^

#ABCDENTAR - Dicționar de termeni stomatologici

Termeni stomatologici pe intelesul tuturor

Medicina dentară, ca orice altă ramură a medicinei, este populată de termeni stomatologici destul de greu de înțeles. Tocmai de aceea, echipa Dental Elite și-a asumat o nouă misiune în interesul pacienților săi! Dedicăm această pagină din site definirii acestor termeni stomatologici, pentru ca fiecare dintre noi să înțeleagă pe deplin informațiile transmise la cabinet. Scurt și la obiect.

Abrazie – este o leziune determinată de uzura mecanică a dintelui, fiind însoțită de regulă de hipersensibilitatea dentinară. Lungimea, adâncimea și lățimea microleziunilor (vizibile la microscop) variază în funcție de abrazivitatea alimentelor, cât și de frecvența cu care sunt consumate.

Airflow – are loc de regulă în încheierea detartrajului, dar se poate face și individual. Operațiunea este de pulverizare a unui jet puternic de aer și bicarbonat de sodiu pe dinte, ce va îndepărta petele și placa bacteriană! Poți afla mai multe despre airflow cu un click aici.

Aerodontalgie – este durerea dentară ce apare la scăderea presiunii atmosferice în timpul zborului cu avionul sau atunci când urcăm pe munte.

Alveolă – este cavitatea osoasă în care sunt implantați dinții, în mandibulă și în maxilar. În urma unei extracții dentare, complicația ce poate apărea poartă numele de alveolită și semnifică inflamația pereților alveolari și a mucoasei de pe acești pereți.

Anomalii dentare – reprezintă deviații în dezvoltarea normală a dinților. Printre acestea, cele mai comune sunt angrenajul invers (un dinte superior frontal în spatele dinților inferiori), ocluzia încrucișată (arcada superioară nu circumscrie arcada inferioară) sau înghesuirea (dinții nu au suficient spațiu pe arcadă).

Arcadă dentară – reprezintă totalitatea dinților din osul maxilar (superior) și mandibular (inferior).

Articaină – este cel mai popular tip de anestezie locală folosită în cabinetele dentare. Concentrația utilizată în stomatologie este de 4%, cu sau fără adrenalină și durează aproximativ 45 de minute.

Aspirator – este dispozitivul care colectează saliva din timpul unei intervenții și îi permite medicului dentist să opereze în condiții optime.

Bruxism – semnifică scrâșnirea dinților, o descărcare involuntară a sistemului nervos. Apare cel mai des în timpul somnului.

Cheie de culori – este dispozitivul pe care sunt fixați dinți artificiali și ajută la stabilirea culorilor noilor tăi dinți perfecți! O vei vedea și tu de aproape în timpul consultului de cosmetică dentară!

Cracmente – sunt zgomote sau pocnituri percepute de medic la palpare în timpul deschiderii sau închiderii gurii. Acestea pot fi cauzate de diverse afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare.

Detartraj – se referă la îndepărtarea depozitelor de tartru de pe dinți cu ajutorul unor dispozitive speciale, în cabinetul dentar.

Diastemă – reprezintă spațiul dintre doi dinți – ceea ce noi numim tradițional ‘strungăreață’. Deși nu este o afecțiune medicală în sine, diastema poate fi combătută prin purtarea unui aparat dentar, prin fațetare sau prin unirea dinților frontali cu ajutorul unei obturații fizionomice.

Ectopie dentară – reprezintă anomalia în care dintele erupe în afara liniei arcadei dentare. Cauzată de lipsa de spațiu pe arcadă sau de extracția precoce a caninului temporar, ectopia dentară poate fi tratată ortodontic simplu (cu aparat mobil sau fix) sau ortodontic-chirurgical (extracție urmată de tratament cu aparat ortodontic fix).

Edentație – reprezintă lipsa unui dinte sau chiar a tuturor dinților.

Endodonție – se referă la specialitatea care se ocupă cu tratamentul canalului radicular sau, pe românește, la îndepărtarea nervului.

