Buna ziua, numele meu este Georgiana Barzulea si sunt medic dentist. Astazi va
voi vorbi despre cateva mituri dentare pe care as vrea sa le explic pe intelesul
tuturor.
Intalnesc adesea pacienti care spun ca :
- Detartrajul strica dintii, afecteaza smaltul sau face dintii mai sensibili. FALS. Detartrajul este o manopera prin care, cu ajutorul ultrasunetelor, este indepartat tartrul de pe suprafetele dentare, fara a fi afectat smaltul. Aceste este urmat de un periaj profesional si de air-flow, ceea ce asigura inlaturarea placii bacteriene restante si a petelor pigmentare de pe dinti. Exista si situatii in care, intradevar, dupa detartraj, anumiti pacienti resimt mobilitate dentara, si aici vorbim despre pacientii cu probleme parodontale mai avansate. In urma indepartarii tartrului care doar tinea uniti dintii, vor sesiza ca acestia se misca, insa trebuie sa fie constienti ca boala parodontala este cauza, iar tartrul, prin prezenta lui, doar va agrava situatia prin inflamatie gingivala si ulterior retragerea osului, a gingiei, si chiar va duce la pierderea dintilor. Sensibilitatea dentara poate exista si ea dupa detartraj in cazul dintilor cu retractii gingivale si radacini expuse sau in cazul unor dinti sensibili in general, dar ea se poate trata cu ajutorul unor paste sau geluri desensibilizante. Pentru a preveni problemele parodontale se recomanda ca detartrajul sa se efectueze o data la 6luni deoarece depunerile de tartru se maresc, colonizarea bacteriana creste chiar si in prezenta unui periaj dentar regulat, putand duce pana la pierderea definitiva a dintilor. Sangerarea gingivala este si ea un semn am existentei tartrului subgingival, iar lipsa periajului nu duce la vindecarea ei. Trebuie chiar sa insistam cu periajul pentru indepartarea placii bacteriene si sa ne programam la un detartraj pentru a inlatura cauza.
- Un alt mit despre care as vrea sa vorbim este acela ca:
Radiografiile sunt daunatoare. FALS
Radiografiile dentare sunt adesea necesare pentru a evalua corect un dinte.
Clinc putem spune doar ceea ce vedem in cavitatea orala, pe cand o
radiografie ne spune ceea ce este in os. Pot exista infectii cronice, care nu
dor si nu pot fi descoperite decat cu ajutorul radiografiilor. Aparatura de
ultima generatie foloseste o doza foarte mica de radiatii care nu afecteaza
starea de sanatate in nici un mod. Trebuie sa stiti ca si telefonul, cuptorul cu
microunde sau chiar zborul cu avionul ne iradiaza, insa de aceste lucruri nu
ne temem. - Am avut adesea in urgenta paciente insarcinate care au auzit ca: N. O. P. Q. Femeile insarcinate nu pot avea parte de tratamente stomatologice. FALS. Datorita modificarilor hormonale din timpul sarcinii, dintii si gingiile necesita o atentie sporita in aceasta perioada. In colaborare cu medicul care monitorizeaza sarcina se iau decizii care pot duce chiar si pana la efectuarea de anestezii sau recomandarea de antibiotice, daca este cazul, in functie de evolutia sarcinii. Femeile insarcinate nu trebuie sa stea cu durerea pana nasc. Exista tratamente stomatologice permise in sarcina care pot inlatura durerea, iar preventia este cea mai indicata.
- Un alt mit ar fi acela ca: Protezele si dintii cu lucrari protetice nu necesita ingrijire permanenta. FALS. Chiar daca acestea au dinti falsi, asta nu inseamna ca placa bacteriana si tartrul nu se depun pe suprafata lor. Dintii de sub lucrari se pot caria subgingival, tocmai din cauza tartrului depus, iar protezele neigienizate pot duce la respiratie urat mirositoare, inflamatii gingivale.
- Cel mai mare mit, am putea spune, este acela ca: Ma doare maseaua pentru ca m-a tras curentul sau iau antibiotic pentru durere. FALS. Nu exista durere de masea din cauza “curentului”. Intradevar o durere se poate accentua din cauza aerului rece, dar nu acesta este motivul. Acolo exista o inflamatie a nervului sau o infectie care nu se poate trata cu leacuri babesti, ci numai cu un tratament stomatologic care sa inlature cauza. Antibioticele se dau numai la recomandarea medicului si doar in cazul unei infectii. Daca este vorba doar de o inflamatie a nervului, antibioticul nu are nici un efect, extirparea sau “scoaterea” nervului fiind singurul tratament care va elimina durerea.
- La final vreau sa va spun cate ceva despre albirea dentara. Un mit ar fi ca: Tratamentele de albire afecteaza smaltul. Si FALS si ADEVARAT. Au aparut in ultimul timp pe piata o multitudine de produse de albire dentara care promit dinti albi si frumosi, insa acestea sunt periculoase daca nu sunt folosite corespunzator. Exista situatii in care aceste produse sunt contraindicate, spre exemplu daca dintii sunt sensibili,daca au leziuni carioase prezente, leziuni alb-cretoase care inseamna smalt demineralizat, iar o data pusa substanta de albire, acestea sa provoace durere sau chiar “macinarea” smaltului. Sunt si situatii in care albirea profesionala este chiar indicata, insa recomandam sa se faca numai in urma unui control stomatologic in care medicul va lua decizia corespunzatoare fiecarei situatii clinice in parte.
Cam atat pentru acum despre miturile dentare. Sper ca am reusit sa va fac saintelegeti importanta unui detartraj si a unui control stomatologic periodic pentru a detecta din timp eventualele probleme sau pur si simplu pentru a le preveni. Vaasteptam cu drag sa va faceti o programare si sa discutam impreuna despresanatatea dumneavoastra orala. Va multumesc!