Știai că ai risc crescut de boală parodontală dacă:
Cunoscută și ca parodontoză, boala parodontală severă afectează 1 din 5 pacienți la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În esență, ea reprezintă o inflamație a țesuturilor care fac ca dinții tăi să își mențină poziția fixă: gingia, osul și țesuturile înconjurătoare. Această inflamație este declanșată de bacteriile din placa bacteriană.
Pe măsură ce afecțiunea avansează, gingiile încep să sângereze și se retrag, permițând astfel pătrunderea bacteriilor. Boala parodontală nu doare, așa că, din păcate, multe cazuri rămân nediagnosticate. Această afecțiune poate duce în timp la pierderea unuia sau a mai multor dinți, dacă nu este tratată.
Deși se întâlnește și la copii, boala parodontală apare mai frecvent după vârsta de 30 de ani, însă peste 85% dintre pacienți pot suferi o afecțiune parodontală – cum este retracția gingivală – cel puțin o dată în viață.
Este o întrebare pe care și-o pun mulți pacienți. Răspunsul este: da, această afecțiune poate fi vindecată: gingiile tale nu vor mai fi roșii și inflamate, nu vei mai avea sângerări, respirație neplăcută, iar dinții tăi nu vor mai fi mobili. Tehnologiile moderne de tratament asigură rezultate vizibile, deoarece țintesc cauzele bolii. Iar efectele pot fi menținute în timp, printr-o igienă dentară cât mai corectă și vizite periodice la medicul tău dentist.
Chiar și în cazuri avansate, îți vom acorda toată îngrijirea de care ai nevoie pentru a ne asigura că boala nu progresează și pentru ca tu să ai o dantură stabilă, estetică și funcțională.
Cu dinți mai puternici, care au o bază sănătoasă, te vei bucura din nou de viață: vei zâmbi fără frică în orice moment și vei putea consuma alimente mai tari. Totul, fără teama de a-ți pierde dinții, fără un miros neplăcut al gurii și fără apariția sângerărilor gingivale.
Tratăm boala parodontală inclusiv cu laser, folosind cele mai eficiente tehnologii existente la ora actuală pe piață, #FaraDurere.
Pe scurt, la baza afecțiunii stau bacteriile din cavitatea bucală care pătrund tot mai adânc în țesuturile de sub gingie, ajungând la osul care susține dinții. De ce se întâmplă acest lucru? Iată câteva dintre cauze:
Igiena dentară insuficientă
Malocluzia sau mușcătura incorectă
Obturații care nu sunt perfect adaptate fiziologic
Factori genetici asociați cu dinții nealiniați
Medicamente ce determină inflamarea gingiilor
Schimbările hormonale din sarcină, asociate unei igiene insuficiente
Prezența unor factori de risc precum diabetul, fumatul sau stresul
Lipsa igienizărilor realizate la cabinetul stomatologic
Boala parodontală nu doare, așa că este extrem de important să depistezi cu atenție primele simptome. Sau, mult mai sigur, să mergi la un consult de specialitate la medicul tău stomatolog.
Sângerările gingivale repetate (la fumători sângerările pot lipsi)
Gingii inflamate sau roșii
Respirație neplăcută persistentă sau gust neplăcut
Retragerea gingiei
Tulburări de fonație
Mobilitate dentară
Durere sau sensibilitate la mestecarea alimentelor
Migrarea sau pierderea dinților
Mobilitatea dentară reprezintă un simptom care ar trebui să te trimită direct la medic. Motivul? Aceasta indică faptul că boala se află într-un stadiu avansat și că există un risc ridicat de pierdere a unuia sau a mai multor dinți.
Dacă ai grijă să mergi periodic la medicul tău dentist, astfel de probleme pot fi depistate, prevenite sau tratate din timp. Medicul îți va evalua mobilitatea dentară și va putea chiar să depisteze o slăbire a fixării dinților în alveolele dentare pe care tu, ca pacient, nu ai cum să o observi.
Boala parodontală afectează doar gingiile în stadiul inițial. Acumularea de placă dentară și tartru la nivelul dinților determină inflamarea gingiilor și apariția formei mai ușoare a acestei afecțiuni – gingivita. Dacă gingiile tale sunt inflamate, înroșite și te confrunți cu sângerări atunci când te speli pe dinți, cel mai probabil ai gingivită.
