Astăzi vom vorbi despre implantul dentar cu Dr. Alexandru Ciucu și Ilie Ilieș, medici stomatologi, Dental Elite Brașov.

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este cea mai eficientă și cea mai bună soluție de restaurare dentară atunci când ai pierdut un dinte sau un grup de dinți și îți doresti un zâmbet și o masticație complet funcțională.

Implantul dentar este o rădăcină artificială, dintr-un amestec de metale biocompatibile și acoperită cu un strat de particule ce permit osteointegrarea lui (creșterea celulelor oasoase), cu suprafața implantului dentar. Implantul dentar osteointegrat oferă stabilitate și rezistență la restabilirea funcției unui dinte pierdut. Când pierdem un dinte, apare un gol și dinții vecini migrează în acest gol. În timp, spațiul acesta poate fi închis de tot de dinții care au migrat și nu mai putem restabili cu un implant sau cu o punte.

Când dinții migrează își pierd și funcția pentru că nu mai sunt drepți. Fiind oblici aceștia și nu participă corect la actul de masticație. Acest lucru provoacă un dezechilibru ocluzal care este foarte greu de tratat.

Este foarte bine să apelăm la implantul dentar cât mai repede posibil după ce am pierdut un dinte. În acel moment nu există pierdere osoasă, iar dinții vecini nu migrează în spațiul lăsat de dintele pierdut.

Spre deosebire de punțile dentare clasice, care se ancorează pe dinții vecini, piliți și șlefuiți în prealabil, fap care duce la destabilizarea lor în timp, implanturile dentare se inserează în os și se osteointegrează fără a se lega de dinții vecini.

Când folosim implantul dentar?

Folosim implantul dentar pentru a lăsa intacți dinții din vecinătatea spațiului ramas liber în urma pierderii unui dinte. Folosim implantul dentar atunci când nu mai există legături în spate și nu se poate face puntea calsică. Folosim implanturi dentare atunci când am pierdut toți dinții și nu ne dorim să folosim o proteză, care este destul de incomodă.  Cu ajutorul implanturilor dentare se poate face o lucrare fixă, ce oferă un confort mai ridicat.

Ne dorim ca pacientul să înțeleagă că stomatologia practicată la Dental Elite, este o stomatologie modernă fară durere, care se aplică și în cazul implanturilor dentare, iar medicul stomatolog înseamnă o echipă de medici dentiști specializați pe anumite arii medicale.

Datorită procedurilor înalt tehnologizate riscurile și complicațiile asociate intervenției sunt reduse la minim. Implantul dentar poate fi pus atunci când dintele a fost extras de ceva timp. Procedura se poate efectua într-o singură etapă, adică se extrage dintele și se pune implantul.

Pentru a afla mai multe, vă așteptăm la o consultație!