Verificat medical de

Doctor Alexandru Ciucu

Absolvent al Facultății de Medicină Dentară – UMF Târgu Mureș.

Cursuri de specializare în tratamente estetice restaurative și minim invazive sub magnificaţie (lupe dentare), protetică dentară la microscop și implantologie dentară precum și în domeniul radiodiagnosticului dentar (nivel 2 CNCAN) atât în România, cât și în Marea Britanie.

Are o experiență de lucru bogată în clinici dentare de top din Londra și Brașov.

Cunoaște limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele

femeie care zambeste

Un zâmbet strălucitor este un lucru pe care foarte mulți pacienți și-l doresc și, din fericire, există mai multe proceduri de albire a dinților. Cu toate că opțiunile de albire dinți pot genera numeroase confuzii, de reținut este faptul că acestea implică utilizarea unui agent de albire pe bază de peroxid.

SUMAR

Ce este albirea dinților?

Care sunt motivele pentru care pacienții apelează la albirea dinților?

Cine poate apela la albirea dinților?

În ce situații nu este recomandată albirea dinților?

Ce presupune tratamentul de albire a dinților?

Pentru ce proceduri de albire dentară poți opta?

Metoda gutierei

Tehnica de albire dentară cu sursă de lumină cu plasmă

Tehnologia Philips Zoom

Care sunt efectele secundare?

Ce trebuie să știi după terminarea tratamentului?

Concluzii

Albirea dinților este unul dintre cele mai populare tratamente estetice de stomatologie care oferă un mod rapid, non-invaziv și accesibil de a îmbunătăți un zâmbet. Descoperă, în rândurile de mai jos, tot ce trebuie să știi despre procedura de albire dinți.

Ce este albirea dinților?

Albirea profesională a dinților este o modalitate foarte eficientă de a reface culoarea naturală a dinților, fără a îndepărta smalțul sau a răni suprafața gingivală.

Care sunt motivele pentru care pacienții apelează la albirea dinților?

Dinții pot fi pătați sau decolorați din mai multe cauze. De cele mai multe ori, o igienă necorespunzătoare este principalul motiv pentru care dinții se îngălbenesc. Ceaiul, cafeaua, vinul roșu, tutunul sau chiar fructele pot păta smalțul dentar.
Totodată, pe măsură ce trec anii, dinții sunt supuși procesului de decolorare. Modificarea culorii dinților mai poate fi determinată de tartru, antibiotice, fluor în exces sau fisuri dentare care absorb petele.

Cine poate apela la albirea dinților?

Persoanele care pot apela la procedura de albire dinți, trebuie:

  • Să aibă peste 16 ani, întrucât după această vârstă dantura este complet dezvoltată;
  • Să fie suficient de matură pentru a înțelege procedura la care va fi supusă;
  • Să se confrunte cu o problemă dentară estetică (decolorare, pătare);
  • Să fie realistă în ceea ce privește așteptările.

Cu toate acestea, medicul stomatolog va ține cont și de profilul pacientului înainte de a efectua o astfel de procedură (de exemplu, afecțiuni existente, predispoziție la alergii, etc).

În ce situații nu este recomandată albirea dinților?

Tratamentul de albire dentară nu poate fi efectuat în cazul pacienților care:

  • au vârsta sub 16 ani;
  • au sensibilitate dentară sau gingivală;
  • prezintă alergie la substanțe pe bază de peroxid;
  • au carii, smalț deteriorat sau afecțiuni gingivale;
  • alăptează sau sunt însărcinate;
  • au efectuat lucrări dentare (implanturi, proteză dentară, fațete etc).

Ce presupune tratamentul de albire a dinților?

Peroxidul din agenții de albire dentară are capacitatea de a dizolva petele organice din dinte, determinând efectul de albire. Substanța intră în porii mici ai smalțului și dentinei înainte de a distruge petele care blochează lumina. Odată ce petele sunt eliminate, mai multă lumină ajunge pe suprafața dinților, care îi face să pară mai curați.

Procedurile profesionale de albire dentară sunt mai eficiente întrucât îndepărtează și petele profunde, în timp ce opțiunile fără prescripție medicală doar pe cele superficiale.

Pentru ce proceduri de albire dentară poți opta?

