Nu este considerată o urgență dentară doar prezentarea pacientului în clinică acuzând durere la nivelul unuia dintre dinți, ci și:
Dinți ciobiți sau fracturați – dintele se poate fractura în urma unui traumatism sau a unei mușcături greșite, iar în acest caz este important să știi ce ai de făcut: clătește-ți gura cu apă caldă și utilizează un tifon steril pentru a opri sângerarea, până ajungi în cabinetul medicului stomatolog. Aplică, de asemenea, o compresă rece în zona feței (cât mai aproape de locul afectat) pentru a calma durerea.
Dinți complet scoși din alveolă – una dintre cele mai grave urgențe stomatologice este dintele avulsionat, iar rapitatea intervenției este cea care „decide” dacă dintele mai poate fi salvat sau nu.
Ce trebuie să știi: nu pune dintele într-un servețel sau recipient uscat, ci într-o cana/pahar cu ser fiziologic, lapte sau salivă. Dacă prezentarea la medic s-a făcut în mai puțin de o oră, dintele poate fi salvat și repoziționat în alveolă.
Pierderea obturației sau a coroanei dentare – Atunci când acestea se sparg, programarea la medic trebuie realizată rapid pentru a evita deteriorarea ulterioară sau infectarea/reinfectarea zonei respective.
Dezlipirea unui bracket al aparatului dentar – este considerată urgență stomatologică și dezlipirea unui bracket al aparatului dentar, iar vizita la medic trebuie realizată în cel mai scurt timp și în acest caz, pentru a nu impacta evoluția tratamentului ortodontic.
Abcesul dentar – urgență dentară prezentă mai ales în rândul copiilor, abcesul dentar netrat se poate extinde și la dinții vecini, iar infecția se poate răspândi în întreg organismul. Realizează urgent o programare dacă te confrunți cu această problemă.
Sângerare și durere post-extracție – este normal să existe sângerare și durere la nivelul unei extracții dentare, însă dacă acestea persistă chiar și o oră mai târziu, este cazul să contactezi medicul stomatolog.
Durerea dentară – așa cum menționam și mai sus, durerea dentară este primul semn al unei urgențe dentare, iar cel mai adesea este cauzată de o carie adâncă sau infecție la nivelul nervului, necesând, de cel mai multe ori, un tratament de canal.
Dacă ai o urgență dentară, contactează echipa Dental Elite!