Pe măsură ce avansează, boala parodontală va conduce la apariția de retracții gingivale. Iar, ulterior, bacteriile vor afecta integritatea țesutului osos. În stadiul avansat al acestei afecțiuni, cei mai mulți pacienți se confruntă cu mobilitate dentară, iar integritatea osoasă este afectată. Se poate ajunge la abcese, migrarea dinților, pierderea unor dinți sau la modificarea mușcăturii dentare.
Chiar dacă boala parodontală se află în stadiu avansat, uneori dinții mobili pot fi salvați. Tratamentele moderne îi pot ajuta pe medici să îți păstreze dinții mobili, chiar dacă ai impresia că nu mai există nicio speranță pentru ei.
Dacă nu este nevoie de intervenție ortodontică, iar boala ta parodontală are la bază o cauză pur bacteriană, atunci sunt necesare în medie 3-4 ședințe de tratament.
În cazul în care dinții tăi nu sunt aliniați sau există probleme de natură ocluzală (care țin de mușcătură), durata tratamentului se prelungește până la rezolvarea acestora.
Bineînțeles, este absolut necesar să păstrezi o igienă dentară cât mai bună și să mergi periodic la medicul dentist, pentru a te asigura că totul se menține în ordine.
Dacă ai grijă să respecți toate indicațiile medicului tău și să vii periodic la consultații, rata de succes a tratamentului poate să atingă nivelul maxim. Dacă nu respecți indicațiile însă, există riscul ca boala parodontală să recidiveze.
Ce fac medicii noștri diferit? Îți vor oferi un plan de tratament complet prin care se asigură vindecarea bolii parodontale. În funcție de caz, acesta va include atât tratamentul cu laser, igienizări profesionale repetate, cât și proceduri chirurgicale de înaltă finețe.
Beneficiezi de o echipă completă de specialiști, cu peste 40 de ani de experiență în medicină dentară, ai acces la aparatură digitală de ultimă generație și la o divizie consolidată de medici implantologi.
În plus, suntem alături de tine și avem mereu grijă și de nevoile tale emoționale. Încă de la prima vizită la cabinet, încercăm să construim o relație bazată pe încredere cu pacienții. Ne vom asigura că te simți confortabil și în siguranță în timpul procedurilor și te vom asculta de fiecare dată. Totul, pentru ca tu să ai cea mai bună experiență cu Dental Elite!
Medicul tău dentist te va consulta, apoi îți va recomanda să faci o serie de radiografii pentru a putea observa mai bine nivelul țesutului osos. Ulterior, va realiza o fișă parodontală ce include informații precum: amplitudinea retracțiilor gingivale, a șanțurilor gingivale și a pungilor paro-dontale sau mobilitatea fiecărui dinte.
În același timp, medicul tău îți va verifica ocluzia dentară, mai exact va verifica dacă mușcătura ta este corectă. În anumite cazuri, este posibil să fie nevoie de o tomo-grafie computerizată (CT). Vei bene-ficia de un plan de tratament eficient și explicat în cel mai mic detaliu, ce va cuprinde costuri, etape și tipuri de tratament.
La Dental Elite, vei beneficia de o soluție completă de tratament – inclusiv de tratament cu laser care este extrem de eficient în boala parodontală – pentru a obține un zâmbet sănătos, puternic și frumos.
În funcție de stadiul afecțiunii și de specificațiile cazului tău, planul de tratament poate include atât proceduri chirurgicale, cât și proceduri non-chirurgicale. Bineînțeles, #FaraFrica și #FaraDurere.
Medicii din echipa Dental Elite vor fi atenți la toate nevoile tale, te vor asculta activ și vor avea grijă ca, pe toată perioada procedurilor, să te simți mereu confortabil și în siguranță, astfel încât să dezvoltați împreună o relație bazată pe încredere.
În cazul în care ai nevoie de anestezie, trebuie să știi că anestezicele moderne sunt extrem de eficiente chiar și în doze mici. Nu vei simți deloc durere sau jenă în timpul procedurilor.
