Verificat medical de

Doctor Alexandru Ciucu

Absolvent al Facultății de Medicină Dentară – UMF Târgu Mureș.

Cursuri de specializare în tratamente estetice restaurative și minim invazive sub magnificaţie (lupe dentare), protetică dentară la microscop și implantologie dentară precum și în domeniul radiodiagnosticului dentar (nivel 2 CNCAN) atât în România, cât și în Marea Britanie.

Are o experiență de lucru bogată în clinici dentare de top din Londra și Brașov.

Cunoaște limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele

Împreună cu doamna doctor Alexandra Strat, medic stomatolog la Dental Elite Brașov, vom vorbi astăzi despre beneficiile pe care le are folosirea microscopului dentar în cazul unui tratament endodontic.

„Bună ziua, mă numesc Alexandra Strat, sunt medic dentist  cu practica îndreptată înspre endodonție și pedodonție. Doresc să povestim astăzi puțin despre tratamentul endodontic la microscop. Cu siguranță ați auzit des termenul de endo-donție sau medic endodont, respectiv tratament endodontic.

Toate acestea fac referire înspre tratamentul de canal al dintelui sau popular denumit „scoatera nervului”. Ce presupune acest tratament? Tratarea infecției ce apare la nivelul dintelui, a camerei pulpare, respectiv a sistemului de canale radiculare, ce duce la păstrarea lui mai mult timp pe arcadă ferindu-l de eventualele complicații ce pot apărea.

De ce folosim microscopul dentar în timpul unui tratament endodontic?

Pentru că elimină numeroase riscuri ce pot duce la un eșec al tratamentului. Studiile spun că tratamentul endodontic clasic are un succes de 50-60%.  Prin utilizarea microscopului dentar putem tinde înspre un frumos 90%.

Microscopul endodontic ne oferă o vizibilitate mult mai bună asupra câmpului operator. Asta înseamnă că imaginea oferită de microscop este foarte mărită și foarte clară. Culorile sunt bine evidențiate. Un dinte nu este doar alb. Prezintă mai multe nuanțe: de gri, alb, alb opac sau gălbui. Fiecare culoare poate fi asociată cu un simptom respectiv cu o cauză. Cel mai frecvent, la microscop, retratăm dinții, adică efectuăm retratamente endodontice. Asta înseamnă că dintele a fost tratat în prealabil endodontic iar tratamentul a eșuat. Foarte des este asociat cu o durere, cu o infecție și pacientul se prezintă la cabinet pentru tratarea acelui simptom. De fapt, noi refacem tratamentul endodontic.

La ce folosim microscopul dentar?

Cel mai des îl folosim în cazul retratamentelor. Retratăm dinții ce au fost tratați endodontic în trecut iar tratamentul a eșuat. Cu ajutorul microscopului putem, de asemenea, detecta eventualele perforații radiculare ce au dus la compromiterea tratamentului efectuat, putem depista fracturi prezente la nivelul rădăciniclor, putem aprecia gradul lor și prognosticul tratamentului dintelui.

Ideal ar fi, ca tot la microscop să realizăm și tratamentul prim al dintelui în cazul în care acesta prezintă unele excepții de la regulă. Adică prezintă canale supranumerare sau prezintă canale calcifiate din anumite cauze coronare.

Ideal ar fi ca tratamentul prim al dintelui să fie efectuat din start la micorsocp, mai ales în cazul în care dintele prezintă o excepție de la regulă, adică are canale supranumerare sau prezintă calcifieri la nivelul canalelor radiculare.

La microscop se pot îndepărta eventualele fragmente de ace endodontice rupte într-o încercare de a trata dintele sau îndepărtăm pivoți metalici sau pivoți prefabricați ce au fost cimentați la nivelul dintelui pentru a ajunge la infecția de la nivelul rădăcinii.

Mulți pacienți consideră că odată ce tratamentul radicular a fost terminat, tratamentul dintelui este complet. Tratamentul radicular trebuie protejat cu o închidere a coroanei excepțională. Refacerea coronară a dintelui se realizează fie printr-o obturație sau o plombă simplă, fie printr-o incrustație sau coroană realizată în laborator, cu sau fără sisteme suplimentare de retenție.

Foarte importantă este monitorizarea dintelui în timp, la 6 luni, 1 an, respectiv 2 ani, pentru a aprecia evoluția tratamentului endodontic și pentru a depista din timp eventualele semne de infecție suplimentară.

În mod ideal odată cu controlul periodic cu o frecvență stabilită împreună cu medicul dentist ar fi bine să efectuăm și o radiografie de ansamblu pentru a putea aprecia din timp eventualele infecții endodontice care sunt prezente la nivelul arcadelor, infecții de care nu știm încă deoarece sunt în stadiu cronic.

Ideal ar fi să le tratăm înainte să se acutizeze crescând astfel rata de succes a tratamentului și ne putem feri, de asemenea, de tratamentul medicametos pe cale generală.”