Procedura de extractie masea de minte este în prezent o intervenție chirurgicală orală realizată frecvent în clinicile stomatologice. Decizia eliminării măselelor de minte trebuie efectuată în baza unui consult la medicul stomatolog sau chiar la un chirurg în vederea analizării poziției și sănătății acestora.
În mod normal, molarii de minte sunt utili în contextul în care ei se dezvoltă corect și nu generează complicații la nivelul cavității bucale. Însă, dacă aceștia nu cresc în mod corespunzător și deteriorează ceilalți dinți, medicul stomatolog va recomanda efectuarea unei extracții dentare, pentru a evita orice risc de complicații.
Astfel, erupția unei măsele de minte trebuie atent supravegheată de către medicul stomatolog, aceasta în sine reprezentând un motiv bine întemeiat pentru care pacienții ar trebuie să realizeze un control periodic.
În rândurile următoare, vei descoperi mai multe informații utile despre intervenția de extractie masea de minte, complicațiile determinate de erupția acestuia și recuperarea postoperatorie.
De ce este necesară intervenția de extractie masea de minte?
Măselele de minte sunt ultimii molari care cresc și erup în timpul perioadei 17-25 de ani. În trecut, ele aveau un rol funcțional prin prisma ajutorului oferit în procesul corect de masticație. Dar, cu trecerea timpului s-a demonstrat că lipsa măselelor de minte nu determină complicații de natură funcțională.
În cele mai multe cazuri, maxilarele sunt mult prea reduse pentru 32 de dinți, astfel că molarii de minte odată erupți pot provoca la început disconfort, ajungând chiar la dureri severe și infecții grave la nivelul dinților vecini.
În situația în care se dezvoltă corect și sănătos, nu este necesară extragerea lor. Dar, dacă molarii de minte nu dispun de spațiu pentru a crește, în mod cert va exista riscul de apariție a unor complicații.
Ce probleme dentare sunt generate de erupția măselei de minte?
În situația măselelor de minte, cele mai multe probleme apar pe fondul dezvoltării incorecte a acestora și a manierei în care ele erup. Privită din această perspectivă, intervenția de extractie masea de minte se recomandă în cazul în care:
- Nu există suficient spațiu pentru creștere – dacă molarii de minte nu dispun de spațiu pentru a crește, ei folosesc forța. Mai precis, ei afectează poziția celorlalți molari, determinând apariția malpoziției dinților și a problemelor de natură ocluzo articulară (spre exemplu, bruxism). Din motive ortodontice este necesară extracția lor. Totodată, dacă măselele de minte se dezvoltă în direcția obrajilor, ele pot produce răni la nivelul acestora, chiar și la nivelul limbii.
- Nu erup în totalitate – din cauza faptului că ei se dezvoltă în zona din spate a cavității bucale, îngrijirea orală nu este realizată corespunzător. Astfel, crește riscul de apariție a unor carii dentare extinse, prin prisma depozitării resturilor alimentare și implicit a bacteriilor.
Totodată, pot să apară complicații în urma erupției molarului de minte, sub forma unor:
- Dureri de cap și disconfort la nivelul maxilarului – este simțită o presiune la nivelul cefei și chiar a ochilor. În cazul în care măseaua de minte este infectată, nervul este afectat, fapt ce determină o intensificare a durerilor de cap;
- Infecții la nivelul gingiilor, pungi parodontale sau chiar pericoronarita;
- Dureri maxilare și există riscuri de apariție a unor chisturi în zona măselei de minte, afectând întregul maxilar.
Cum se efectuează procedura de extractie masea de minte?
Intervenția de extracție a molarilor de minte a progresat semnificativ de-a lungul anilor, datorită cercetărilor realizate în aria chirurgiei dentare și a tehnicilor inovative, ce implică o înaltă precizie și acuratețe în timpul operației. Astăzi, această procedură dentară este una mai puțin invazivă, ce minimizează potențialele complicații și accelerează procesul de vindecare.
Mai mult decât atât, experiența pacientului este îmbunătățită, prin diminuarea semnificativă a intervenției de extracție. Acest lucru fiind datorat tehnicii și instrumentelor moderne utilizate de medicul stomatolog.
