^

#ABCDENTAR - Dicționar de termeni stomatologici

Termeni stomatologici pe intelesul tuturor

Medicina dentară, ca orice altă ramură a medicinei, este populată de termeni stomatologici destul de greu de înțeles. Tocmai de aceea, echipa Dental Elite și-a asumat o nouă misiune în interesul pacienților săi! Dedicăm această pagină din site definirii acestor termeni stomatologici, pentru ca fiecare dintre noi să înțeleagă pe deplin informațiile transmise la cabinet. Scurt și la obiect.

Ablație – reprezintă tehnica stomatologică prin care sunt îndepărtate lucrările protetice: punți dentare, pivoți, incrustatii, coroane dentare.

Abrazie – este o leziune determinată de uzura mecanică a dintelui, fiind însoțită de regulă de hipersensibilitatea dentinară. Lungimea, adâncimea și lățimea microleziunilor (vizibile la microscop) variază în funcție de abrazivitatea alimentelor, cât și de frecvența cu care sunt consumate.

Acoperirea retracțiilor gingivale cu grefă –reprezintă procedeul prin care se recoltează o bucată de țesut gingival cu care se acoperă rădăcinile expuse ale dinților.

Acoperirea retracțiilor gingivale prin operație cu lambou –reprezintă procedeul prin care se recoltează o bucată de țesut gingival cu care se acoperă rădăcinile expuse ale dinților.

Adaptare ocluzală – reprezintă realizarea unor contacte interdentare echilibrate.

Adiția osoasă – este un procedeu medical comun, efectuat sub anestezie locală sau generală, pentru refacerea cantității de os maxilar pierdut. Adiția de os poate fi necesară înainte de plasarea implanturilor dentare, cât și în tratamentul bolilor parodontale.

Airflow – are loc de regulă în încheierea detartrajului, dar se poate face și individual. Operațiunea este de pulverizare a unui jet puternic de aer și bicarbonat de sodiu pe dinte, ce va îndepărta petele și placa bacteriană! Poți afla mai multe despre airflow cu un click aici.

Aerodontalgie – este durerea dentară ce apare la scăderea presiunii atmosferice în timpul zborului cu avionul sau atunci când urcăm pe munte.

Albire endodontică – reprezintă procedeul de albire a dinților devitali (fără nerv) prin plasarea unui gel special de albire în interiorul dintelui.

Alveolă – este cavitatea osoasă în care sunt implantați dinții, în mandibulă și în maxilar. În urma unei extracții dentare, complicația ce poate apărea poartă numele de alveolită și semnifică inflamația pereților alveolari și a mucoasei de pe acești pereți.

Alveolotomie – reprezintă îndepărtarea osoasă din alveola dentară.

Amprentă digitală – este mulajul dintilor. preparat înainte de efectuarea unei lucrări cu scanner.

Amprentă funcțională – este mulajul dinților preparați înainte de efectuarea unei lucrări.

Amputație radiculară – este tăierea și eliminarea unei rădăcini dentare.

Anomalii dentare – reprezintă deviații în dezvoltarea normală a dinților. Printre acestea, cele mai comune sunt angrenajul invers (un dinte superior frontal în spatele dinților inferiori), ocluzia încrucișată (arcada superioară nu circumscrie arcada inferioară) sau înghesuirea (dinții nu au suficient spațiu pe arcadă).

Anestezie locală prin infiltrație – este amorțirea dintelui prin injectarea de substanță anestezică.

Arcadă dentară – reprezintă totalitatea dinților din osul maxilar (superior) și mandibular (inferior).

Arc facial – este un sistem de articulare care este folosit pentru a înregistra anumite repere faciale și dentare în cadrul unei lucrări protetice.

Articaină – este cel mai popular tip de anestezie locală folosită în cabinetele dentare. Concentrația utilizată în stomatologie este de 4%, cu sau fără adrenalină și durează aproximativ 45 de minute.

Articulație temporo-mandibulară – este articulația ce permite mișcarea mandibulei și care unește craniul de mandibulă.

