^

Ortodonție

aparat dentar

Dinți îngrămădiți, spaţiaţi, rotiți sau poziționați greșit? Ocluzie defectuasă, dureri articulare, dureri de cap? Bruxism, postura corporală defectuoasă? Estetică zâmbetului nesatisfăcătoare? Toate acestea ar putea fi conectate și pot avea aceeași rezolvare: TRATAMENTUL ORTODONTIC

Ortodonția, e bine de știut, este partea stomatologiei ce se ocupă de alinierea și armonizarea poziției dinților pentru a obține o ocluzie (mușcătură) echilibrată și corectă. Medicul specialist ce realizează aceste tratamente se numește ortodont. Drept urmare, nu orice medic poate realiza aceste tratamente. De asemenea, este de la sine înțeles că nu aparatele dentare în sine aliniază dinţii, ci medicul face aceasta cu ajutorul aparatelor.

Despre aparatele ortodontice

Așa cum vă spuneam, medicul ortodont va alege (în funcție de particularitățile cazului și de dorințele pacientului) să trateze folosind diferite tipuri de aparate: aparate ce se fixează (prin lipire) pe dinți sau aparate ce se pot îndepărta și repoziționa de către pacient. Ambele au avantaje și dezavantaje, așa că experiență medicului este principalul element în succesul sau eșecul tratamentului. De asemenea, aparatele dentare pot fi prefabricate sau individuale, din ceramică, metal sau safir. Din nou, alegerea greșită poate duce la un eșec, așa cum o alegere corectă poate scurtă durata tratamentului, diminua costurile și proteja dinţii.

Cine are nevoie de un astfel de tratament? Nevoia principală, contrar credinței populare, nu este estetica deficitară. Motivul principal pentru care se recomandă tratamentul ortodontic este pentru a armoniza ocluzia, a proteja dinţii, țesutul parodontal și articulațiile în timp. De multe ori, fără un tratamet ortodontic, nu putem vorbi despre o soluționare a unui caz, ci doar despre o ameliorare a unor aspecte. Din acest motiv, de multe ori tratametul ortodontic face parte dintr-un tablou complex, intersectându-se cu implantologia sau protetică.

Cât durează și cât costă un tratament?

Durata diferă în funcție de multe aspecte ce trebuie luate în calcul și se poate estima doar în urmă unei consultații amănunțite (model de studiu, radiografii, CT, măsurători etc.). De asemenea, costul se poate stabili tot în urma aceastei consultații și în funcție de tipul aparatului ales pentru a realiza tratamentul.

Avantaje si dezavantaje

Avantajele le știm cu toții – estetică dentară îmbunătățită, prevenție dentară prin alinierea dinților și posibilitatea executării unei igiene corecte, tratarea unor afecțiuni datorate ocluziei/mușcăturii incorecte). Desigur, există și dezavantaje. Principalul dezavantaj îl constituie necesitatea unei dorințe și implicare reale ale pacientului. Este nevoie de acestea pentru că în perioada purtării unui aparat ortodontic va fi necesar mai mult timp și mai multă atenție pentru igienizare, uneori vor apărea dureri mici după activări, unele alimente nu pot fi consumate (merele nu se muscă, nucile și alunele se mănâncă cu grijă etc).

În concluzie, este evident faptul că principalul aspect pentru succesul unui tratament este dorința pacientului și, în egală măsură, pregătirea și devotamentul medicului. Fără acestea, un „tratament” poate duce la carii, pierderea dinților, probleme parodontale și infecții.

aparat dentar

Despre aparatele ortodontice

Așa cum va spuneam, medicul ortodont va alege (în funcție de particularitățile cazului și de dorințele pacientului) să trateze folosind diferite tipuri de aparate: aparate ce se fixează (prin lipire) pe dinți sau aparate ce se pot îndepărta și repoziționa de către pacient. Ambele au avantaje și dezavantaje, așa că experiență medicului este principalul element în succesul sau eșecul tratamentului. De asemenea, aparatele dentare pot fi prefabricate sau individuale, din ceramică, metal sau safir. Din nou, alegerea greșită poate duce la un eșec, așa cum o alegere corectă poate scurta durata tratamentului, diminua costurile și proteja dinţii.

Cine are nevoie de un astfel de tratament? Nevoie principală, contrar credinței populare, nu este estetică deficitară. Motivul principal pentru care se recomandă tratamentul ortodontic este pentru a armoniza ocluzia, a proteja dinții, țesutul parodontal și articulațiile în timp. De multe ori, fără un tratament ortodontic, nu putem vorbi despre o soluționare a unui caz, ci doar despre o ameliorare a unor aspecte. Din acest motiv, de multe ori tratametul ortodontic face parte dintr-un tablou complex intersectându-se cu implantologia sau protetică.

Avantaje și dezavantaje

Avantajele le știm cu toții (estetică dentară îmbunătățită, prevenție dentară prin alinierea dinților și posibilitatea executării unei igiene corecte, tratarea unor afecțiuni datorate ocluziei/muscaturii incorecte). Desigur, există și dezavantaje. Principalul dezavantaj îl constituie necesitatea unei dorințe și implicare reale ale pacientului. Este nevoie de acestea pentru că în perioada purtării unui aparat ortodontic va fi necesar mai mult timp și mai multă atenție pentru igienizare, uneori vor apărea dureri mici după activări, unele alimente nu pot fi mâncate (merele nu se muscă, nucile și alunele se mănâncă cu grijă etc).

În concluzie, este evident faptul că principalul aspect pentru succesul unui tratament este dorința pacientului și, în egală măsură, pregătirea și devotamentul medicului. Fără acestea, un „tratament” poate duce la carii, pierderea dinților, probleme parodontale și infecții.

PROGRAMARE