Verificat medical de

Doctor Daniel Ciucu (Manager Medical)

Absolvent al Facultății de Stomatologie – UMF Iași, promoția 1980.

Numeroase cursuri de specializare în chirurgie dentară, protetică, restaurări cu suport implantar, management medical în România și Franța.

Dr. Ciucu are peste 30 de ani de experiență ca medic stomatolog, proprietar și manager de cabinete medicale și laboratoare dentare atât în România, cât și în Franța (Paris și Dijon). A fost inclusiv medic stomatolog în cadrul Ministerului Transporturilor.

Vorbește limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele

Teama de stomatolog își face simțită prezența în mintea noastră? Avem o oarecare reținere în a apela la serviciile stomatologice indiferent de gravitatea problemei? Ei bine, la Dental Elite, putem da uitării aceste neplăceri. Cu ajutor specializat, venit din partea doamnei psiholog si psihoterapeut Amma Iuga, vom reuși să deăpășim orice traumă.

„De ce ne este frică să mergem la stomatolog? Este foarte simplu! Ne este teamă de durere. Acum…fie pentru că am avut noi o experiență dureroasă în trecut și ne imaginăm că ea o să se repete și în prezent, fie pentru că doar am auzit povești despre durerile altor oameni. În orice caz, asociem mersul la stomatolog cu o experiență nu tocmai placută.
Așadar, ce putem face? Ei bine, propun 3 lucruri importante: în primul rând este util să vedem ce anume declanșează frica. Adică este doar o amintire
o experiență dureroasă din trecut sau convingerea că mersul la stomatolog este pur și simplu dureros.
Este important să investigăm ce anume ne declanșează frica, iar apoi, să vedem ce simțim atunci când apare teama. Cum anume se simte în corp, este un nod în gât sau mă strânge stomactul sau pur și simplu respirația nu mai face față și apoi să investigăm gândurile care apar odată cu aceste senzații la nivelul corpului. Și evident să intervenim, iar aici sunt mai multe soluții.

Spune-Arată-Fă

În ceea ce-i privește pe adulți, la Dental Elite suntem deschiși să aplicăm metoda spune-mi, arată, fă. Acest lucru înseamnă că medicul stomatolog în primul rând oferă informațiile legate de procedura necesară intervenției. Ulterior, ne arată cum urmează să se desfășoare lucrurile și abia apoi începe să lucreze. Această metodă face ca noi să simțim că avem controlul. Simțim că nu suntem doar imobilizați pe scaun și nu putem să facem nimic. Ne pregătește să știm ce urmează și în felul acesta neliniștea noastră se poate diminua.
O altă opțiune pe care o avem la-ndemână la Denta Elite este învățarea unei tehnici de relaxare. Sunt servicii de psihoterapie oferite în cadrul clinicii. Scopul lor este de a-i ajuta pe cei care au teamă de stomatolog să-și depășească stările de neliniște. Fie că vorbim de a învăța cum să ne temperăm respirația sau cum să ne relaxăm la nivel muscular, aceste tehnici o dată învățate pot fi folosite de fiecare dintre noi atunci când este necesar.

Teama de stomatolog

Așadar, ce facem aici în mod concret la Detal Elite pentru a veni în întâmpinarea nevoilor voastre legate de această teamă, jenă de a merge la stomatolog? În primul rând, de când intrați sunteți invitați să completați un mic chestionar. El ne ajută să știm ce anume vă declanșează frica. Care sunt acele elemente care vă fac să simțiți jenă sau oarecare teamă. Acest chestionar facilitează apoi discuția pe care o să o aveți cu medicul stomatolog, comunicându-i unde sunt punctele de atenție.
De asemenea, în discuția cu medicul dvs. veți putea  stabili un anumit limbaj, să faceți un anumit semn, de exemplu, să cădeți de comun acord să ridicați mâna, atunci când simțiți că este ceva care vă deranjează. În acel moment, medicul cu siguranță se va opri să vadă ce se întâmplă cu dvs. Deci un prim pas este acel mic chestionar pe care dvs. îl completați, În cazul în care teama este chiar foarte mare, puteți apela cu încredere la serviciile de psihoterapie. Asta înseamnă că o să aveți o primă întâlnire cu un psihoterapeut, înainte de a ajunge pe scaunul medicului. Veți discuta ce anume va declanșează frica, cum anume o simțiți în corp, ce gânduri sunt asociate și împreună, prin tehnici de relaxare și prin o restructurare cognitivă, vom putea să depășim acele senzații.
După această primă întâlnire cu psihoterapeutul veți primi toate instrumentele necesare pentru ca dvs. să puteți face față, singuri, intervenției stomatologice.

La Dental Elite venim și în sprijinul copiilor

Ce facem pentru copii în mod concret? Așadar, aveți un copil care are nevoie să-și facă un un control la stomatolog. Ce faceți? Pentru că, dacă dvs. sunteți foarte, foarte anxioși lucrul ăsta se va simți și copilul o să fie ușor temător să vină aici.
Dacă nu reușiți să îl aduceți la stomatolog, nu-i nicio problemă nici măcar nu trebuie. Puteți să-l aduceți la joacă. Da, ați auzit bine! Poate să vină la cabinetul psihologic din cadrul clinicii Dental Elite unde împreună o să ne jucăm. O să intrăm împreună în lumea magică a dinților și o să vedem ce anume face un stomatolog, care este rolul lui în viața noastră și încet, încet o să putem să prindem curaj să ne așezăm pe scaun, să vedem cum ne putem uita în gura noastră cu acea oglindă foarte, foarte mică pe care ne-o dă medicul și putem să trecem peste toate neliniștile pe care doar dvs. ca părinte le aveți, dar pe care poate și copilul dvs. le simte.
Așadar, vă așteptăm cu mare drag, aici la Dental Elite, la locul de joacă special amenajat pentru a trata micile frici legate de venitul la stomatolog.”