Periajul dentar realizat acasă nu este suficient pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului supra și subgingival. De aceea, e important să beneficiezi de ședințe profesionale de igienizare în cabinetul stomatologic. Medicul tău îți va indica frecvența cu care trebuie să te prezinți la cabinet.
Constă în decontaminarea pungilor parodontale care se formează între dinte și gingie. Medicii Dental Elite sunt specializati în utilizarea laserului. Acesta permite o sterilizare foarte eficientă, fără a fi traumatizant pentru țesuturile înconjurătoare.
În anumite cazuri, medicul poate recomanda începerea unui tratament cu antibiotice, pentru a trata diverse infecții descoperite la nivelul gingiei. De asemenea, poate fi nevoie de tratament ortodontic pentru a alinia dinții și a echilibra mușcătura dentară, fapt ce va contribui la vindecarea bolii parodontale.
Intervenții chirurgicale pentru grefe gingivale, chirurgie parodontală regenerativă, proceduri chirurgicale de alungire coronară, proceduri pentru îndepărtarea pungilor parodontale, intervenții de estetică parodontală și microchirurgie parodontală.
Laserul stomatologic Epic Biolase
Extrem de apreciat atât de medici, cât și de pacienți, laserul stomatologic cu diodă Epic de la Biolase este unul dintre cele mai performante lasere de profil la nivel global. Cu numeroase funcții și setări clinice și cu indicații chirurgicale și non-chirurgicale, laserul este extrem de eficient în tratamentul bolii parodontale.
Tratamentul non-chirurgical cu laserul Biolase se realizează fără durere și fără a fi nevoie de anestezie. Radiația laser e absorbită de bacteriile pigmentate de la nivelul pungilor parodontale, ceea ce conduce la distrugerea florei bacteriene din zonă și la decontaminarea ei.
Laserul stomatologic WaterLase
Cu o tehnologie de ultimă generație ce combină apa, aerul și radiația laser, laserul stomatologic WaterLase de la Biolase asigură un timp scurt de vindecare și o experiență confortabilă pentru pacient.
Pe durata intervenției, laserul WaterLase pulverizează permanent apă în zonele în care se efectuează procedurile, menținându-le hidratate și la o temperatură scăzută. Apa, în combinație cu radiația laser, îndepărtează țesutul inflamator și decontaminează eficient. Tratamentul este minim-invaziv, se realizează cu anestezie, astfel că pacientul nu simte deloc durere sau disconfort.
Nu, tratamentul cu laser pentru sterilizarea pungilor parodontale nu doare. Vei simți o ușoară căldură la nivelul dintelui în cazul Epic Biolase. Iar dacă se utilizează anestezie, nu vei simți absolut nimic.
Pentru decontaminarea pungilor parodontale cu laser cu ajutorul Epic Biolase nu este nevoie de anestezie. În cazul WaterLase sau al unor intervenții chirurgicale în care se folosește laserul, medicul tău va utiliza un anestezic eficient.
Da. Pentru sterilizarea pungilor parodontale nu este nevoie de anestezic.
Nu, tratamentul cu laser stomatologic nu interferează în niciun fel cu stimulatorul cardiac.
Fals. Boala parodontală se vindecă dacă beneficiezi de un tratament adecvat, păstrezi o bună igienă a dinților și mergi regulat la medicul tău dentist.
Fals. Dacă ai gingiile inflamate, sângerări, respirație neplăcuta sau chiar mobilitate dentară, cel mai probabil suferi de boală parodontală.
Fals. Un dinte mobil nu înseamnă automat un dinte pierdut. Medicul tău stomatolog îți poate salva dinții mobili, oferindu-ți la timp tratamentul de care ai nevoie.
Fals. Chiar dacă este provocată de bacteriile de la nivelul cavității bucale, boala parodontală nu este contagioasă. Ea nu se poate transmite prin sărut sau dacă bei sau consumi alimente după o persoană cu această afecțiune.
Adevărat. Boala parodontală se întâlnește și la copii. Ea poate îmbrăca mai multe forme: gingivita, cauzată în principal de igiena deficitară, parodontita prepubertală – asociată cu unele boli generale, dar și cu anumite tulburări genetice – și parodontita juvenilă (în special, după vârsta de 15 ani). Aceste ultime forme de boală reprezintă afectări profunde, agresive, cu evoluție rapidă.