Fațete dentare – sunt intervenții ce țin de cosmetica dentară. Sunt vizați de cele mai multe ori dinții frontali, vizibili, care primesc ‘reparații’ pentru defectele naturale precum spațiile, petele sau poziția modificată.

Gingivită – este o afecțiune cronică a cavității bucale, ce se manifestă prin inflamarea gingiei și sângerări în timpul periajului. Poate fi vindecată, totuși!

Gutieră – este o construcție din plastic moale ce acoperă dinții, cu rol de a preveni facturile mandibulare sau de a ajuta la un zâmbet mai alb.

Implant dentar – este un mic șurub din titan care înlocuiește rădăcina dintelui natural, care se inserează în osul alveolar. După o perioadă de 2-6 luni, deasupra acestuia se conectează un dinte artificial pentru a reda zâmbetul frumos de dinainte.

Obturație endodontică – aceasta presupune ‘umplerea’ canalului din rădăcina dintelui, imediat după ce nervul a fost extras și canalul dezinfectat.

Ocluzie dentară – se referă la felul în care dinții superiori interacționează cu cei inferiori sau, mai precis, la „mușcătură”. Sunt șanse mari să îl auzi atunci când vorbim despre un implant dentar.

Ortodonție – este ramura stomatologiei ce se ocupă cu alinierea și armonizarea poziției dinților pentru a obține o ocluzie (mușcătură) echilibrată și corectă. Descoperă serviciile noastre de ortodonție aici!

Parodontologie – se referă la afecțiunile gingiei și ale osului alveolar, precum și ale ligamentelor ce susțin dintele în alveolă. Bolile parodontale sunt gingivita, parodontita și parodontita avansată.

Parodontoză – este o afecțiune cronică a gingiei, care se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui. Aceasta afectează gingia, ligamentul parodontal și osul alveolar, fără tratamentul necesar ajungându-se, în timp, la pierderea dinților.

Pedodont – este medicul specializat în tratarea danturii copiilor.

Periaj profesional – se realizează imediat după detartraj, alături de airflow, și constă în perierea dinților cu o pastă specială, mai abrazivă și cu mai mult fluor față de cele obișnuite din comerț.

Pivot dentar – este un dispozitiv protetic, cu ajutorul căruia se poate reface un dinte cariat sau fracturat.

Profilaxie – reprezintă practic prevenirea afecțiunilor dentare, dar și a complicațiilor dacă deja ne confruntăm cu probleme. Este o ședință de igienizare care are loc la începutul fiecărui tratament stomatologic, dar și o dată la 6 luni.

Pulpectomie – se referă la extragerea nervului inflamat din canalul unui dinte și este urmată de dezinfecția canalului și de prepararea lui pentru obturație.

Radiografie cu film mușcat – este ramura de diagnosticare imagistică ce investighează zonele dintre dinți, care nu sunt accesibile în cadrul unui control direct.

Smalț dentar – este stratul exterior al dintelui, ce îl înconjoară și protejează. Deși dentina (porțiunea galbenă) este regenerabilă, smalțul nu beneficiază de aceeași proprietate. Cu toate că este cea mai dură structură din organismul uman (mult mai dură decât osul), expunerea constantă la factori de risc duce inevitabil la degradarea acestuia.

Tartru – reprezintă o acumulare de placă bacteriană ce s-a mineralizat, apărând numai atunci când placa nu este îndepărtată de pe suprafața dinților. Cum bacteriile care rămân pe tartru pot cauza gingivite sau alte boli paradontale, detartrajul este extrem de important.

Xerostomie – este afecțiunea care determină lipsa de salivă suficientă pentru a păstra gura umedă, însă este provocată de alte circumstanțe. De regulă este un efect advers al unor medicamente, dar și o extensie a diabetului zaharat, a lupusului sau chiar a atacurilor de panică. O consultație medicală este recomandată cu mare căldură în acest caz.

Nu uita că proiectul #ABCDentar a luat naștere pe pagina noastră de Facebook. Te invităm să dai like paginii noastre aici pentru a descoperi un nou termen stomatologic în fiecare săptămână!

PROGRAMARE Sună-ne 0731 000 900 WhatsApp Deschide Chatul