Servicii - Dental Elite

Servicii

Ce este un implant dentar ?

Un implant dentar este un mic șurub din titan care înlocuiește rădăcina dintelui natural.

Șurubul se inserează în osul alveolar sub anestezie locală și apoi este lăsat pe loc pentru a se integra o perioadă de timp de aproximativ 2-6 luni, perioadă ce diferă de la un pacient la altul în funcție de densitatea osoasă a fiecăruia.

Când integrarea s-a realizat, deasupra șurubului se conectează un dinte artificial. Implanturile dentare reprezintă soluția cea mai bună de înlocuire a dinților lipsa.

Implanturile dentare pot înlocui unul sau mai mulți dinți lipsa. În cazul pacienților edentaţi total,implanturile se pot utiliza pentru a fixa proteze fixe sau protezele mobile de osul subiacent.

 

Cum se realizează un Implant Dentar ?

Tehnica înserării constă cel mai uzual în două etape:

 • prima etapă se inserează implantul în os unde s-a realizat în prealabil un foraj, exact pe locul unde era înainte rădăcina se acoperă cu gingia și se așteaptă vindecarea (pentru fizionomie se pot face protezari provizorii);
 • a doua etapă, care are loc într-o altă ședință cam la aproximativ 3-4 luni de la inserarea implantului se descoperă implantul și se atașează o extensie numită „bont protetic” pe care se va ancora coroana.

Implanturile dentare se pot folosi pentru lipsa unui dinte sau a mai multor dinți, în acest caz efectuându-se o ancorare fixă (prin cimentare), fie doar pe implanturi sau mixt pe implanturi și dinți naturali. Implanturile se pot folosi și la cei cu toți dinţii lipsa, peste implanturi aplicându-se fie proteze fixe (pentru o menținere mai bună a acestora), fie punți fixe ce restaurează o întreagă arcadă dentară. Pentru acest din urmă exemplu e necesară o vastă experiență a implantologului.

În cazul lipsei unuia sau a 2-3 dinți există și alternativă mai conservatoare a punților dentare care au de asemenea succes. Nu există un avantaj net al unei metode față de cealaltă, alegerea fiind a dumneavoastră și a medicului d-voastră. Unii pacienți preferă implantul pentru a nu sacrifica dinţii de lângă cei lipsa, care ar trebui slefuiti pentru o punte.

 

Cui se adresează această procedură ?

Întrebarea: “Pentru cine sunt implanturile?” are un răspuns relativ simplu:

Sunt pentru toți pacienți clinic sănătoși sau cu boli generale, boli cronice și care nu au un sistem imunitar scăzut.

Boli precum diabetul zaharat sau alte boli cronice ar putea determina complicații în timpul intervenției chirurgicale.

Deficiențele de os se pot rezolva prin tehnici de adiție de os sintetic, deci nu mai este o contraindicație de nerezolvat.

O altă contraindicație relativă ar fi fumatul (mai ales la cei care fumează peste 15 tigarete/zi) și cei cu o igienă deficitară în contextul în care acest obicei nu se poate modifică ușor el fiind suma unei educații și a unei deprinderi de o viață.

Astfel pacientul trebuie să știe că după aplicarea implantului trebuie să aibă o igienă riguroasă cu periaj de cel puțin 2 ori/zi, folosirea aţei dentare a dușurilor bucale și consultație la stomatolog o dată la 6 luni.

 

Cât durează un Implant Dentar ?

Un implant ar trebui garantat 10-15 ani, așa că feriți-va de medicii care spun că implanturile puse de ei vor rezista pentru totdeauna!

În momentul actual, rată succesului în implantologie este de 90-95%. Este o îmbunătățire fantastică față de acum 10 – 20 ani când rată de succes era mult mai mică și implantologia era ultima ramură a stomatologiei la care se apela în cazuri dificile când orice altceva eșua.

Acum s-a ajuns că implantologia să fie prima varianta de tratament aleasă și așteptăm cu nerăbdare momentul când în implantologie rată de succes va fi de 100%.

Estetica dentară s-a născut din dorinţa oamenilor de a avea un zâmbet cât mai frumos. Această specializare se adresează pacienţilor care-şi doresc dinţi sănătoşi, cât mai armonizaţi cu fizionomia lor şi nu în ultimul rând, cât mai albi. Imaginea generează succesul, iar o imagine frumoasă devine perfectă cu un zâmbet perfect.

