor dentare.

Care sunt semnele ce indică demineralizarea dintilor de lapte?

Sursa: Freepik.com

Principalele semne care indică demineralizarea dinților de lapte sunt:

  • Existența unor pete albe pe dinți, ca urmare a diminuării nivelului de fluor (într-o etapă avansată a demineralizării, aceste pete vor prezenta nuanțe închise – maronii);
  • În zonele afectate, se poate constata o textură poroasă, cu un aspect calcaros;
  • Apariția unei sensibilități la nivelul dinților, manifestate la consumarea unor preparate reci/fierbinți.

Aspectul inestetic al dinților și sensibilitatea tot mai pronunțată, manifestată de copil la rece și cald, sunt semne ale demineralizării dinților de lapte. În acest caz, igiena orală nu va putea fi realizată corectă, periajul dinților determinând disconfort sau chiar dureri. Pe fondul îngrijirii precare sau absente a dinților, se creează un mediu acid, favorabil dezvoltării cariilor dentare. 

Care sunt cauzele care determină demineralizarea smalțului dentar la copii?

Demineralizarea smalțului dentar poate apărea pe fondul unui cumul de factori, care țin atât de nutriție și planul alimentar al copilului, cât și de partea genetică. În acest context, pot exista și factori care au survenit în timpul sarcinii, asociați cu o predispoziție genetică.

În general, demineralizarea dintilor de lapte poate fi rezultatul unor cauze precum:

  • Factorul genetic;
  • Placă bacteriană acumulată și igiena orală deficitară;
  • Deficitul de vitamina D, acesta având un rol cheie în menținerea sănătății dinților;
  • O alimentație dezechilibrată (consum ridicat de carbohidrati si sarac in proteine, fibre)
  • Respirația orală;
  • Anumite afecțiuni digestive care provoacă aciditate: reflux gastric.

Demineralizarea este o leziune reversibilă a dinților. Netratată la timp, conduce la apariția cariei dentare, care este o leziune ireversibilă.

În ce constă tratamentul demineralizării dinților de lapte?

demineralizarea dintilor de lapte
Sursa: Freepik.com

Ținând cont de evaluarea realizată de medicul pedodont, se stabilesc și soluțiile de tratament. În acest context, sunt luate în calcul mai multe aspecte, printre care:

  • Nivelul de deteriorare a smalțului dentar;
  • Existența primelor carii;
  • Vârsta micuțului;
  • Capacitatea sa de cooperare cu medicul stomatolog.

Tratamentul pentru această problemă dentară nu este unul complex, ci implică acțiuni acceptate cu ușurință de micuți. Prima acțiune a medicului pedodont o constă igienizarea profesională a dinților în vederea eliminării plăcii bacteriene. Ulterior, acesta poate aplica anumite geluri cu un conținut bazat pe fluor, ce are rolul de a remineraliza, consolidând și protejând structura smaltului.

De asemenea, medicul poate recomanda utilizarea unor paste de dinți bogate în fluor pentru periajul dentar (potrivită vârstei copilului), întărind astfel structura dinților de lapte. 

De importanță majoră în acest caz sunt metodele de prevenire a demineralizării dinților, plecând de la formarea unor obiceiuri corecte privind igiena orală și ajungând la alimentația bogată în vitamine și minerale și controlul stomatologic periodic.

Ce este important să înțeleagă părinții?

În cazul copiilor, prima experiență la o clinică stomatologică este definitorie pentru comportamentul pe care îl vor adopta în viitor. 

În general, se recomandă ca prima vizită la medicul pedodont să fie efectuată la apariția primului dinte temporar sau in jurul vârstei de 1 an. În acest context, este importantă construirea unei imagini pozitive, experiența la dentist fiind privită ca una plăcută, lipsită de durere. Altfel va percepe copilul vizitele la medicul stomatolog, el venind de bunăvoie, fără a avea temeri.

Este important ca părinții să conștientizeze importanța primei vizite la medicul pedodont și rolul lor cheie în educarea micuțului în tot ce înseamnă îngrijire orală corectă și vizite periodice la clinica stomatologică.

Concluzii

Această problemă stomatologică poate fi prevenită de către părinți dacă aceștia respectă indicațiile medicului pedodont și se implică activ în educația copilului privind îngrijirea corectă a dinților. Încă de la apariția dinților de lapte, crearea unor obiceiuri corecte de igienă orală va reprezenta o prioritate pentru părinți. 

Indiferent de problemele dentare pe care le întâmpină copilul tău, apelează la servicii stomatologice în vederea realizării unui control amănunțit. 

Clinica Dental Elite oferă multiple servicii de stomatologie pediatrică, pentru ca micuțul tău să beneficieze de cele mai bune tratamente. Echipa este alcătuită din medici specialiști de top, care tratează anual mii de copii, fiind întotdeauna dedicați zâmbetelor lor.