Verificat medical de

Doctor Daniel Ciucu (Manager Medical)

Absolvent al Facultății de Stomatologie – UMF Iași, promoția 1980.

Numeroase cursuri de specializare în chirurgie dentară, protetică, restaurări cu suport implantar, management medical în România și Franța.

Dr. Ciucu are peste 30 de ani de experiență ca medic stomatolog, proprietar și manager de cabinete medicale și laboratoare dentare atât în România, cât și în Franța (Paris și Dijon). A fost inclusiv medic stomatolog în cadrul Ministerului Transporturilor.

Vorbește limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele

 

Chiar și în zilele noastre, când procedurile stomatologice sunt înalt tehnologizate și durerea ar trebui să fie doar o amintire, există pacienți cu teamă de dentist. Despre cum putem învinge aceasta teamă, ne vorbește domnul doctor Alexandru Ciucu, medic stomatolog la Dental Elite Brașov.

„Lucrez sub magnificație și anume cu lupe dentare și cu microscopul dentar. Faptul că lucrăm sub mărire și putem să vedem ceea ce tratăm, este un avantaj. Cu cât vezi mai clar și mai mărit, cu atât poți să tratezi și să stabilești un diagnostic corect.

Frica de dentist este încă mare în zilele noastre. Ne adresăm în principal pacienților cu frică de dentist, de la momentul când se așează pe scaun, până la momentul anesteziei.

Ce rol are anestezia în tratamentele stomatologice?

Anestezia este un pas foarte important în cursul tratamentului stomatologic. După parerea mea, este cel mai important pentru că lumea în general este anxioasă. Trebuie să știm cum să abordăm pacientul și cum să facem anestezia să fie cât mai puțin dureroasă. Anestezia nu doare la dentist, dacă se face corect și se respectă anumiți pași.

Cum se face asta? Bineînțeles folosim un anestezic topic, un gel anestezic sau un spray anestezic, după care se injectează anestezicul. El se injectează prima dată sub mucoasă, foarte lent. Apoi se introduce acul progresiv, din ce în ce mai profund, dar pastrând calmitatea. Dacă urmărim acești pași, anestezia nu are de ce sa doară. Frica de dentist vine pentru că în trecut mai toate manoperele chirurgicale și stomatologice erau dureroase. Sigur, anestezicele din ziua de astăzi sunt foarte performante, foarte complexe. Pe piață sunt tot felul de substanțe anestezice. Eu le folosesc doar  pe cele pe care le consider a fi cele mai bune și cele mai puțin toxice.

Dacă în trecut se foloseau anestezice mai puțin eficiente, în ziua de astăzi acest lucru s-a schimbat foarte mult. Sunt anumite proceduri, la care, uneori se întamplă să se simtă o oarecare jenă, nu chiar durere. Dacă pacientul stă până în ultimul stadiu cu acea durere de dinte, dacă un dinte s-a umflat sau un dinte doare de foarte mult timp și pacientul nu s-a prezentat la medicul stomatolog, atunci, sunt șanse mai mari să se simtă o oarecare jenă în timpul manoperei. Nu este vorba de durere, pentru că am eliminat-o din prima fază. Dacă ne confruntăm cu o infecție sau o inflamație mai acută a pulpei dentare, într-adevar, este posibil ca în timpul manoperei să apară acea jenă.

Ce proceduri de rutină facem în cabinet?

Procedurile de rutină pe care eu personal le fac cel mai des, pornesc de la un simplu serviciu de profilaxie (detartraj cu ultrasonic, periaj professional și airflow), până la obturații dentare, extracții dentare sau la extirpări de nerv. Această manevră se practică în momentul în care un dinte doare foarte tare și trebuie intrat pe canal.  Pentru ca manopera de extirpare a nervului să fie nedureroasă, se face, bineînțeles sub anestezie.”