Zâmbetul este una din expresiile chipului uman ce ne influenţează imaginea şi relaţiile cu cei din jur. Încrederea în sine, satisfacţia unui aspect plăcut şi carisma unei persoane joviale cucereşte de la prima vedere şi reprezintă un atu atât în mediul social cât şi în cel business. Dinţii albi vă luminează chipul, emanând bună dispoziţie şi entuziasm în jurul dumneavoastră.

 

Tratamente de albire (albire dentară profesională)

Anumiţi pigmenţi alimentari (cafea, tutun, ceai, vin roşu, etc), precum şi coloranţi ai dinţilor (ca tetraciclină, fluor în exces) pot produce modificări nedorite ale culorii acestora. Pentru obţinerea unei nuanţe satisfăcătoare o igienă riguroasă şi chiar igienizările profesionale sunt insuficiente.

În ziua de astăzi există o gamă variată de posibilități prin care un pacient își poate albi dinții. Sunt însă recomandate acele metode prin care există un control din partea medicului stomatolog în vederea evitării apariției unor complicații (decolorări neuniforme, afectări ale gingiei înconjurătoare).

 

Există deja două metode consacrate prin care se poate realiza o albire profesională a dinților:
 • Prima dintre acestea presupune confecționarea unor gutiere (dispozitive din plastic ce se mulează perfect pe arcadă dentară) în care se va aplică, de către pacient, seară, înainte de culcare, o anumită cantitate dintr-un gel ce conține că substanță activă peroxidul de carbamidă, acesta determinând practic albirea dinților. Pacientul va dormi cu aceste gutiere, aplicate pe dinți, timp de 5-7 zile, în funcție de rezultatul ce se dorește a fi obținut. În tot acest timp pacientul va efectua vizite regulate la medicul stomatolog.
 • Cea de-a două metodă, este mult mai rapidă și comodă pentru pacient. În acest caz albirea se realizează în cabinetul stomatologic, pe dinţii pacientului aplicandu-se cu gel ce conține peroxid de hidrogen care este activat de către o sursă de lumina cu plasmă.

Sistemul de albire cu lampa cu plasmă Beyond, dă rezultate remarcabile în doar o oră de tratament în cabinetul stomatologic. Procedura este inofensivă şi lipsită de disconfort, iar timpul redus de tratament, precum şi nuanţele foarte luminoase obţinute fac că această să fie foarte solicitată mai ales de pacienţii pentru care timpul este foarte preţios . De asemenea, albirea dentară cu lampă este foarte utilă şi indicată în cazul unor evenimente care cer un zâmbet fără cusur într-un interval de timp foarte scurt (căsătorii, party-uri, conferinţe, diverse evenimente mondene).

 

Fațetele ceramice

Fațetele ceramice reprezintă o soluție minim invazivă de tratament.

Constau în cimentarea unor lamele subțiri din material ceramic pe suprafața dintelui.

Fațetele reprezintă opțiunea nr. 1 atunci când este vorba de designul unui zâmbet. Cu ajutorul lor se poate schimba complet forma și culoarea unui dinte.

Realizarea zâmbetului cu ajutorul fațetelor reprezintă un proces extrem de riguros care necesită multiple cunoștințe și atenție din partea medicului și tehnicianului care le execută.

Acest tip de tratament nu este indicat la dinții cu distrucții masive, obturații mari sau cu un grad mare de incongruență (dinți foarte strâmbi).

 

Ceramică pe zirconiu

Folosirea zirconiului în stomatologie reprezintă o metodă inovativă de tratament care ne dă posibilitatea realizării unor coroane dentare cu un efect maxim de naturalețe.

Zirconiul este un metal de culoarea dintelui, foarte dur și cu o foarte bună biocompatibilitate.

Realizarea coroanelor de zirconiu necesită tehnici speciale de preparare a dintelui și tehnologie avansată de laborator dar rezultatul este mai precis și cu o estetică mult îmbunătățită față de tradiționalele coroane metalo-ceramice.

 

Coroane ceramice (metalo-ceramice , integral ceramice)

Coroanele dentare păstrează funcţionalitatea dinţilor afectaţi. Coroanele pot fi utilizate pentru a proteja un dinte fisurat, pentru a redă funcţionalitatea unui dinte cariat excesiv sau pentru a înlocui o coroană existentă. Scopul unei coroane dentare este de a înveli un dinte cu probleme cu un material special creat. În ziua de azi, medicii stomatologi au la dispoziție o varietate de opţiuni de tratament conservator pentru restaurarea dinţilor. Dacă este posibil, aceste opţiuni trebuie analizate şi discutate înainte de selectarea coroanei cu acoperire totală.

