Verificat medical de

Doctor Victor Ioan Suciu

Absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie, Târgu Mureș, Doctorand în Știinta Materialelor – Universitatea Transilvania, Brașov (din 2017).

Numeroase cursuri de specializare și congrese în Ortodonție în Franța, Italia și România.

Medic rezident ortodonție și ortopedie dento-facială – Spitalul Clinic Județean de Urgență, Târgu Mureș
Asistent Universitar – Universitatea de Medicină și Farmacie, Târgu Mureș  – din 2016.

Vorbește limbile engleză și franceză.

Vezi toate articolele

Bruxismul sau – în termeni populari – scrâșnirea dinților presupune o contracție sau încleștare neintenționată a dinților, realizată de obicei noaptea, în timpul somnului. 

În prezent, bruxismul nu este considerat doar o afecțiune dentară, ci una medicală generală din cauza efectelor negative pe care le determină, pacienții confruntându-se cu timpul cu dureri de cap, dureri faciale, tulburări de somn și complicații la nivelul urechilor.

În foarte multe cazuri, acest obicei este ignorat de pacienți, ei nefiind conștienți că, în timp, bruxismul deteriorează semnificativ dinții, conducând chiar la pierderea lor prematură. Mai mult decât atât, scrâșnirea dinților determină efecte și la nivelul gingiilor și articulațiilor, existând riscuri privind modificarea esteticii feței.

Există și cazuri în care pacienții descoperă această problemă prea târziu, atunci când sănătatea dinților este deja compromisă. Această afecțiune poate provoca numeroase complicații, din acest motiv identificarea ei din timp este esențială în vederea stabilirii metodei potrivite de tratament.

Care sunt cauzele apariției bruxismului (scrâșnirea dinților)?

bruxismul cauze
Sursa: Freepik.com

Concret, nu există oficial o cauză exactă care determină bruxismul. Însă, de-a lungul timpului, s-au efectuat studii care au demonstrat implicația unor factori de natură psihică, fizică și genetică, care favorizează scrâșnirea dinților.

Unul dintre factorii decisivi care determină bruxismul este stresul. Un studiu realizat în 2020 a arătat că există o legătură semnificativă între stres și bruxism, mai ales la pacienții care se confruntă cu tulburări emoționale. 

Însă, bruxismul poate apărea și ca rezultat al unor probleme de natură structurală și funcțională ale dentiției

Ele pot fi:

  • Malocluzie dentară (o mușcătură anormală);
  • Alinierea incorectă a dinților (ele cauzând în timp leziuni dentare etc.);
  • Lucrări protetice realizate incorect;
  • Probleme la nivelul articulației temporo – mandibulare.

De asemenea, există anumiți factori de risc care pot favoriza apariția unor complicații pe fondul bruxismului:

  • Ereditatea;
  • Afecțiuni ale sistemului nervos;
  • Obiceiuri nocive – consum exagerat de alcool, fumat.

Ce tipuri de bruxism întâlnim?

Sursa: Freepik.com

Bruxismul se poate manifesta:

  • Noaptea, în mod involuntar – numeroși pacienți află de această tulburare de la alte persoane care sesizează obiceiul de a scrâșni în timpul nopții. Dar își pot da seama și singuri, prin prisma efectelor resimțite la nivelul dinților (dureri faciale, sensibilitate dentară, tocirea dinților etc.);
  • Ziua, în mod conștient – scrâșnirea dinților este un mod prin care creierul răspunde unor factori precum – lipsa somnului, nivelul înalt de stres, diferite medicamente etc.

Care sunt semnele specifice bruxismului?

Sursa: Freepik.com

Pe lângă acțiunea de scrâșnire a dinților, semnele definitorii pentru bruxism sunt:

  • Dinți tociți care scad, cu timpul, în înălțime;
  • Smalț deteriorat;
  • Sensibilitate dentară accentuată;
  • Gingii inflamate;
  • Dureri la nivelul maxilarului;
  • Disconfort la deschiderea/închiderea gurii.

Care sunt consecințele bruxismului (scrâșnirea dinților) pe termen lung?

Scrâșnirea dinților este o problemă care în timp poate avea ca rezultat pierderea dinților, dacă nu este identificată la timp și tratată corespunzător. Pe fondul tensiunii constante la nivelul țesuturilor moi, bruxismul poate declanșa apariția bolii parodontale.

În situația în care episoadele de bruxism devin tot mai accentuate în timpul nopții, acest lucru conduce la deteriorarea și fisurarea pronunțată a smalțului.