Aspirator – este dispozitivul care colectează saliva din timpul unei intervenții și îi permite medicului dentist să opereze în condiții optime.

Biostimulare laser / Terapia durerii – folosirea laserului pentru a scădea sensibilitatea dentară.

Bont – este piesa protetică ce va susține viitoarea coroană.

Bruxism – semnifică scrâșnirea dinților, o descărcare involuntară a sistemului nervos. Apare cel mai des în timpul somnului.

Capă de vindecare – este piesa care ajută la vindecarea gingiei până când implantul dentar va primi un bont și o coroană.

CBCT – prescurtarea pentru computer tomograf.

Cheie de culori – este dispozitivul pe care sunt fixați dinți artificiali și ajută la stabilirea culorilor noilor tăi dinți perfecți! O vei vedea și tu de aproape în timpul consultului de cosmetică dentară!

Chistectomie – reprezintă procedura de îndepărtare a chisturilor.

Chiuretaj alveolar – este curățarea alveolei dentare după extracție.

Chiuretaj în câmp deschis – reprezintă curățarea rădăcinilor dentare cu efectuarea unui lambou.

Coafaj direct (protecție pulpară) – este aplicarea unei substanțe pentru protecția pulpei dentare în momentul în care se deschide camera pulpară a dintelui.

Coafaj indirect (protecție pulpară) – reprezintă protejarea nervului în cavități profunde.

Coafaj MTA – este aplicarea unei substanțe pentru protecția pulpei dentare în momentul în care se deschide camera pulpară a dintelui.

Colet – este limita anatomică dintre coroană și rădăcină, întâlnirea dintre dinte și gingie.

Compozit – este o rășină sintetică ce se folosește ca material restaurativ în obturații dentare (plombe).

Cracmente – sunt zgomote sau pocnituri percepute de medic la palpare în timpul deschiderii sau închiderii gurii. Acestea pot fi cauzate de diverse afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare.

Decapușonare – reprezintă tăierea gingiei crescute peste molarii de minte.

Detartraj – se referă la îndepărtarea depozitelor de tartru de pe dinți cu ajutorul unor dispozitive speciale, în cabinetul dentar.

Diastemă – reprezintă spațiul dintre doi dinți – ceea ce noi numim tradițional ‘strungăreață’. Deși nu este o afecțiune medicală în sine, diastema poate fi combătută prin purtarea unui aparat dentar, prin fațetare sau prin unirea dinților frontali cu ajutorul unei obturații fizionomice.

Dinte de lapte – este un termen popular ce descrie un dinte temporar.

Ectopie dentară – reprezintă anomalia în care dintele erupe în afara liniei arcadei dentare. Cauzată de lipsa de spațiu pe arcadă sau de extracția precoce a caninului temporar, ectopia dentară poate fi tratată ortodontic simplu (cu aparat mobil sau fix) sau ortodontic-chirurgical (extracție urmată de tratament cu aparat ortodontic fix).

Edentație – reprezintă lipsa unui dinte sau chiar a tuturor dinților.

Elongare coronară cu laser – nechirurgical – reprezintă mărirea coroanei dentare prin îndepărtarea gingiei cu ajutorul laserului.

Endodonție – se referă la specialitatea care se ocupă cu tratamentul canalului radicular sau, pe românește, la îndepărtarea nervului.

Extracție dentară – reprezintă îndepărtarea dintelui de pe arcadă.

Fațete dentare – sunt intervenții ce țin de cosmetica dentară. Sunt vizați de cele mai multe ori dinții frontali, vizibili, care primesc ‘reparații’ pentru defectele naturale precum spațiile, petele sau poziția modificată.

Gelaspon – este un burete steril, resorbabil, ce favorizează coagularea sângelui în intervențiile chirurgicale (extracții dentare).

Ghid silicon – este un ghid din material de amprentă ce copiază cu exactitate suprafața dentară, ajutând medicul să refacă cu exactitate structura dentară pierdută sau îndepărtată prin frezare.

Gingivectomie – este o procedură chirurgicală ce constă în îndepărtarea țesutului gingival care este în exces sau care este inflamat, având scop terapeutic sau estetic.