Dinți îngrămădiți, spaţiaţi, rotiți sau poziționați greșit? Ocluzie defectuasă, dureri articulare, dureri de cap? Bruxism, postura corporală defectuasă? Estetică zâmbetului nesatisfăcătoare? Toate acestea ar putea fi conectate și pot avea aceeași rezolvare: TRATAMENTUL ORTODONTIC

Ortodonția, e bine de știut, este partea stomatologiei ce se ocupă de alinierea și armonizarea poziției dinților pentru a obține o ocluzie (mușcătura) echilibrată și corectă. Medicul specialist ce realizează aceste tratamente se numește ortodont. Drept urmare, nu orice medic poate realiza aceste tratamente. De asemenea, este de la sine înțeles că nu aparatele dentare în sine aliniază dinţii, ci medicul face aceasta cu ajutorul aparatelor.

 

Despre aparatele ortodontice

Așa cum vă spuneam, medicul ortodont va alege (în funcție de particularitățile cazului și de dorințele pacientului) să trateze folosind diferite tipuri de aparate: aparate ce se fixează (prin lipire) pe dinți sau aparate ce se pot îndepărta și repoziționa de către pacient. Ambele au avantaje și dezavantaje, așa că experiență medicului este principalul element în succesul sau eșecul tratamentului. De asemenea, aparatele dentare pot fi prefabricate sau individuale , din ceramică, metal sau safir. Din nou, alegerea greșită poate duce la un eșec, așa cum o alegere corectă poate scurtă durata tratamentului, diminua costurile și proteja dinţii.

Cine are nevoie de un astfel de tratament? Nevoie principala, contrar credinței populare, nu este estetică deficitară. Motivul principal pentru care se recomandă tratamentul ortodontic este pentru a armoniza ocluzia, a proteja dinţii, țesutul parodontal și articulațiile în timp. De multe ori, fără un tratamet ortodontic, nu putem vorbi despre o soluționare a unui caz, ci doar despre o ameliorare a unor aspecte. Din acest motiv, de multe ori tratametul ortodontic face parte dintr-un tablou complex intersectându-se cu implantologia sau protetică.

Cât durează și cât costă un tratament?

Durata diferă în funcție de multe aspecte ce trebuie luate în calcul și se poate estima doar în urmă unei consultații amănunțite (model de studiu, radiografii, CT, măsurători…). De asemenea, costul se poate stabili tot în urma aceastei consultații și în funcție de tipul aparatului ales pentru a realiza tratamentul.

 

Avantaje și dezavantaje

Avantajele le știm cu toții (estetică dentară îmbunătățită , prevenție dentară prin alinierea dinților și posibilitatea executării unei igiene corecte , tratarea unor afecțiuni datorate ocluziei/mușcăturii incorecte ). Desigur există și dezavantaje. Principalul dezavantaj îl constituie necesitatea unei dorințe și implicare reale ale p acientului. Este nevoie de acestea pentru că în perioada purtării unui aparat ortodontic va fi necesar mai mult timp și mai multă atenție pentru igienizare, uneori vor apărea dureri mici după activări, unele alimente nu pot fi mâncate (merele nu se muscă, nucile și alunele se mănâncă cu grijă etc).

În concluzie, este evident faptul că principalul aspect pentru succesul unui tratament este dorința pacientului și, în egală măsură, pregătirea și devotamentul medicului. Fără acestea, un „tratament” poate duce la carii, pierderea dinților, probleme parodontale și infecții.

 

Despre aparatele ortodontice

Așa cum va spuneam, medicul ortodont va alege (în funcție de particularitățile cazului și de dorințele pacientului) să trateze folosind diferite tipuri de aparate: aparate ce se fixează (prin lipire) pe dinți sau aparate ce se pot îndepărta și repoziționa de către pacient. Ambele au avantaje și dezavantaje, așa că experiență medicului este principalul element în succesul sau eșecul tratamentului. De asemenea, aparatele dentare pot fi prefabricate sau individuale , din ceramică, metal sau safir. Din nou, alegerea greșită poate duce la un eșec, așa cum o alegere corectă poate scurta durata tratamentului, diminua costurile și proteja dinţii.

