În ultima perioadă, creșterea nivelului de confort resimțit de pacient în timpul și după intervențiile chirurgicale a devenit subiectul principal în chirurgia dentară, motiv pentru care tratamente precum cel de PRF devin tot mai utilizate în stomatologie. Pe lângă abordarea chirurgiei minim invazive, procedurile auxiliare realizate în timpul și după operație, precum și inovațiile din domeniu devin esențiale pentru diminuarea riscurilor din timpul și de după intervențiile stomatologice.
În prezent, una dintre soluțiile care promit vindecarea accelerată în chirurgia dentară se concentrează pe utilizarea trombocitelor. Fibrina bogată în trombocite (PRF) reprezintă un element natural surprinzător, care poate fi utilizat în arii diverse ale stomatologiei moderne (operații dentare complexe, extracții dentare simple, implanturi dentare, tratament parodontal, etc).
Utilizat individual sau ca aditiv în alte biomateriale, în medicina regenerativă și stomatologie, tratamentul PRF are nenumărate avantaje semnificative atât la nivel osos, cât și la nivelul gingiilor. Iată ce trebuie să știi despre tratamentul PRF.
Ce este PRF?
PRF-ul (sau Platelet Rich Fibrin) este o substanță care se regăsește și se extrage din sângele pacientului. Separat de sânge, are o compoziție gelatinoasă, alcătuită din:
- Leucocite – denumite și globule albe, leucocitele se referă la acele celule sanguine responsabile de combaterea infecțiilor;
- Trombocite – reprezintă un tip de celule sanguine, care au menirea de a forma cheaguri de sânge atunci cand are loc un proces de vindecare a rănilor. Aceste cheaguri împiedică sângerarea țesuturilor;
- Fibrină autologă – este o proteină esențială în hemostază (oprirea sângerării) și vindecarea rănilor;
- Citokine – sunt proteine, care se remarcă prin proprietății antiinflamatorii. Combatând umflarea, durerea, creșterea temperaturii și roșeața, citokinele au un rol esențial în vindecarea rănilor;
- Celule stem – indiferent că vorbim de sistemul osos, sanguin sau muscular, aceste celule au capacitatea de a se transforma în orice tip de celule, contribuind la regenerarea țesuturilor și vindecarea rănilor.
Ținând cont de faptul că este extras din organismul pacientului, tratamentul PRF se aplică direct în zonele care necesită vindecare, fiind biocompatibil în totalitate.
Cum se obține PRF din corpul pacientului?
Procedura presupune preluarea unei probe mici de sânge din organismul pacientului, pentru a se introduce într-o eprubetă de sticlă fără coagulanți sau trombină (enzimă care influențează factorul de coagulare). Proba trece printr-un proces de centrifugare, care învârte sângele la o viteză de 3000 de rotații pe minut, timp de aproximativ 10 minute.
Astfel, sângele se stratifică în 3 părți:
- Sus, plasmă;
- Mijloc, fibrină;
- Jos, globule roșii.
Ce tipuri de PRF există?
Având scopuri terapeutice, PRF poate fi de mai multe tipuri ținând cont de viteza aparatului de centrifugare la care a fost procesat. Așadar, principalele tipuri de PRF sunt:
- A-PRF (fibrină bogată în trombocite avansată) – este creată prin expunerea la un timp mai lung de centrifugare, cu turații mai mici.
- P-PRF (fibrină pură bogată în trombocite) – se obține prin centrifugarea timp de 6 minute, la o viteză mare, după care se transferă stratul leucoplastic și de plasmă săracă în trombocite într-un tub cu clorură de calciu. Are loc o centrifugare secundară, timp de 15 minute, în care fibrina devine stabilă.
- L-PRF (fibrină bogată în leucocite și trombocite) – sunt preluate probe de sânge și introduse în eprubete fără coagulant, după care sunt centrifugate imediat la viteză mică. În acest proces, se formează 3 straturi: plasmă acelulară, fibrină bogată în trombocite și eritrocite (celule care au rolul de a transporta gaze respiratorii sanguine) Stratul de PRF este foarte puternic, fiind recomandat în diferite domenii de chirurgie orală.