Gingivită – este o afecțiune cronică a cavității bucale, ce se manifestă prin inflamarea gingiei și sângerări în timpul periajului. Poate fi vindecată, totuși!

Gingivo-alveoplastie – se modelează și se ajustează gingia și osul alveolar (osul care menține dintele) pentru a corecta problemele legate de nivelul gingiei.

Gingivo-osteoplastie – se remodelează țesutul gingival și osul care susține gingia pentru a îmbunătăți aspectul zâmbetului.

Gingivoplastie – tratament care permite remodelarea țesutului gingival și se efectuează în caz de deformări gingivale, având ca scop îmbunătățirea armoniei dintre linia gingivală și coroana dintelui.

Glasionomer – este un ciment ionomer de sticlă ce se folosește în stomatologie pentru realizarea obturațiilor sau a cimentării lucăarilor protetice.

Grefă țesut conjunctiv – reprezintă procesul prin care se recoltează un fragment de gingie din cerul gurii și se folosește (suturează) unde avem defecte mari de gingie.

Gutieră – este o construcție din plastic moale ce acoperă dinții, cu rol de a preveni facturile mandibulare sau de a ajuta la un zâmbet mai alb.

Imobilizare (traumatism) – reprezintă lipirea unui dinte (care a suferit un traumatism) de ceilalți dinți vecini până ce acesta se vindecă.

Implant dentar – este un mic șurub din titan care înlocuiește rădăcina dintelui natural, care se inserează în osul alveolar. După o perioadă de 2-6 luni, deasupra acestuia se conectează un dinte artificial pentru a reda zâmbetul frumos de dinainte.

Înălțare de ocluzie – reprezintă adăugarea unui material pe dinți pentru a mări DVO (dimensiunea verticală de ocluzie).

Închidere diastemă – diastema reprezintă spațiul dintre doi incisivi. Pentru închiderea ei, medicul realizează două obturații sau 2 fațete pe acei dinți pentru a închide acel spațiu inestetic.

Incizie și drenaj abces – incizia se face cu un bisturiu, în zona afectată, pentru a favoriza eliberarea puroiului dintr-un abces dentar.

Îndepărtare ac / canal – unul dintre accidentele ce pot apărea în endodonție este ruperea unui ac pe canal (rădăcină). Acesta se poate îndeparta, la microscop, cu instrumente speciale.

Îndepărtare aparat ortodontic – reprezintă îndepărtarea bracketilor în cadrul tratamentelor ortodontice.

Îndepărtare atașamente – este îndepărtarea accesoriilor ortodontice.

Îndepărtare disjunctor  / disjunctor pe mini implanturi – este îndepărtarea aparatului care ajută la lărgirea maxilarului în ortodonție.

Îndepărtare obturație veche – este îndepărtarea, prin frezare sau laser, a plombelor vechi, în vederea schimbării cu unele noi, corect adaptate.

Inhalosedare – este o procedură prin care, cu ajutorul unui aparat cu gaze comprimate (oxigen și peroxid de azot), se atașează o mască la nivelul nasului și se induce o stare de relaxare. Pacientul rămâne conștient, receptiv și cooperant, dar se relaxează profund.

Înșurubare coroană pe implant – coroanele pe implant pot fi de 2 feluri: cimentate cu un ciment special sau înșurubate în implant. Cele înșurubate vor avea un orificiu prin care se va introduce o cheie protetică de implant cu care se va strânge coroana, apoi medicul umple acel orificiu cu compozit.

Investigație explorativă endodontică – este o manoperă prin care, la microscop, se analizează dintele și se decide dacă se poate salva și trata endodontic, pe canale, sau se va extrage.

Laser cleaning – detartraj subgingival cu decontaminare – este un detartraj profund subgingival la care se folosește și laserul dentar pentru a dezinfecta pungile parodontale profunde.

Lavaj lama dren – lavajul este o manoperă prin care se fac spălături cu diverse substanțe antiseptice. Lama de dren este o bucățică de latex sau nistril ce se inseră în zona de incizie a unui abces pentru a permite drenarea infecției și a nu se închide zona incizată.

