Verificat medical de

Doctor Alexandru Ciucu

Absolvent al Facultății de Medicină Dentară – UMF Târgu Mureș.

Cursuri de specializare în tratamente estetice restaurative și minim invazive sub magnificaţie (lupe dentare), protetică dentară la microscop și implantologie dentară precum și în domeniul radiodiagnosticului dentar (nivel 2 CNCAN) atât în România, cât și în Marea Britanie.

Are o experiență de lucru bogată în clinici dentare de top din Londra și Brașov.

Cunoaște limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele

În călătoria către o sănătate orală optimă și un zâmbet complet nou, mulți oameni consideră implantul dentar o soluție medicală modernă și sigură. Aceste inovații tehnologice au transformat radical tratamentul restaurării dentare. Ele oferă pacienților nu doar o opțiune de înlocuire a dinților lipsă, ci și o perspectivă reală asupra unei vieți cu un zâmbet complet și funcțional. 

Însă, înainte de a se angaja într-un astfel de tratament, pacienții caută răspunsuri în privința longevității implanturilor și costurile aferente. Sunt preocupări firești, dată fiind importanța acestei decizii pentru îmbunătățirea sănătății orale și a calității vieții.

Care este durata de viață a unui implant dentar?

implant dentar

Când vine vorba de înlocuirea rădăcinii unui dinte natural și de restaurarea funcționalității și esteticii zâmbetului, implantul dentar se ridică în topul listei de soluții. Dar, în esență, cât rezistă un implant dentar și ce determină longevitatea sa?

Durata de viață a unui implant dentar este influențată de o serie de factori interdependenți. Fiecare dintre aceștia joacă un rol cheie în succesul pe termen lung al implantului. Este important să înțelegem că longevitatea acestui tratament nu se rezumă doar la implantul în sine. El implică și calitatea îngrijirii oferite de pacient și gestionarea corectă a factorilor care pot afecta sănătatea orală pe termen lung.

Factori cheie care influențează durata de viață a unui implant dentar

Rezistența unui implant dentar depinde de:

Tipul de implant dentar ales  

Pentru a obține o durată de viață îndelungată a implantului, pacienții trebuie să opteze pentru soluții de înaltă calitate, susținute de cercetări științifice extinse și teste clinice riguroase. Un implant de înaltă calitate este proiectat cu atenție și fabricat folosind tehnologie avansată și materiale premium. 

În plus, designul precis și forma implantului trebuie să ofere o ancorare solidă în structura osoasă, asigurând stabilitatea și rezistența necesară pentru a susține lucrările protetice finale.

Calitatea osului

Calitatea osului joacă un rol esențial în tratamentul cu implant dentar, influențând succesul și durabilitatea acestuia. În situația în care pacientul se confruntă cu un volum insuficient de țesut osos, este necesară procedura de augmentare osoasă, pentru a asigura inserția sigură a implanturilor dentare și stabilitatea acestora.

Starea de sănătate generală

Starea de sănătate generală a pacientului reprezintă un alt factor esențial în succesul tratamentului cu implant dentar. Anumite afecțiuni medicale, precum diabetul sau bolile cardiovasculare, influențează negativ procesul de vindecare și pot crește riscul de complicații. 

Spre exemplu, diabetul, prin efectele sale, crește riscul de infecții, afectând densitatea osoasă și implicit, stabilitatea implantului. În cazul în care pacientul nu gestionează corespunzător această afecțiune și nivelul de glucoză din sânge crește, există un risc crescut ca durata de viață a implantului dentar să fie redusă.

De asemenea, bruxismul (scrâșnitul dinților) sau prezența bolilor parodontale, au un impact asupra duratei de viață a implanturilor dentare.

Pentru a maximiza șansele de succes, pacienții trebuie să informeze medicul implantolog despre orice afecțiuni medicale sau obiceiuri orale existente. Cu o gestionare adecvată a acestor factori și o planificare corespunzătoare, implanturile dentare pot reprezenta o soluție durabilă și eficientă pentru înlocuirea dinților pierduți.

Stil de viață

Anumite obiceiuri, precum fumatul sau consumul excesiv de alcool, generează efecte negative asupra durabilității implanturilor dentare.

Fumatul afectează circulația sanguină în zona gingiilor și a osului maxilar sau mandibular. Acest impact încetinește procesul de vindecare și reduce capacitatea osului de a se integra eficient cu implantul, proces esențial pentru stabilitatea și durabilitatea acestuia. 

În vederea optimizării șanselor de reușită, este esențial ca pacienții să renunțe la aceste vicii și să adopte practici sănătoase și responsabile.

