Sensibilitatea dentara este o afecțiune frecvent întâlnită și neplăcută, care poate avea efecte asupra calității vieții. Aceasta se manifestă prin dureri intense și de scurtă durată sau un disconfort dentar în diferite contexte, precum periajul sau consumul de alimente.
Pentru a gestiona sensibilitatea dentara, este important să înțelegem cauzele acesteia și să le abordăm în mod corespunzător.
În acest articol, vom examina în detaliu principalele cauze ale sensibilității dentare, precum și opțiunile de tratament și prevenire disponibile în vederea reducerii simptomelor neplăcute și menținerii sănătății dentare.
Ce este sensibilitatea dentara și din ce cauze apare?
Sensibilitatea dentara este o afecțiune care apare atunci când smalțul dinților este afectat sau gingia se retrage, expunând astfel rădăcina. Astfel, la contactul cu diferiți factori favorizanți, pacientul resimte durere sau disconfort. Durerea poate varia ca intensitate și durată.
Concret, această durere poate fi declanșată în momentul:
- Consumului unor alimente sau băuturi dulci, reci, fierbinți sau acide;
- Periajului dentar.
Important de precizat este faptul că sensibilitatea dentara poate afecta unul sau mai mulți dinți, în funcție de zonele în care smalțul acestora este erodat sau gingia se retrage.
Există mai multe cauze care determină apariția sensibilității dentare. Printre cele mai importante menționăm:
- Periajul agresiv: poate conduce la uzura smalțului dinților și expunerea dentinei sensibile;
- Consumul excesiv de alimente și băuturi acide: Acestea deteriorează smalțul dinților, expunând astfel dentina;
- Cariile și netratarea lor la timp: Cariile dentare distrug smalțul și dentina, cauzând dureri dentare;
- Igiena orală deficitară: O igienă orală inadecvată favorizează formarea plăcii bacteriene, care poate cauza carii și boli gingivale, ambele fiind cauze ale sensibilității dentare;
- Bruxismul: Presiunea excesivă exercitată asupra dinților prin bruxism (scrâșnitul dinților) favorizează uzura smalțului și expunerea dentinei;
- Retracția gingivală: Cauzată de periajul agresiv, boli gingivale sau alte afecțiuni dentare;
- Obturații fisurate: Sensibilitatea dentară poate să apară ca un rezultat al căderii unei obturații, terminațiile nervoase ale dintelui fiind astfel expuse acțiunii unor factori nocivi din cavitatea orală.
Diagnosticarea sensibilității dentare
Diagnosticarea sensibilității dentare poate fi realizată doar de medicul stomatolog. În timpul examinării, acesta va identifica potențiale semne ale uzurii smalțului, cariilor sau altor afecțiuni, care au condus la apariția sensibilității dentare. Pacienții pot fi rugați să descrie nivelul și durata sensibilității, precum și factorii care agravează sau ameliorează simptomele.
În cazurile complexe de sensibilitate dentară, medicul stomatolog poate recomanda teste suplimentare (spre exemplu, radiografii) pentru a identifica probleme subiacente, cum ar fi leziuni sau carii avansate.
Tratarea și prevenirea sensibilității dentare – Opțiuni și recomandări
Tratamentul sensibilității dentare poate varia în funcție de cauza acesteia și complexitatea simptomelor. În general, tratamentul are ca obiectiv atenuarea sensibilității și protejarea dinților.
Pentru a stabili tratamentul potrivit, medicul stomatolog are în vedere tratarea cauzelor care au condus la această afecțiune. Spre exemplu:
- Dacă unul dintre factorii declanșatori a fost periajul agresiv sau deficitar, atunci medicul recomandă folosirea unei periuțe de dinți cu perii moi și a unei tehnici de periaj blândă.
- Dacă pacientul se confruntă cu bruxism (scrâșnirea dinților), medicul stomatolog recomandă purtarea unei gutiere în timpul nopții, prevenind astfel contactul dintre dinți.
Așadar, în funcție de cauză se stabilește și soluția de tratament. Medicul stomatolog poate recomanda tratamentul cu laser, fiind o metodă eficientă și rapidă de a trata sensibilitatea dentară, prin sigilarea tubulilor dentinari, protejând astfel terminațiile nervoase. Această procedură este non-invazivă, nedureroasă și poate fi repetată, în caz de nevoie.
De asemenea, pentru a ameliora disconfortul și îmbunătăți semnificativ sănătatea dinților, medicul stomatolog poate recomanda:
- Utilizarea unei paste de dinți cu fluor sau special concepută pentru sensibilitate dentară. Pasta de dinți cu fluor ajută la întărirea smalțului dentar și prevenirea cariilor dentare. Fluorul se absoarbe în smalțul dentar și contribuie la repararea zonele afectate.
- Folosirea unor tehnici de periaj corecte, prevenind astfel acumularea de placă bacteriană și inflamația gingiilor.
- Realizarea periodică a unei igienizări dentare profesionale (detartraj dentar, periaj dentar profesional și airflow). Vizitele periodice la medicul stomatolog pentru examinare pot ajuta la prevenirea sensibilității dentare prin identificarea și tratarea timpurie a problemelor dentare.
Concluzii
Sensibilitatea dentara reprezintă o afecțiune des întâlnită dar, cu o bună îngrijire dentară și tratament adecvat, aceasta poate fi gestionată și eliminată.
Este important să acorzi atenție semnelor timpurii ale sensibilității dentare și să consulți un medic stomatolog pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat.
Prioritizând sănătatea dentară, poți preveni apariția sensibilității dentare!
Indiferent de problemele dentare pe care le întâmpini, apelează la servicii stomatologice în vederea realizării unui control amănunțit.
Programează un control la Clinica Dental Elite. Clinica dispune de o echipă formată din medici specialiști de top, care îți vor garanta cele mai bune rezultate, utilizând proceduri sigure, eficiente și lipsite de durere.