^

Ortodonție

aparat dentar

Dinți îngrămădiți, spaţiaţi, rotiți sau poziționați greșit? Ocluzie defectuasă, dureri articulare, dureri de cap? Bruxism, postura corporală defectuoasă? Estetică zâmbetului nesatisfăcătoare? Toate acestea ar putea fi conectate și pot avea aceeași rezolvare: TRATAMENTUL ORTODONTIC

Ortodonția, e bine de știut, este partea stomatologiei ce se ocupă de alinierea și armonizarea poziției dinților pentru a obține o ocluzie (mușcătură) echilibrată și corectă. Medicul specialist ce realizează aceste tratamente se numește ortodont. Drept urmare, nu orice medic poate realiza aceste tratamente. De asemenea, este de la sine înțeles că nu aparatele dentare în sine aliniază dinţii, ci medicul face aceasta cu ajutorul aparatelor.

Despre aparatele ortodontice

Așa cum vă spuneam, medicul ortodont va alege (în funcție de particularitățile cazului și de dorințele pacientului) să trateze folosind diferite tipuri de aparate: aparate ce se fixează (prin lipire) pe dinți sau aparate ce se pot îndepărta și repoziționa de către pacient. Ambele au avantaje și dezavantaje, așa că experiență medicului este principalul element în succesul sau eșecul tratamentului. De asemenea, aparatele dentare pot fi prefabricate sau individuale, din ceramică, metal sau safir. Din nou, alegerea greșită poate duce la un eșec, așa cum o alegere corectă poate scurtă durata tratamentului, diminua costurile și proteja dinţii.

Cine are nevoie de un astfel de tratament? Nevoia principală, contrar credinței populare, nu este estetica deficitară. Motivul principal pentru care se recomandă tratamentul ortodontic este pentru a armoniza ocluzia, a proteja dinţii, țesutul parodontal și articulațiile în timp. De multe ori, fără un tratamet ortodontic, nu putem vorbi despre o soluționare a unui caz, ci doar despre o ameliorare a unor aspecte. Din acest motiv, de multe ori tratametul ortodontic face parte dintr-un tablou complex, intersectându-se cu implantologia sau protetică.

Cât durează și cât costă un tratament?

Durata diferă în funcție de multe aspecte ce trebuie luate în calcul și se poate estima doar în urmă unei consultații amănunțite (model de studiu, radiografii, CT, măsurători etc.). De asemenea, costul se poate stabili tot în urma aceastei consultații și în funcție de tipul aparatului ales pentru a realiza tratamentul.

Avantaje si dezavantaje

Avantajele le știm cu toții – estetică dentară îmbunătățită, prevenție dentară prin alinierea dinților și posibilitatea executării unei igiene corecte, tratarea unor afecțiuni datorate ocluziei/mușcăturii incorecte). Desigur, există și dezavantaje. Principalul dezavantaj îl constituie necesitatea unei dorințe și implicare reale ale pacientului. Este nevoie de acestea pentru că în perioada purtării unui aparat ortodontic va fi necesar mai mult timp și mai multă atenție pentru igienizare, uneori vor apărea dureri mici după activări, unele alimente nu pot fi consumate (merele nu se muscă, nucile și alunele se mănâncă cu grijă etc).

În concluzie, este evident faptul că principalul aspect pentru succesul unui tratament este dorința pacientului și, în egală măsură, pregătirea și devotamentul medicului. Fără acestea, un „tratament” poate duce la carii, pierderea dinților, probleme parodontale și infecții.

aparat dentar

Despre aparatele ortodontice

Așa cum va spuneam, medicul ortodont va alege (în funcție de particularitățile cazului și de dorințele pacientului) să trateze folosind diferite tipuri de aparate: aparate ce se fixează (prin lipire) pe dinți sau aparate ce se pot îndepărta și repoziționa de către pacient. Ambele au avantaje și dezavantaje, așa că experiență medicului este principalul element în succesul sau eșecul tratamentului. De asemenea, aparatele dentare pot fi prefabricate sau individuale, din ceramică, metal sau safir. Din nou, alegerea greșită poate duce la un eșec, așa cum o alegere corectă poate scurta durata tratamentului, diminua costurile și proteja dinţii.

Cine are nevoie de un astfel de tratament? Nevoie principală, contrar credinței populare, nu este estetică deficitară. Motivul principal pentru care se recomandă tratamentul ortodontic este pentru a armoniza ocluzia, a proteja dinții, țesutul parodontal și articulațiile în timp. De multe ori, fără un tratament ortodontic, nu putem vorbi despre o soluționare a unui caz, ci doar despre o ameliorare a unor aspecte. Din acest motiv, de multe ori tratametul ortodontic face parte dintr-un tablou complex intersectându-se cu implantologia sau protetică.

Avantaje și dezavantaje

Avantajele le știm cu toții (estetică dentară îmbunătățită, prevenție dentară prin alinierea dinților și posibilitatea executării unei igiene corecte, tratarea unor afecțiuni datorate ocluziei/muscaturii incorecte). Desigur, există și dezavantaje. Principalul dezavantaj îl constituie necesitatea unei dorințe și implicare reale ale pacientului. Este nevoie de acestea pentru că în perioada purtării unui aparat ortodontic va fi necesar mai mult timp și mai multă atenție pentru igienizare, uneori vor apărea dureri mici după activări, unele alimente nu pot fi mâncate (merele nu se muscă, nucile și alunele se mănâncă cu grijă etc).

În concluzie, este evident faptul că principalul aspect pentru succesul unui tratament este dorința pacientului și, în egală măsură, pregătirea și devotamentul medicului. Fără acestea, un „tratament” poate duce la carii, pierderea dinților, probleme parodontale și infecții.

