Verificat medical de

Doctor Daniel Ciucu (Manager Medical)

Absolvent al Facultății de Stomatologie – UMF Iași, promoția 1980.

Numeroase cursuri de specializare în chirurgie dentară, protetică, restaurări cu suport implantar, management medical în România și Franța.

Dr. Ciucu are peste 30 de ani de experiență ca medic stomatolog, proprietar și manager de cabinete medicale și laboratoare dentare atât în România, cât și în Franța (Paris și Dijon). A fost inclusiv medic stomatolog în cadrul Ministerului Transporturilor.

Vorbește limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele

Boala parodontală (parodontoza) este una dintre cele mai severe afecțiuni stomatologice, a cărei dezvoltare conduce la mobilitatea dinților, existând riscul pierderii acestora. Parodontoza este o afecțiune inflamatorie a gingiei, cu o evoluție lentă și nedureroasă (în primă instanță), ce deteriorează țesuturile care susțin dinții. 

Din păcate, încă există convingerea că parodontoza este o afecțiune întâlnită doar la vârstnici. Chiar dacă apare preponderent la persoane cu vârsta peste 60 de ani, boala parodontală se poate instala și în rândul adulților tineri.

Ceea ce este esențial să conștientizeze pacienții este că pe măsură ce forma parodontozei evoluează, semnele se vor accentua. Mai mult decât atât, dacă nu este descoperită și tratată la timp, pacienții se pot confrunta cu probleme dentare complexe, chiar cu riscul pierderii dinților.

Din acest motiv, este esențial să se acorde atenție simptomelor și semnelor de parodontoză pentru a o trata în stadii incipiente. Odată identificată parodontoza, prioritatea este oprirea evoluției ei și refacerea progresivă a structurii gingiilor.

O atenție la timp și un tratament adecvat pot ajuta la menținerea sănătății gingiilor și dinților pe termen lung.

Ce este boala parodontală?

Boala parodontală reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică, determinată de acumulările de placă bacteriană și tartru. Această boală deteriorează treptat țesuturile care formează parodonțiul, mai precis gingiile, osul alveolar și ligamentul parodontal.

Întregul proces de dezvoltare a bolii parodontale implică mai multe etape, mai precis:

 • Gingivita – este forma incipientă a bolii parodontale. În această fază, gingiile devin roșii, umflate, sensibile și apar sângerări la periaj. Cauzele principale sunt igiena orală deficitară și placa bacteriană acumulată în zone greu accesibile. Acest debut al bolii parodontale nu este unul pronunțat și ușor de observat deoarece pacientul nu se confruntă cu dureri sau disconfort puternic. Însă, semne există și în cele mai multe cazuri sunt trecute cu vederea. 
 • Parodontita – în această etapă, simptomele gingivitei evoluează. Apar pungile parodontale, halitoza (mirosul neplăcut) și retracțiile gingivale. Gingiile se retrag de pe dinți și se formează pungi parodontale, în care se acumulează bacterii și tartru. 
 • Parodontita avansată – în această fază, pungile parodontale devin tot mai adânci, deteriorând considerabil țesuturile de susținere a dinților. Din cauza concentrației bacteriene, întregul organism are de suferit.

Care sunt cauzele apariției bolii parodontale?

parodontoza
Sursa: Freepik.com

Există mulți factori care pot determina instalarea și dezvoltarea parodontozei, însă factorul cu cel mai mare risc este placa bacteriană. Acumularea plăcii bacteriene pe dinți poate duce la inflamația gingiilor și la începutul parodontozei. 

Pe lângă placa bacteriană, există și alți factori care conduc la o evoluție a bolii parodontale, mai precis:

 • Tartru: Tartrul, sau depozitul dur care se formează pe dinți, conduce la inflamația gingiilor și favorizează evoluția parodontozei:
 • Prezența unor factori de risc: Spre exemplu, fumatul reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva inflamației și poate agrava simptomele parodontozei;
 • Genetica: Unii oameni sunt predispuși la parodontoză datorită factorilor genetici;
 • Dezechilibre dento-faciale: ele pot să îngreuneze procesul de curățare orală, favorizând astfel depunerile de tartru pe suprafața dinților;
 • Igiena orală deficitară;
 • Osteoporoza (conduce la o deteriorare rapidă a țesutului osos în tot corpul).

Cum poate fi tratată parodontoza?

Sursa: Freepik.com

Tratarea parodontozei poate varia în funcție de stadiul și complexitatea bolii. În stadii incipiente, tratamentul poate include:

 • Efectuarea unei igienizări dentare profesionale (detartraj dentar, periaj dentar profesional și airflow). Frecvența vizitelor la medicul stomatolog este stabilită de acesta.
 • Instruirea pacientului în tehnici de igienă orală adecvate (spre exemplu, utilizarea unui irigator bucal pentru curățarea corectă a cavității orale etc.).
 • Renunțarea la diferite obiceiuri cu impact negativ asupra organismului (spre exemplu, fumatul sau anumite alimente care stimulează dezvoltarea bacteriilor în cavitatea orală);

În stadii mai avansate, medicul stomatolog poate recomanda inițial începerea unui tratament cu antibiotice, pentru a reduce inflamația și trata infecțiile constatate la nivelul gingiei. Ulterior, acesta decide care sunt pașii următori de tratament.

În situația unui etape avansate a parodontozei, tratamentul este unul complex, fiind necesare multiple intervenții atât nechirurgicale, cât și chirurgicale. 

Terapia cu laser – o procedură sigură și eficientă de tratare a afecțiunilor parodontale

Terapia cu laser oferă multiple beneficii în cazul tratării bolii parodontale, fiind o metodă minim invazivă și mai puțin dureroasă. Laserul este extrem de util în tratarea zonelor sensibile ale gingiilor, reducând semnificativ durerea și sângerarea.

Terapia cu laser este o procedură care asigură:

 • Eliminarea plăcii bacteriene (din zone greu accesibile) și dezinfectarea pungilor parodontale;
 • Tratarea inflamațiilor gingivale și îmbunătățirea aspectului țesuturilor gingivale prin modelarea acestora;
 • Vindecarea rapidă a gingiilor;
 • Împiedicarea evoluției bolii, garantând o stabilitate parodontală, minimizând riscul de infecție.

Cu toate acestea, este esențial de precizat că terapia cu laser nu poate trata toate cazurile de parodontoză. În unele situații complexe, se impune un tratament combinat, medicul specialist fiind cel care decide planul exact de tratare.

Concluzii

Boala parodontală poate avea un impact semnificativ asupra sănătății dentare, de aceea este esențial să fie descoperită și tratată într-un stadiu precoce. În caz contrar, ea poate conduce la multiple afecțiuni complexe, consecința fiind pierderea dinților.

Tratamentul parodontozei poate include o combinație de proceduri, printre care igienizarea dentară profesională și tratamentul cu laser.

La clinica Dental Elite, echipa de specialiști parodontologi tratează boala parodontală prin intermediul laserelor Biolase Epic X și Waterlase. Acestea sunt dispozitive de ultimă generație în domeniul stomatologiei, cu ajutorul lor fiind efectuate tratamente dentare fără durere și minim invazive.

Dacă întâmpini probleme parodontale sau alte afecțiuni dentare, echipa Dental Elite îți oferă multiple servicii stomatologice, aliniate nevoilor și dorințelor tale. Clinica dispune de o echipă formată din medici specialiști de top, care îți vor asigura cele mai bune rezultate. 

Programează un control la Clinica Dental Elite! Medicii specialiști te vor ajuta să îți soluționezi problemele dentare, cu proceduri moderne, sigure și lipsite de durere.