Fals. Boala parodontală necesită un pachet complet de proceduri recurente pentru ca tu să obții vindecarea și să îți menții un zâmbet frumos și sănătos. Acestea pot include: igienizarea profesională a cavității bucale, sterilizarea pungilor parodontale cu laserul, dar și proceduri chirurgicale sau ortodontice.
Fals. În boala parodontală, poți folosi orice pastă de dinți pentru a-ți mentine igiena dentară. Alege o periuță de dinți mai moale și folosește periuțe interdentare pentru a curăța cu atenție spațiile dintre dinți. Există anumite tipuri de apă de gură special create pentru pacienții cu această afecțiune, însă trebuie utilizate doar la recomandarea medicului. În plus, pe termen lung, unele paste pentru albire îți pot subția smalțul dentar.
Fals. De cele mai multe ori, după tratamentul pentru boala parodontală, pacienții se tem să mai mănânce alimente mai tari. Dacă medicul tău îți spune că totul este în ordine, poți mușca în siguranță dintr-un măr sau din alt aliment puțin mai tare, fără teama că îți vei pierde dinții. Mai mult, dinții tăi se vor curăța și singuri (autocurățare) dacă alegi fructe sau legume crude, sănătoase, cu un conținut moderat de zahăr.
Fals. Cele mai multe persoane asociază respirația neplăcută cu apariția cariilor, însă acest lucru nu este adevărat. Mirosul neplăcut persistent de la nivelul cavității bucale este de cele mai multe ori asociat cu boala parodontală.
Fals. Medicamentele anestezice folosite în prezent sunt extrem de eficiente, așa că nu vei simți absolut nimic în timpul procedurilor chirurgicale pentru tratarea bolii parodontale. Mai mult, după proceduri vei simți cel mai probabil doar o ușoară jenă, fără febră sau inflamație.
Fals. După efectuarea tratamentului adecvat, poți beneficia în siguranță de implanturi dentare sau de alte proceduri, fără riscul de apariție a mobilității sau de a le pierde. Bineînțeles, trebuie să ai grijă de igiena ta dentară și să mergi periodic la medicul stomatolog.
Adevărat. Boala parodontală trebuie ținută sub control cu mare atenție la acești pacienți, astfel încât să nu le influențeze starea generală de sănătate.
Spre deosebire de cariile dentare, boala parodontală nu afectează inițial dinții, ci gingiile și țesuturile înconjurătoare, iar pacientul ajunge să piardă dinți sănătoși. În plus, această afecțiune nu doare și este destul de frecventă. De aceea, de multe ori este depistată în stadii avansate.
Ea determină transmiterea incorectă a forțelor la nivelul gurii atunci când mușcăm, fapt ce favorizează pătrunderea bacteriilor la nivelul gingiilor. Cele două elemente se potențează reciproc, iar boala parodontală avansează mai rapid.
Contrar percepției generale, respirația neplăcută persistentă de la nivelul gurii nu este cauzată de carii, și de boala parodontală.
În lipsa unei igiene dentare bune și pe fondul schimbărilor hormonale, pe perioada sarcinii gingiile se pot inflama. Sângerarea gingivală în timpul sarcinii nu este normală.
Pacientă în vârstă de 28 de ani, caz de retracție gingivală stopată cu o grefă de țesut conjunctiv pentru a augmenta gingia keratinizată (pentru a stopa avansarea retracției), dar și pentru a acoperi o parte din retracții.
Lucrare realizată de Dr. Dragoș Vulcu.
Pacientă în vârstă de 36 de ani, caz de acoperire retracție gingivală prin tehnica lamboului avansat coronar, fără grefă gingivală.
Lucrare realizată de Dr. Dragoș Vulcu.
Pacientă în vârstă de 36 de ani, caz de acoperire retracție gingivală prin tehnica lamboului avansat coronar și o grefă gingivală din țesut conjunctiv. Implant dentar protezat cu o coroană de zirconiu în zona 24.
Lucrare realizată de Dr. Dragoș Vulcu.
Zâmbește cu încredere!
La clinicile Dental Elite din Brașov și București.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.