Ce spun pacienții noștri

Ortodonție

- aparate dentare -

shutterstock 1090327778

Tratamente cu aparat dentar la Dental Elite

Aparatele dentare sunt doar instrumente în realizarea tratamentelor ortodontice. Acesta este motivul pentru care ele variază atât de mult din punct de vedere al materialului, costurilor, confortului și timpului de tratament. Aparatul dentar ajută medicul ortodont să realizeze un plan de tratament, însă rezultatele tratamentului și riscurile pe care acesta le presupune depind în cea mai mare proporție de medicul ortodont. Acesta este motivul pentru care alegerea medicului ortodont este atât de importantă!

Trebuie să reții și faptul că tratamentul cu aparat dentar nu se realizează doar pentru a reda frumusețea zâmbetului și pentru a corecta poziția dinților sau spațiile dintre ei. De cele mai multe ori, el este recomandat pentru probleme funcționale care pot duce pe viitor la pierderea osului și a dinților.

Aparate dentare pentru copii

Vizita la medicul ortodont trebuie să aibă loc la vârsta de 7 ani. Este posibil ca în urma vizitei, medicul ortodont să decidă amânarea tratamentului cu aparat dentar încă 1-2 ani. Dar de cele mai multe ori, va analiza obiceiurile vicioase care ar putea să afecteze rezultatele unui viitor tratament și va oferi un trainer dentar sau alte sisteme de eliminare a lor.

De unde știi când este necesară purtarea unui aparat dentar pentru copii?

  1. Copilul tău respiră pe gură
  2. Dinții copilului sunt poziționați stâmb sau incorect în os
  3. Nu este suficient spațiu între dinții copilului
  4. Copilul tău prezintă adesea cearcăne
  5. Distanța dintre maxilare este mare, neavând un profil armonios

Ce tipuri de tratamente cu aparat dentar pentru copii găsești la Dental Elite?

Aceste aparate dentare sunt realizate dintr-un silicon special și, chiar dacă par ușor de utilizat, ele sunt eficiente doar atunci când purtarea lor este ghidată corect de către medicul ortodont sau medicul stomatolog pediatru. Acestea ajută atunci când copilul își suge degetul, își interpune limba între cele două maxilare, are obiceiul de a roade diverse obiecte, scrâșnește din dinți sau respiră predominant pe gură.

Din această categorie fac parte atât aparatele care nu trebuie purtate permanent și sunt destinate în special perioadei de creștere a dinților, cât și sistemele fixe sau semi-fixe pe care medicii ortodonți le folosesc pentru a crea spațiu, a ghida corect dezvoltarea oaselor feței sau a corecta mai ușor diverse anomalii.

Alegerea corecta a medicului ortodont în perioada adolescenței este la fel de importantă ca și colaborarea dintre medicul ortodont și medicul stomatolog pediatru al copilului pe tot parcursul tratamentului cu aparat dentar. Adolescenții sunt cei mai predispuși să dezvolte carii în timpul tratamentului cu aparat dentar, așa că ședința de profilaxie tebuie realizată cel puțin o dată la 3 luni!

Aparate dentare pentru adolescenți

Sunt cele mai confortabile și ușor de purtat aparate dentare. Ele sunt realizate în laboratoare din US, iar planul de tratament este 100% personalizat de la început. Amprenta se ia digital și se trimite către specialiștii Spark (tehnologie Ormco) care au grijă să realizeze gutierele pentru un tratament eficient, în timpul cel mai scurt posibil. Citește mai multe AICI.

Cu brackeți din metal, ceramică sau din safir, aceste aparate dentare sunt cele mai populare în rândul adolescenților. Medicul ortodont este cel care decide ce tip de aparat poate completa tratamentul propus, însă avantajul este acela că aparatele fixe pot fi personalizate cu elastice colorate, asortate oricărui stil vestimentar.

shutterstock 716625415

Aparate dentare pentru adulți

Există câteva motive pentru care adulții cer ajutorul medicului ortodont:

  1. Dinți strâmbi, înghesuiți sau distanțați
  2. Durere frecventă de maxilar, dinți sau de cap
  3. Urmează să înceapă un tratament cu fațețe sau coroane dentare
  4. Au pierdut cel puțin un dinte și au nevoie de tratamente cu implant dentar
  5. Se igienizează foarte greu și au un risc mare de apariție a cariilor

Oricare ar fi motivul pentru care te prezinți la medicul ortodont, însă, noi ne luam întotdeauna toate masurile pentru a pune diagnosticul corect și a-ți propune cele mai bune variante de tratament. Amânarea tratamentului înseamnă de multe ori pierderea dinților sau un tratament protetic incorect, care nu rezistă în timp.

Chiar dacă există o mare varietate de tratamente cu aparat dentar pentru adulți, pacienții noștri preferă:

Aparatul dentar Spark

Tratamentele cu aparat fix estetic

Pacienții Dental Elite ne spun adesea că ne-au ales pentru:

  • Medicii ortodonți cu experiență dovedită. “Profesioniști și oameni, înainte de toate”
  • Amprentarea digitală care elimină complet neplăcerile specifice amprentei clasice
  • Tehnologiile care ne permit să diagnosticăm corect și complet
  • Comunicarea dintre medicul ortodont și ceilalți specialiști
  • Prețul corect pentru orice tip de tratament și instrumentele financiare ce vin în ajutor
  • Transparența cu care prezentăm fiecare detaliu al tratamentului

Dr. Laura Gîrbea

dr victor suciu

Dr. Victor Ioan Suciu

PROGRAMARE Sună-ne 0770 978 127 WhatsApp Deschide Chatul