Expertiza medicului implantolog

Reușita unui implant dentar este puternic influențată de competența medicului implantolog și de calitatea îngrijirii furnizate. Medicul trebuie să evalueze în detaliu starea pacientului și particularitățile individuale ale cazului, luând decizii privind:

  • tipul și dimensiunea implanturilor;
  • poziția corectă de inserare a acestora;
  • alte aspecte definitorii pentru succesul tratamentului.

În același timp, trebuie să țină cont de starea generală a cavității orale a pacientului, de densitatea țesutului osos și de designul protetic potrivit. Această abordare personalizată și cunoașterea profundă a domeniului contribuie la succesul tratamentului și la satisfacția pacienților cu implanturi dentare.

Rutina de îngrijire orală

O rutină de îngrijire orală atentă și responsabilă contribuie la menținerea sănătății și longevității implantului dentar, oferind pacienților un zâmbet perfect funcțional pe termen lung.

De asemenea, vizitele regulate la clinica stomatologică sunt esențiale pentru menținerea rezultatelor. La fiecare 6 luni sau conform recomandării specialistului, aceste vizite includ o curățare profesională pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului, dar și o evaluare amănunțită a cavității orale.

Prin intermediul acestor controale, se pot detecta și aborda probleme în stadii incipiente, contribuind astfel la prelungirea duratei de viață a implantului și menținerea unor dinți sănătoși și frumoși pe termen lung.

Investiția în tratamentul cu implant dentar – O decizie motivată de beneficii pe termen lung

Atunci când vorbim despre tratamentul cu implant dentar, este esențial să înțelegem că nu vorbim doar despre costul implantului propriu-zis. Fiecare tratament este personalizat în funcție de nevoile și dorințele specifice ale fiecărui pacient.

implant dentar

În privința costurilor pe care le implică tratamentul, trebuie avute în vedere numeroase aspecte printre care: 

  • Investigațiile preliminare – Pentru a dezvolta un plan eficient de tratament, este esențială o examinare amănunțită a cavității orale, cu o atenție acordată structurii osoase a pacientului. În procesul de stabilire a priorităților medicale, trebuie să investim în investigații adecvate, chiar dacă acestea presupun costuri. Ele contribuie la o planificare precisă, prevenind potențialele complicații în viitor.
  • Calitatea implantului ales – Alegerea implanturilor dentare premium îi oferă pacientului siguranța unor rezultate sigure, minimizând riscul unor intervenții sau proceduri ulterioare. Pacienții care optează pentru implanturi premium, proiectate de companii renumite precum Straumann, Zimmer, Bredent sau MEGAGEN, vor suporta costuri ridicate. Însă, acestea se justifică în totalitate, având în vedere beneficiile privind integrare optimă, eficiența și durabilitatea pe termen lung.
  • Proceduri realizate înainte de inserarea implanturilor – Sunt situații în care este necesară realizarea unei reconstrucții osoase, pentru a insera cu succes un implant dentar. Deși adiția de os adauga un cost suplimentar la tratament, este esențial să o considerăm ca o investiție în succesul pe termen lung al implanturilor.
  • Bontul protetic – Optând pentru bonturi de înaltă calitate și materiale de vârf, pacienții obțin beneficii semnificative. Spre exemplu, stabilitatea și funcționalitatea pe termen lung a lucrărilor protetice. Acestea justifică costurile inițiale mai ridicate, contribuind la obținerea unor rezultate de durată.
  • Lucrarea protetică – Costul total al tratamentului este influențat semnificativ de calitatea lucrării protetice alese. Costul unei singure coroane dentare depinde de modalitatea de realizare și de materialul ales. De exemplu, alegerea coroanelor dentare din zirconiu determină costuri mai ridicate. Ele sunt considerate o opțiune premium, cu beneficii estetice remarcabile.

Investiția în tratamentul cu implant dentar trebuie abordată cu atenție și înțelegere. Este o investiție în sănătatea și bunăstarea orală pe termen lung, iar costurile implicate reflectă calitatea și personalizarea tratamentului. 

Călătoria către un zâmbet frumos și sănătos începe la clinica Dental Elite!

Fiecare pas în călătoria ta către un zâmbet nou este ghidat de expertiza variată a medicilor specialiști din cadrul clinicii Dental Elite.

Cu o expertiză multidisciplinară vastă și tehnologii digitale avansate, medicii implantologi de la clinica Dental Elite oferă pacienților rezultate de excepție, prin proceduri sigure și lipsite de durere.

Prin abordarea personalizată, medicii oferă fiecărui pacient un tratament adaptat nevoilor și așteptărilor sale. De la consultația inițială până la finalizarea lucrării protetice, medicii implantologi de la clinica Dental Elite lucrează în echipă pentru a obține zâmbete sănătoase și frumoase.

Alege servicii stomatologice de înaltă calitate și bucură-te de rezultate remarcabile.

Fii sigur că zâmbetul tău este în mâini bune! 

Echipa Dental Elite, partenerul tău pentru un zâmbet sănătos!