Cu toate că, în prezent, albirea dentară poate fi realizată prin multiple căi, cel mai bine este să apelezi la servicii stomatologice profesionale. În acest fel, stomatologul va evita riscul de decolorare neuniformă sau de afectare a suprafeței gingivale, iar tu te vei bucura de un zâmbet alb imaculat.

Metoda gutierei

Tratamentul se poate efectua atât la cabinet, cât și la domiciliu. Inițial, stomatologul creează o gutieră (similară celei de bruxism), care se mulează pe structura dentară a pacientului. Înainte de culcare, pacientul este nevoit să aplice un gel compus din peroxid de carbamidă și peroxid de hidrogen pe dinți, peste care va fi așezată gutiera. Ținând cont de rezutatul dorit, procedura se efectuează pe o perioadă de maxim 7 zile.

Gutiera are rolul de a ține constant în contact gelul de albire cu dinții, facilitând procesul de albire. Gelurile cu acțiune rapidă conțin concentrații mai mari, fiind mai eficiente la eliminarea petelor de suprafață, dar și a celor mai profunde.

Tehnica de albire dentară cu laser

La fel ca în cazul celorlalte metode profesionale de albire, această tehnică implică aplicarea unui strat de gel de albire care urmează să fie activat de un laser. Laserul produce o căldură, menită să grăbească albirea dinților.

Procedura se desfășoară într-o singură ședință (de aproximativ o oră) și implică luarea unor măsuri pentru a proteja cavitatea bucală și fața pacientului de acțiunea laserului și a gelului de albire. Astfel, pacientul va fi echipat cu retractoare pentru obraz (și chiar ochelari de protecție), iar gingiile vor fi acoperite cu o digă dentară sau un gel protector. În plus, stomatologul poate aplica un agent de desensibilizare sau fluor pentru a diminua sensibilitatea ce poate să apară în urma efectuării procedurii.

Tehnologia Philips Zoom

O tehnică de albire inovatoare este cea care utilizează lampa Philips Zoom. Îndepărtând și cele mai dificile pete, lampa Zoom se bazează pe o tehnologie bazată pe LED cu lumina albastră accelerată. Garantând o dantură de până la 8 ori mai albă, tehnologia presupune 4 proceduri lipsite de durere, care durează 15 minute. Pe durata acestora, dinții naturali vor fi acoperiți de un strat de gel inovator de albire. Stomatologul va grăbi albirea cu ajutorul lămpii Zoom. Gelul și lumina lucrează împreună ușor pentru a îndepărta eficient petele de pe dinți, fără ca structura dentară să fie schimbată.

Spre deosebire de alte sisteme de albire a dinților, lampa Philips Zoom are setări de reglare a intensității, furnizând o albire personalizată pentru a elimina sensibilitatea și a maximiza confortul pacientului.

După încheierea tratamentului, va fi aplicat un gel menit să diminueze sensibilitatea dentară și să ofere protecție.

Care sunt efectele secundare?

După procedura de albire dentară, cei mai mulți pacienți constată că dinții lor devin mai sensibili la rece sau cald. Pentru tratarea sensibilității, medicul îți va prescrie produse pe bază de azotat de potasiu sau de fluorură de sodiu.

Pe de altă parte, tratamentul poate determina disconfort la nivelul gingiilor, dureri în gât sau pete albe pe linia gingiei. Aceste simptome sunt adesea temporare și ar trebui să dispară în câteva zile de la terminarea tratamentului. Dacă totuși acestea continuă, este necesar să te adresezi stomatologului.

Ce trebuie să știi după terminarea tratamentului?

Reține că albirea dinților nu este o procedură cu rezultate permanente. De aceea, pentru a menține strălucirea dinților tăi, se recomandă:

  • O igienă dentară corespunzătoare;
  • Diminuarea consumului de alimente și băuturi care pot păta sau deteriora smalțul dentar;
  • Întreruperea fumatului;
  • Vizita regulată la medicul stomatolog.

Concluzii

Albirea dinților prezintă un nivel ridicat de eficiență dacă este efectuată în cadrul unui cabinet stomatologic. Așadar, dacă îți dorești o albire dentară rapidă și cu rezultate surprinzătoare, echipa Dental Elite îți stă la dispoziție cu servicii stomatologice și tehnologii dentare de ultimă generație. Programează acum o consultație.