Cine are nevoie de un astfel de tratament? Nevoie principala, contrar credinței populare, nu este estetică deficitară. Motivul principal pentru care se recomandă tratamentul ortodontic este pentru a armoniza ocluzia, a proteja dintîi, țesutul parodontal și articulațiile în timp. De multe ori, fără un tratamet ortodontic, nu putem vorbi despre o soluționare a unui caz, ci doar despre o ameliorare a unor aspecte. Din acest motiv, de multe ori tratametul ortodontic face parte dintr-un tablou complex intersectându-se cu implantologia sau protetică.

Cât durează și cât costă un tratament?

Durata diferă în funcție de multe aspecte ce trebuie luate în calcul și se poate estima doar în urmă unei consultații amănunțite (model de studiu, radiografii, CT, măsurători…). De asemenea, costul se poate stabili tot în urmă aceastei consultații și în funcție de tipul aparatului ales pentru a realiza tratamentul.

 

Avantaje și dezavantaje

Avantajele le știm cu toții (estetică dentară îmbunătățită , prevenție dentară prin alinierea dinților și posibilitatea executării unei igiene corecte , tratarea unor afecțiuni datorate ocluziei/muscaturii incorecte ). Desigur există și dezavantaje. Principalul dezavantaj îl constituie necesitatea unei dorințe și implicare reale ale p acientului. Este nevoie de acestea pentru că în perioada purtării unui aparat ortodontic va fi necesar mai mult timp și mai multă atenție pentru igienizare, uneori vor apărea dureri mici după activări, unele alimente nu pot fi mâncate (merele nu se muscă, nucile și alunele se mănâncă cu grijă etc).

În concluzie, este evident faptul că principalul aspect pentru succesul unui tratament este dorința pacientului și, în egală măsură, pregătirea și devotamentul medicului. Fără acestea, un „tratament” poate duce la carii, pierderea dinților, probleme parodontale și infecții.

Profilaxia reprezintă prevenirea îmbolnăvirii dentare, dar și prevenirea complicațiilor, în cazul afecțiunilor deja existente. Ședința de igienizare are loc la începutul fiecărui tratament stomatologic dar și odată la 6 luni. Această constă în:

 • Detartrajul ultrasonic – îndepărtarea tartrului de la nivelul dinților, cu ajutorul ultrasunetelor
 • Periajul profesional – se realizează în cabinet cu ajutorul unei periuțe montată la piesă unitului și cu o pastă specială, având că scop înlăturarea plăcii bacteriene de pe suprafața dentatară și înlăturarea petelor de pe dinți determinate de alimente/tutun
 • Airflow – tratamentul cu aparatul de profilaxie Airflow constă în spălarea dinților cu o pulbere de bicarbonat de sodiu în amestec cu apă, sub presiune, având că scop îndepărtarea petelor de pe dinți, din zone greu accesibilie, a depozitelor fine de tartru, având că efect dinți mai albi, mai strălucitori și o respirație proaspătă.

Ședința de igienizare se încheie cu un instructaj amănunțit al pacientului asupra tehnicii corecte de igienizare, alegerii tipului de perie dentară, pastei de dinți și apei de gură, utilizarea firului inter-dentar în funcție de necesitățile fiecărui pacient. Alte metode de profilaxie folosite de cabinetul nostru sunt fluorizarea și sigilarea dinților proaspăt erupți.

Pedodonţia sau stomatologia pediatrică este ramura medicinei dentare care se ocupă atât cu tratamentul specific al dinților temporari ( dinților de lapte ) cât și al dinților permanenți tineri.

Este bine cunoscut faptul că dinții copiilor sunt expuși și ei diverselor forme de atacuri bacteriene iar tratarea cu indiferență a acestor probleme poate influență negativ dezvoltarea ulterioară a danturii copilului .

Indiferent că este vorba despre dentiția temporară (dinții de lapte) sau despre dentiția permanentă, cariile dentare nu trebuie neglijate. Păstrarea dinților de lapte în cavitatea bucală până în jurul vârstei de 6 ani, este absolut necesară pentru menținerea spațiilor de care au nevoie dinții permanenți că să poată erupe. Altfel se ajunge, cu certitudine, la purtarea de aparat ortodontic.

Practic dinții de lapte au un rol important deoarece oferă spațiu dinților permanenți și îi ghidează în poziția corectă , permit și ajută la dezvoltarea normală a oaselor maxilarului , ajută la o masticație și o hrănire adecvată, influențează dezvoltarea vorbirii.

La început pedodonţia se baza doar pe extracția dinților temporari ( de lapte ), dar astăzi se preocupă de menținerea integrității dinților pe arcadă atât cei temporari cât și cei permanenți tineri .