- I-PRF (fibrină bogată în trombocite injectabilă) – coagularea are loc în câteva minute după încheierea centrifugării în ciuda numărului mare de leucocite. Cu toate acestea, utilizarea acestei fibrine se află la început chiar dacă rezultatele par promițătoare din perspectiva creșterii vascularității și vindecării țesuturilor moi.
- Liquid-PRF (fibrină bogată în trombocite lichidă) – viteza mică de centrifugare permite mai degrabă formarea unei membrane bogate în fibrinogen și trombină și nu a unei fibrine. Terapia L-PRF este o metodă de concentrare a trombocitelor, a factorilor de creștere, leucocitelor și proteinelor, fiind utilizată pentru a reface țesuturile moi și dure. Poate fi inclusă în diminuarea pierderii osoase după extracția dentară, regenerarea țesuturilor în grefele osoase (necesare adesea în implanturile dentare) sau în revitalizarea pulpei dentare.
Care sunt avantajele și dezavantajele procedurii?
Importanța tehnicii PRF a fost adusă în atenția specialiștilor stomatologi odată cu lansarea unor lucrări științifice în 1990, care susțineau utilitatea în oprirea sângerărilor și în efectuarea grefelor osoase.
De-a lungul timpului, s-a descoperit că principalele beneficii ale tratamentului PRF sunt:
- În timp ce alte membrane sunt recunoscute ca și corpuri străine de către țesuturile gazdă și interferează cu procesul natural de vindecare a țesuturilor, PRF este la fel de natural ca țesutul gazdă;
- Tratamentul este lipsit de riscul apariției unei infecții, reacții imune sau de respingere;
- Are loc refacerea osului în care au fost introduse implanturi dentare prin atragerea de osteoblaste (celule care construiesc osul);
- Contribuie la menținerea structurii crestei alveolare;
- Se remarcă printr-un raport cost-beneficii remarcabil, PRF fiind un biomaterial ușor disponibil și accesibil, util în implantologie dentară, chirurgie orală și proceduri parodontale;
- Vindecă defectele parodontale;
- Îmbunătățește sănătatea orale;
- Reface gingiile;
- Vindecă mai rapid țesuturile lor comparativ cu suturile;
- Previne și tratează infecțiile;
- Reduce inflamația la nivelul oaselor.
Ca orice alt tratament stomatologic, PRF prezintă o serie de dezavantaje, printre care cele mai importante fiind:
- Succesul tratamentului ține cont de timpul de colectare și transfer la aparatul de centrifugare;
- Se obține o cantitate mică de PRF;
- După preparare, nu se poate depozita din cauza deshidratării care provoacă contracția și alterarea integrității structurale. Din acest motiv, utilizarea sa trebuie să fie instantanee după preparare;
- Manipularea substanței implică experiență clinică.
Ce trebuie să știi despre rata de succes a tratamentului PRF?
Eficiența tratamentului PRF ține cont de intervalul de timp dintre momentul colectării probei de sânge și momentul de centrifugare. Fibrina are un rol esențial în furnizarea mai multor factori de creștere, meniți să:
- vindece rănile;
- faciliteze refacerea țesuturilor;
- diminueze inflamația;
- prevină infecțiile, etc.
Există contraindicații pentru acest tratament?
Există foarte puține cazuri de pacienți la care tratamentul PRF nu este recomandat. Spre exemplu, cei care prezintă tulburări de sângerare sau boli hematologice nu pot opta pentru această tehnică în cadrul intervențiilor chirurgicale dentare.
De aceea, se recomandă să discuți cu medicul stomatolog ce soluții sunt disponibile pentru particularitățile cazului tău.
Concluzii
În chirurgia dentară, dar și în alte specializări stomatologice, atât medicii, cât și pacienții caută proceduri de tratament eficiente, ale căror procese de vindecare sunt rapide și lipsite de complicații. În acest sens, tratamentul cu PRF capătă o importanță majoră în chirurgia dentară.
Dacă urmează să ai o intervenție chirurgicală dentară, programează o consultație la Dental Elite, iar medicii noștri, specialiști de top din România, îți vor spune dacă procedura PRF este potrivită pentru tine.
Dental Elite îți oferă o gamă variată de servicii stomatologice adaptate nevoilor și dorințelor tale, pentru a te bucura de o experiență plăcută, care îți va garanta rezultatele dorite.