Verificat medical de

Doctor Alexandru Ciucu

Absolvent al Facultății de Medicină Dentară – UMF Târgu Mureș.

Cursuri de specializare în tratamente estetice restaurative și minim invazive sub magnificaţie (lupe dentare), protetică dentară la microscop și implantologie dentară precum și în domeniul radiodiagnosticului dentar (nivel 2 CNCAN) atât în România, cât și în Marea Britanie.

Are o experiență de lucru bogată în clinici dentare de top din Londra și Brașov.

Cunoaște limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele

Odată cu progresul tehnologic, pacienții devin din ce în ce mai preocupați de materialele utilizate în cadrul tratamentelor stomatologice, îndeosebi cele cu implant dentar, respectiv de efectele lor asupra sănătății și siguranței organismului. Este și cazul tratamentelor cu implant dentar, întrucât alegerea implanturilor dentare potrivite depinde, pe lângă costuri, și de materiale, experiența producătorului, rezistență, succes clinic, etc.

Deoarece câștigă tot mai multă popularitate privind tratarea edentației, este important să cunoști ce opțiuni de implant dentar sunt disponibile în cazul în care decizi să optezi pentru o astfel de soluție. În mod tradițional, titanul este cel mai folosit material pentru fabricarea implanturilor deoarece permite integrarea eficientă în osul maxilarului, însă pe măsură ce tehnologia a evoluat, implanturile au început să fie realizate și din zirconiu. 

Implant dentar zirconiu vs implant titan – ce sunt?

Titanul a fost unul dintre cele mai populare materiale în domeniul medical, regăsindu-se în protezele de genunchi sau șold. Proiectate și pentru a înlocui dinții lipsă, implanturile dentare din titan au fost inventate în anii 60, fiind încă de atunci un tratament cu rate de succes pe termen lung cuprinse între 94 și 97%. 

Pe de altă parte, implanturile dentare din zirconiu au fost lansate în 1987, dar au devenit mai populare, în prezent, datorită beneficiilor estetice net superioare. Din acest motiv, sunt investigate activ cu noi cercetări clinice și beneficiază de îmbunătățiri rapide în producție și design. Zirconiul sau dioxidul de zirconiu este un material ceramic de culoare albă, care conține atomi metalici.

Implant dentar zirconiu vs implant titan – ce asemănări există?

tratament cu implant dentar materiale
Sursa: Freepik.com

Ambele materiale prezintă următoarele caracteristici:

 • Sunt realizate din materiale netoxice și ușoare;
 • Sunt caracterizate de rezistență la coroziune;
 • Au un nivel ridicat de rezistență în timp, calitatea, biocompatibilitatea și igiena corespunzătoare asigurând o durată de utilizare de peste 30 de ani.
 • Au o excelentă biocompatibilitate cu țesuturile osoase și gingivale;
 • Implică plasarea unei rădăcini artificiale în osul maxilarului, ceea ce implică un timp de vindecare;
 • Recuperarea poate să varieze între 3 și 6 luni, în funcție de fiecare pacient;
 • Poate să apară durere și disconfort timp de aproximativ o săptămână, lucru gestionabil cu analgezice fără prescripție medicală.

Implant dentar zirconiu vs implant titan – ce diferențe există?

În timp ce implanturile de titan prezintă riscul decolorării țesuturilor sau de gingii cenușii, implanturile de zirconiu nu vor genera vreo culoare închisă la nivelul țesuturilor datorită culorii asemănătoare a dintelui.

În plus, există pacienți care pot avea alergie la titan sau alte metale regăsite în implanturile de titan, motiv pentru care implanturile de zirconiu devin alternativa ideală. Deși extrem de rare, alergiile la titan sau alte metale au fost identificate ca risc al acestei soluții. Compoziția exacta a metalelor variază în funcție de producător. Printre principalele metale identificate în implanturile din titan, se numără fierul, manganul, cromul, staniul, zincul, nichelul, etc. De asemenea, un studiu realizat de Academia Internațională de Medicină Orală și Toxicologie arată că la pacienții cu anumite afecțiuni autoimune (artrita reumatoidă, boala Crohn, diabet), ionii metalici eliberați de implant pot provoca inflamații și iritații locale.

Cercetările arată că, față de implanturile din titan:

 • se formează mai puțină placă dentară;
 • nu se vor acumula infecții în cazul implanturilor din zirconiu.

Mai mult decât atât, trebuie menționat faptul că în tratamentele complexe sunt recomandate mai degrabă implanturile dentare din titan. În situația celor din zirconiu, opțiunile pentru modele și piese de implanturi dentare sunt limitate față de cele din titan. Prin urmare, implanturile din titan vor fi mai potrivite pentru a înlocui mai mulți dinți. Motivul se referă la numărul de opțiuni de componente care diferă în angulație, dimensiune, scop și chiar soluții pentru situații dificile.

Implanturile dentare din zirconiu au un cost mai mare decât cele din titan, dar comparativ cu acestea, oferă cele mai bune rezultate estetice.

Implant dentar zirconiu vs implant titan – care opțiune este mai bună?

cele mai bune implanturi dentare
Sursa: Freepik.com

Ambele variante de implanturi dentare sunt bune pentru înlocuirea dinților. Însă, cert este că fiecare material prezintă anumite avantaje și dezavantaje. 

Cea mai bună opțiune de tratament cu implant dentar depinde de starea generală de sănătate, de particularitățile și preferințele pacientului. În urma consultației inițiale, medicul:

 • va identifica clar nevoile pacientului;
 • va discuta cu acesta toate nelămuririle pentru ca acesta să aleagă corect și informat soluția corespunzătoare.

Concluzii

Dacă ai decis să apelezi la implanturi dentare pentru a trata edentația, alege cu mare grijă echipa care să aibă grijă de sănătatea ta dentară. Medicii de la Dental Elite îți vor recomanda întotdeauna cele mai moderne servicii stomatologice. Acestea îți garantează sănătatea orală, prioritizând cea mai bună alternativă din punct de vedere medical. Programează-te acum!