Lavaj parodontal – este spălarea cu antibiotic și antiseptic a pungilor parodontale.

Lingură individuală – este o lingură induvidualizată, pentru fiecare pacient în parte, realizată în laboratorul de tehnică dentară, pe un model de gips, după o amprentă în prealabil cu o lingură clasică.

Lipire dinte pe proteză – este o manoperă realizată în cabinet sau în laboratorul de tehnică dentară ce constă în adăugarea sau lipirea unui dinte, dintr-o garnitură de dinți, pe proteza pacientului.

Marsupializare chist – este manopera prin care se drenează lichidul din interiorul chistului.

Meziodens / Supranumerar – reprezintă un dinte în plus apărut între cei 2 incisivi centrali superiori. Supranumerar – Dinte în plus localizat într-o altă zonă decât a centralilor.

Molar de minte erupt complet – reprezintă acel molar de minte cu coroana complet vizibilă pe arcadă.

Monoradicular – este dintele cu o singură rădăcină.

Obturație –  este ceea ce noi numim, în termeni clasici, plomba dentară. Ea se realizează din compozit.

Obturație endodontică – aceasta presupune ‘umplerea’ canalului din rădăcina dintelui, imediat după ce nervul a fost extras și canalul dezinfectat.

Ocluzie dentară – se referă la felul în care dinții superiori interacționează cu cei inferiori sau, mai precis, la „mușcătură”. Sunt șanse mari să îl auzi atunci când vorbim despre un implant dentar.

Odontectomie – reprezintă extracția unui dinte inclus în os.

Odontoterapie – este manopera ce presupune tratamentul cariei dentare.

Operație cu lambou – este o intervenție chirurgicală care presupune tăierea și decolarea gingiei în diverse scopuri medicale.

Ortodonție – este ramura stomatologiei ce se ocupă cu alinierea și armonizarea poziției dinților pentru a obține o ocluzie (mușcătură) echilibrată și corectă. Descoperă serviciile noastre de ortodonție aici!

Ortopantomogramă (OPG) – este o reprezentare radiologică panoramică a cavității orale.

Overlay compozit – metoda directă – este p plombă ce reface întreaga suprafață ocluzală a dintelui.

Parodontologie – se referă la afecțiunile gingiei și ale osului alveolar, precum și ale ligamentelor ce susțin dintele în alveolă. Bolile parodontale sunt gingivita, parodontita și parodontita avansată.

Parodontometrie – măsurarea pungilor parodontale cu ajutorul unei sonde și realizarea unei fise cu aceste măsurători.

Parodontoză – este o afecțiune cronică a gingiei, care se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui. Aceasta afectează gingia, ligamentul parodontal și osul alveolar, fără tratamentul necesar ajungându-se, în timp, la pierderea dinților.

Pedodont – este medicul specializat în tratarea danturii copiilor.

Pedodonție – reprezintă specializarea din stomatologie ce se ocupă cu tratamentul dentar la copii.

Periaj profesional – se realizează imediat după detartraj, alături de airflow, și constă în perierea dinților cu o pastă specială, mai abrazivă și cu mai mult fluor față de cele obișnuite din comerț.

Pivot dentar – este un dispozitiv protetic, cu ajutorul căruia se poate reface un dinte cariat sau fracturat.

Plastia comunicărilor buco-sinusale – este închiderea comunicării dintre cavitatea orală și cavitatea sinusală (intervenție chirurgicală).

Pluriradicular – este dintele cu mai multe rădăcini.

Premolarizare – în cazul unei rădăcini se face separarea rădăcinilor, extracția uneia (celei distruse) și salvarea celeilalte.

Probă lucrare protetică – este o etapă intermediară în cadrul executării unei lucrări protetice.

Probă machetă – este etapa intermediară în realizarea unei proteze dentare. Se probează viitoarea proteză cu dinții montați în ceară.

Probă șablon ocluzie – este etapa intermediară în cadrul realizării unei proteze, prin care se stabilește viitoarea mușcătură.