Bruxismul poate determina efecte și asupra unor restaurari dentare (obturatii, coroane dentare etc.), provocând afecțiuni mult mai complexe.

Alte consecințe pe termen lung pot fi:

  • Sensibilitate dentară pronunțată;
  • Disfuncția articulației temporomandibulare;
  • Probleme severe de masticație.

La ce soluții de tratament poate apela pacientul în cazul bruxismului?

Controlul de rutină este o prioritate pentru orice pacient, prin intermediul acestuia putând fi identificată la timp această disfuncție. 

În cazul bruxismului, medicul stomatolog analizează nivelul de deteriorare al dinților și impactul generat la nivelul osului maxilar/mandibular. 

În tratarea acestei afecțiuni, primordială este identificarea factorilor care determină acest obicei. Un tratament general valabil nu există. Însă, plecând de la cauzele bruxismului, medicul stomatolog identifică cele mai bune variante de tratament. 

În esență, ținând cont de gravitatea acestei disfuncții, medicul stomatolog stabilește schema optimă de tratament, pentru ca pacientul să obțină o sănătate orală îmbunătățită și un zâmbet frumos. În urma îndepărtării cauzei principale, medicul stomatolog are în vedere corectarea imperfecțiunilor dinților.

În cazuri severe de bruxism, unde pacientul se confruntă cu retracție gingivală, fracturi dentare sau cu puțini dinți pe arcade, ce nu pot fi reabilitați, sunt necesare lucrări protetice și tratamente moderne cu implant dentar.

Ca opțiuni de tratament, medicul stomatolog poate recomanda:

Purtarea unei gutiere pe timpul nopții

Sursa: Freepik.com

Gutiera reprezintă un dispozitiv realizat din plastic, ce este purtat în timpul nopții cu scopul de a preveni contactul dintre dinți. Poate fi privit ca o folie de protecție a dinților, care împiedică lezarea acestora și totodată corectează mușcătura și permite o relaxare a mușchilor feței.

Aceste gutiere sunt realizate pe comandă, în baza unui mulaj efectuat pe ambele arcade. Cu alte cuvinte, ele sunt adaptate conform necesităților pacienților. 

Corectarea ocluziei dentare

În situația în care cauza principală este malocluzia dentară, prioritară este corectarea acestui dezechilibru, prevenind astfel uzura și pierderea dinților. 

Echilibrarea ocluziei se poate efectua cu ajutorul unui aparat dentar, acesta urmărind alinierea corectă a dinților. Astfel, având o ocluzie dentară corectă, riscul de scrâșnire a dinților va fi diminuat. Spre exemplu, o variantă optimă de tratament o constă aparatul dentar Spark, acesta fiind de mare ajutor în:

  • Corectarea și alinierea dinților;
  • Minimizarea riscului de scrâșnire a dinților. 

De asemenea, importantă este și formarea unui obicei corect privind poziția gurii și a mușcăturii.

Controlul eficient al stresului

Dacă bruxismul este rezultatul unui nivel crescut de stres, atunci recomandările unui psihoterapeut vor fi de mare ajutor. În cele mai multe cazuri, un nivel ridicat de stres determină tulburări de somn, nervozitate sau chiar anxietate. 

În acest caz, eliminarea factorilor stresanți prin strategii de relaxare, sesiuni psihoterapeutice vor contribui la îmbunătățirea somnului, reducându-se riscul de scrâșnire a dinților pe timpul nopții.

Concluzii

La prima vedere, acest obicei de scrâșnire a dinților poate părea nesemnificativ, însă cu trecerea timpului poate deveni o problemă reală ce nu trebuie subestimată. 

Dacă nu este identificată la timp și tratată corespunzător, pacienții se pot confrunta cu un risc major de pierdere a dinților, ca urmare a uzurii excesive a acestora. În plus, bruxismul determină multiple probleme la nivelul articulațiilor și a mușchilor masticatorii, pacienții având constant dureri la nivelul feței.

Prin urmare, dacă te confrunți cu anumite semne ale bruxismului sau ai nevoie de o reabilitare orală complexă, clinica Dental Elite îți pune la dispoziție numeroase servicii stomatologice, aliniate necesităților și dorințelor tale.

Cu o expertiză multidisciplinară variată și dispozitive de ultimă generație, medicii specialiști de la clinica Dental Elite garantează rezultate de excepție, dobândite prin proceduri sigure, eficiente și lipsite de durere.