^

Parodontologie

parodontologie

Ce este boala parodontală?

Boala parodontală (parodontoza) reprezintă o afecţiune inflamatorie a gingiei, declanșată de bacterii și placa microbiană, precum și de către depunerea de tartru. Acestea aderă de gingii, os şi ţesuturile înconjuratoare și, deși este un proces nedureros în primă instanță, pe termen lung poate duce la pierderea dinților naturali.

Cauzele și etapele apariției bolii parodontale

Primul semn al instaurării parodontozei este inflamarea gingiilor – proces care poartă denumirea de gingivită – și presupune schimbarea culorii gingiei (devine mai roșiatică), precum și sângerarea în timpul periajului dentar.

Netratată la timp, această inflamare a gingiilor se poate extinde la nivelul osului (sub gingii), atacând rădăcina dintelui – această etapă a apariției bolii parodontale se numește parodontită și, conform studiilor, este prezentă în rândul a peste 40% din adulții tineri.

Descoperită în timp util, boala parodontală poate fi ținută sub control, iar sănătatea gingiilor și a rădăcinii dinților restabilită.

Factorii care determină instaurarea și evoluția parodontozei sunt:

  • Igiena dentară precară
  • Placa bacteriană
  • Factorii genetici
  • Anumite tipuri de medicamente
  • Prezența unor factori de risc: ex. fumatul, diabetul.

Cum este diagnosticată boala parodontală

Diagnosticarea bolii parodontale se realizează în mai multe etape:

  • Vizita la medicul stomatolog pentru un examen clinic
  • Utilizarea unei sonde speciale care oferă diagnosticul de parodontită
  • Realizarea unor investigații radiologice specifice
  • Teste microbiologice
  • În urma acestor analize și investigații, medicul specialist este cel care pune diagnosticul de gingivită sau parodontită.

Tratamentul bolii parodontale

Igienizarea dentară în cabinet

Periajul dentar realizat acasă nu este suficient pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului, așadar sunt recomandate ședințe profesionale de igienizare în cabinet. Medicul stomatolog sau, după caz, medicul parodontolog este cel care stabilește recurența acestor vizite: la fiecare trei, patru sau șase luni.

Tratamente specifice

În anumite cazuri, medicul poate recomanda începerea unui tratament cu antibiotice, pentru a trata diverse infecții descoperite la nivelul gingiei.

Igienă orală corespunzătoare

Primul pas pentru tratarea bolii parodontale este efectuarea corespunzătoare a periajului dentar și a activităților de igienă conexe (ex. dusul bucal).

Vizite recurente la medicul parodontolog

Odată diagnosticată, boala parodontală implică vizite periodice la medicul stomatolog parodontolog, care decide și care sunt pașii următori de tratament.

Tratăm boala parodontală cu laserul

La Dental Elite, medicii stomatologi sunt specializați în folosirea laserului pentru a trata afecțiunile parodontale.

Folosim laserul inovator WaterLase în tratamentul parodontozei pentru:

– Reducerea durerii

– Recuperare rapidă

– Reducerea sângerării

– Asigurarea unui tratament minin invaziv.

PROGRAMARE Sună-ne 0731 000 900 WhatsApp