Profilaxie – reprezintă practic prevenirea afecțiunilor dentare, dar și a complicațiilor dacă deja ne confruntăm cu probleme. Este o ședință de igienizare care are loc la începutul fiecărui tratament stomatologic, dar și o dată la 6 luni.

Pulpectomie – se referă la extragerea nervului inflamat din canalul unui dinte și este urmată de dezinfecția canalului și de prepararea lui pentru obturație.

Radiografie Bitewing – este o radiografie care se execută în mușcătură și se folosește pentru depistarea cariilor dintre dinți.

Radiografie cefalometrică (teleradiografie) – este o radiografie de profil, necesară în ortodonție, pentru măsurarea unor repere osoase ale craniului.

Radiografie cu film mușcat – este ramura de diagnosticare imagistică ce investighează zonele dintre dinți, care nu sunt accesibile în cadrul unui control direct.

Radiografie OPG ATM – este o radiografie de articulație temporo-mandibulară.

Radiografie OPG în ocluzie – este o radiografie dentară în mușcătură.

Radiografie retroalveolară – este o radiografie mai mică ce cuprinde 2-4 dinți.

Radiografie retroalveolară excentrică – este o radiografie mai mică ce cuprinde 2-4 dinți și se face din alt unghi.

RCT – este tratamentul de canal.

Reatașare fragment dentar – reprezintă lipirea unui fragment dentar fracturat în urma unui traumatism.

Recolare retainer – este lipirea sârmei de contenție după tratamentul ortodontic.

Recoltare blog autolog – este o intervenție chirurgicală prin care se recoltează os dintr-o anumită zonă pentru a fi adăugat în altă zonă cu defect osos.

Reconstituire integrală dinte temporar – reprezintă refacerea în totalitate a unui dinte de lapte.

Reconstituire în scop endo – reprezintă refacerea pereților dintelui pentru a putea realiza tratamentul endodontic.

Reconstrucție cu pivot din fibră de sticlă – reprezintă refacerea coroanei dentare a unui dinte cu distrucție mare cu ajutorul unui pivot cimentat pe rădăcina dintelui.

Refacere muchie incizală – reprezintă refacerea marginii dinților din față.

Reglaj ocluzal – echilibrarea mușcăturii prin adăugare de material sau prin șlefuire selectivă.

Regularizare creastă osoasă – reprezintă finisarea marginii anfractoase a osului în timpul intervențiilor chirugicale.

Reparație ceramică – reprezintă reparația unei lucrări protetice de pe care a sărit ceramica.

Revelator de placă bacteriană – este o soluție care colorează placa bacteriană în scopul evidențierii acesteia și educării pacientului.

Replantare dinte avulsionat – după un traumatism soldat cu smulgerea dintelui din os, se practică repunerea acestuia în alveolă.

Restaurare bont – reprezintă refacerea unui dinte ce urmează a fi protezat.

Restaurare coronară post endo – reprezintă refacerea coroanei cu o plombă dupa tratamentul de canal.

Retainer fix colat în cabinet – reprezintă aplicarea unei contenții după tratamentul ortodontic.

Retuș proteză – reprezintă adaptarea/repararea unei proteze vechi.

RRCT dinte – reprezintă retratamentul de canal.

Rezecție apicală – reprezintă îndepărtarea vârfului infectat al unei rădăcini, în cazul în care tratamentul endodontic nu a fost eficient.

Scanare intraorală – este o amprentă digitală realizată prin scanarea arcadelor, cu ajutorul scannerului.

Sigilare dentiție temporară – este aplicarea unui material în șanțurile molarilor de lapte, cu scopul prevenirii cariilor.

Sigilare dinte permanent – reprezintă aplicarea unui material în șanțurile molarilor și premolarilor permanenți, cu scopul prevenirii cariilor.

Sigilare preparație – reprezintă aplicarea unui sigilant pe un dinte cu nerv, preparat în scop protetic.

Simulare digitală Smile Cloud – este simularea unui zâmbet virtual cu ajutorul unui program ce folosește inteligența artificială.

Sinus lift extern – crearea unui ferestre osoase în peretele sinusului maxilar prin care se va ridica membrana sinusală și se va face adiția osoasă.

