^

Endodonție

microscop dentar

Endodonţia este specialitatea care se ocupă cu tratamentul canalului radicular şi reprezintă baza stomatologiei, deoarece durata de viaţă a dintelui depinde în primul rând de corectitudinea acestui tratament.

Tratamentul de canal constă în îndepărtarea ţesutului vascular nervos (a “nervului”) din canalele rădăcinilor, urmat apoi de curăţarea, lărgirea şi sterilizarea acestor canale şi apoi de obturarea lor. Obturaţia de canal reprezintă ultima etapă a tratamentului endodontic şi constă în sigilarea rădăcinilor cu materiale speciale, care previn infecţiile.

Durata tratamentului depinde de starea anterioară a nervului (inflamaţie, infecţie) dar şi de dificultatea intervenţiei; altfel spus, se poate încheia după o singură sedinţă sau după mai multe, în funcţie de particularităţile cazului respectiv.

Retratarea unui dinte, al cărui tratament endodontic anterior a eşuat, presupune iniţial îndepărtarea restaurării coronare (obturaţie, coroană de acoperire, dispozitiv radicular). După această, urmează proceduri de îndepărtare a tratamentului anterior (materiale de obturaţie radiculară, cimenturi, etc). Unele cazuri necesită manopere speciale pentru depăşirea blocajelor, repararea perforaţiilor, îndepărtarea instrumentelor fracturate din canale etc. De asemenea, trebuie identificate şi tratate canalele suplimentare (dacă există), care au scăpat neobservate la primul tratament.

Ceea ce se urmăreşte este confortul pacientului pe parcursul întregului tratament, lipsa simptomelor ulterioare şi obţinerea unei sigilări optime a dintelui, care să asigure o durată de viaţă cât mai lungă a acestuia.

Respectând controalele periodice la medicul dentist (cel puţin o dată pe an) şi măsurile de igienă orală riguroasă, pacientul însuşi contribuie decisiv la succesul tratamentelor efectuate şi menţinerea sănătăţii sale dentare.

Chiar dacă există soluţii protetice moderne foarte bune şi eficiente de înlocuire a dinţilor, nimic nu este mai bun decât dintele dumneavoastră natural! Investiţia materială şi de timp pentru păstrarea acestuia vă va fi din plin răsplătită în anii ce vor urma tratamentului, printr-o dantură sănătoasă şi funcţională!

Ce spun pacienții noștri

PROGRAMARE Sună-ne 0731 000 900 WhatsApp Deschide Chatul