Extracția molarilor de minte implică câteva etape, mai precis:
Realizarea unei radiografii
Primul pas în această intervenție constă în realizarea unei radiografii dentare și a unei evaluări privind poziția și problemele pe care le poate genera măseaua de minte. Doar în urma unui control la medicul stomatolog, se pot stabili:
- complexitatea intervenției;
- pașii de urmat (în cazul în care sunt identificate infecții sau au apărut deja durerile la nivelul dinților).
Sunt cazuri în care extracția nu se efectuează imediat, fiind necesar în prealabil un control al evoluției măselei de minte. Este important de menționat că măseaua de minte nu poate fi supusă extracției în cazul în care pacientul se confruntă cu:
- Infecții la nivelul gingiilor;
- Dureri și umflături în zona măselei de minte;
- Carii extinse a molarului de minte;
- Abces dentar.
Efectuarea anesteziei locale
Pentru realizarea extracției molarului de minte este nevoie de o anestezie locală pentru ca pacientul să nu resimtă durere sau presiune în timpul intervenției.
Ținând cont de complexitatea cazului și a nivelului de confort, medicul stomatolog va alege tipul de anestezie și tehnica ce se pliază cel mai bine în situația eliminării eficiente și sigure a măselei de minte.
Extracția propriu-zisă
Intervenția de extractie masea de minte vizează următorii pași:
- Efectuarea unei incizii la nivelul gingiei (în situația molarului inclus sau semiinclus);
- Eliminarea osului care împiedică intervenția la nivelul rădăcinii molarului;
- Secționarea măselei pentru a facilita extracția;
- Extragerea completă a molarului și curățarea zonei afectate;
- Efectuarea suturii gingiei (dacă este cazul);
- Aplicarea unei comprese sterile în vederea prevenirii sau opririi sângerării, garantând protecția de infecții.
În funcție de situație, timpul intervenției poate varia. Însă, în cele mai multe cazuri, întreaga operație chirurgicală durează maxim 40 de minute.
Recuperarea post intervenție
După efectuarea extracției este nevoie de o perioadă de recuperare, în care trebuie respectate cu strictețe toate recomandările medicului stomatolog. Dacă intervenția a necesitat și sutură, atunci timpul de recuperare este mai mare pentru vindecarea completă a zonei.
În primele zile de la intervenție există posibilitatea formării unor cheaguri de sânge și a unui disconfort la nivelul cavității bucale. Ele sunt normale, fiind o cheie importantă în procesul de recuperare deoarece:
- Protejează zona și osul expus de infecții;
- Stimulează dezvoltarea unor noi țesuturi.
De asemenea, medicul stomatolog va prescrie pacientului un tratament cu analgezice pentru a combate durerile ce pot să apară.
Ca recomandări post intervenție, pacientul trebuie să:
- Evite preparate ce implică o masticație puternică sau care afectează zona respectivă;
- Consume multă apă (exclus băuturile carbogazoase, băuturi alcoolice, cafea etc.);
- Urmeze o rutină de îngrijire corectă pentru a menține zona cât mai curată (curățarea cu grijă a dinților – după 24 de ore de la intervenție; clătirea delicată a dinților după mese;
- Evite fumatul timp de câteva zile.
Astfel, cu o îngrijire atentă și o vizită la medicul stomatolog la câteva zile după efectuarea intervenției, recuperarea se va produce mult mai repede.
Concluzii
Chirurgia dentară de astăzi permite medicilor stomatologi să efectueze eficient și într-o manieră rapidă și precisă extragerea molarilor de minte. Aceștia implică o atenție sporită, comparativ cu ceilalți dinți din perspectiva modului lor de dezvoltare și a posibilelor probleme dentare pe care le poate genera.
În acest context, se recomandă pacienților un consult periodic la medicul stomatolog, pentru a se asigura de creșterea corectă a lor și implicit de sănătatea acestora.
Dacă te confrunți cu diferite probleme ale molarilor de minte apelează la servicii stomatologice în vederea efectuării unui control clinic. Clinica Dental Elite îți stă la dispoziție cu numeroase servicii adaptate necesităților și așteptărilor tale și o echipă formată din medici specialiști de top din România, cu o expertiză complexă, ce îți vor garanta rezultatele dorite.
Programează acum o consultație!