Sinus lift intern – intervenție chirurgicală de mărire a a volumului osos în zona în care urmează să fie inserat un implant dentar.

Șlefuire în scop protetic – este șlefuirea unui dinte pe care urmează o lucrare protetică.

Șlefuire selectivă – reprezintă șlefuirea anumitor dinți pentru a echilibra mușcătura.

Smalț dentar – este stratul exterior al dintelui, ce îl înconjoară și protejează. Deși dentina (porțiunea galbenă) este regenerabilă, smalțul nu beneficiază de aceeași proprietate. Cu toate că este cea mai dură structură din organismul uman (mult mai dură decât osul), expunerea constantă la factori de risc duce inevitabil la degradarea acestuia.

Socket preservation – previne resorbția imediată a osului după extracție și oferă contur și integritate alveolei.

Status dentar – reprezintă situația clinică a fiecărui dinte în parte.

Sterilizare pungi parodontale – reprezintă dezinfectarea pungilor parodontale cu ajutorul soluțiilor antibiotice și antiseptice și a laserului.

Stripping – o procedură minim invazivă care constă în reducerea dimensiunii dintelui pentru a câștiga spațiul necesar în timpul tratamentului ortodontic.

Suprimare fire – îndepărtarea firelor de sutură ce s-au folosit în timpul unei intervenții chirurgicale.

Tartru – reprezintă o acumulare de placă bacteriană ce s-a mineralizat, apărând numai atunci când placa nu este îndepărtată de pe suprafața dinților. Cum bacteriile care rămân pe tartru pot cauza gingivite sau alte boli paradontale, detartrajul este extrem de important.

Tehnică periaj – modul corect prin care pacientul trebuie să se perieze.

Tratament alveolită postextracțională – reprezintă tratamentul infecției ce poate apărea după extracția mai dificilă a unui dinte.

Tratamentul cariei incipiente – Metoda Icon – este un tratament inovativ, non-invaziv, prin care se tratează petele alb crețoase, acestea fiind primul semn de apariție al unei carii.

Tratament de urgență – reprezintă tratamentul care combate durerea (depinde ce urgență).

Tratament endodontic cu microscop – reprezintă tratamentul canalelor radiculare sub magnificație.

Tratament gingivită Waterlase – reprezintă tratamentul inflamației gingivale cu ajutorul laserului.

Tratamentul hemoragiei dento-alveolare – este un tratament efectuat în scopul opririi unei sângerări, care apare dupa extracția unui dinte, prin aplicarea unei substanțe hemostatice și a suturii.

Tratament necroză – este un tratament de îndepărtare a unui nerv mort.

Tratament periimplantită – este tratamentul unei infecții ce apare în jurul unui implant.

Xerostomie – este afecțiunea care determină lipsa de salivă suficientă pentru a păstra gura umedă, însă este provocată de alte circumstanțe. De regulă este un efect advers al unor medicamente, dar și o extensie a diabetului zaharat, a lupusului sau chiar a atacurilor de panică. O consultație medicală este recomandată cu mare căldură în acest caz.

Nu uita că proiectul #ABCDentar a luat naștere pe pagina noastră de Facebook. Te invităm să dai like paginii noastre aici pentru a descoperi un nou termen stomatologic în fiecare săptămână!

PROGRAMARE Sună-ne 0770 978 127 WhatsApp Deschide Chatul

Programul Dental Elite 1 & 2 Mai

Brasov

Mihai Viteazul:

  • 1 mai 8.00-21.00
  • 2 mai 8.00-15.00
  • 3 mai inchi
 

Coresi:

  • 1 mai 8.00-15.00
  • 2 mai 8.00-15.00
  • 3 mai inchis

București

Afi Park Cotroceni:

  • 1 mai 8.00-16.00
  • 2 mai 8.00-16.00


Dorobanți:

  • 1 mai 13.00-21.00
  • 2 mai 13.00-21.00
Fă aici primul pas către un zâmbet larg

This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form
This field is for validation purposes and should be left unchanged.