Medicul pedodont trebuie să adopte un limbaj prieteos asemănător copiilor , pe înțelesul acestora pentru a se apropia de aceștia, trebuie să aibă răbdare să explice ceea ce va urmă să li se facă și să-i introducă într-un joc motivându-i să vină cu plăcere la stomatolog.

 

Principalele tratamente de pedodonție pe care le efectuăm în cabinet sunt:
 • Fluorizările dentare
 • Sigilarea dinților permanenți
 • Depistarea din timp a anomaliilor dento-maxilare și rezolvarea lor pentru a preveni malpoziţionarea ( poziționarea greșită ) a dinților definitivi
 • Tratamentul cariilor și al afecțiunilor gingivale
 • Controlul plăcii bacteriene
 • Instructaj pentru periajul dentar și igienă bucală corectă

Fluorizarea dentară – este un procedeu prin care este întărit smalțul dentar . Aplicarea de fluor asupra dintelui scade incidența carierii la copii cu aproximativ 50%.

Sigilarea dinților – datorită faptului că dinții permanenți abia erupți sunt slab mineralizați, aceștia sunt expuși la carii, de aceea se recomandă sigilarea lor .Sigilarea este un procedeu în totalitate nedureros creat special pentru a preveni formarea cariilor .

Depistarea la timp a anomaliilor dento-maxilare – mai multe amănunte despre această manoperă gășiți la secțiunea Specialități – Ortodonție.

Tratamentul cariilor și al afecțiunilor gingivale – Fără carii, copilul va avea poftă de mâncare, un somn liniștit iar dinții definitivi vor erupe corect și vor fi cu siguranță sănătoși. Famializarea copiilor cu un cabinet stomatologic printr-un control periodic, de rutină, îl va face să coopereze mai ușor la tratamentul stomatologic ulterior .

Erupția dinților este și ea foarte importantă pentru toţi părinții și trebuie cunoscută pentru a evita confundarea primilor molari definitivi care erup la 6 ani cu dinții de lapte, fapt ce adesea se întâmplă și care duce la pierderea precoce a dinților de pe arcadă .

Oricât ar părea de surprinzător, microscopul operator a fost folosit în domeniul medical pentru mai bine de 50 de ani; în anii 1950 în sfera ORL, neurochirurgie în 1960, iar la începutul anilor 1990 în Stomatologie , cu precădere în endodonţie.

Introducerea microscopului operator în medicină dentară în general, și în endodonţie în special, a fost o mișcare îndrăzneață care a contribuit fundamental la schimbarea disciplinei, atât din punct de vedere al diagnosticului, cât și al tratamentului și poate cel mai important, al prognosticului. Treptat, acesta a devenit indispensabil în situații precum: abordarea canalelor calcefiate, repararea perforatiilor radiculare, îndepărtarea instrumentarului endodontic fracturat.

Ideal, orice tratament endodontic ar trebui realizat la microscop pentru a putea obține o preparare tridimensională completă a canalelor radiculare. “Poți trata doar ceea ce vezi!” (“After all, we can only treat what we can see! Prof. Syngcuk Kim)

Endodonţia este specialitatea care se ocupă cu tratamentul canalului radicular şi reprezintă baza stomatologiei, deoarece durata de viaţă a dintelui depinde în primul rând de corectitudinea acestui tratament.

Tratamentul de canal constă în îndepărtarea ţesutului vascular nervos (a “nervului”) din canalele rădăcinilor, urmat apoi de curăţarea, lărgirea şi sterilizarea acestor canale şi apoi de obturarea lor. Obturaţia de canal reprezintă ultima etapă a tratamentului endodontic şi constă în sigilarea rădăcinilor cu materiale speciale, care previn infecţiile.

Durata tratamentului depinde de starea anterioară a nervului (inflamaţie, infecţie) dar şi de dificultatea intervenţiei; altfel spus, se poate încheia după o singură sedinţă sau după mai multe, în funcţie de particularităţile cazului respectiv.

Retratarea unui dinte, al cărui tratament endodontic anterior a eşuat, presupune iniţial îndepărtarea restaurării coronare (obturaţie, coroană de acoperire, dispozitiv radicular). După această, urmează proceduri de îndepărtare a tratamentului anterior (materiale de obturaţie radiculară, cimenturi, etc). Unele cazuri necesită manopere speciale pentru depăşirea blocajelor, repararea perforaţiilor, îndepărtarea instrumentelor fracturate din canale etc. De asemenea trebuie identificate şi tratate canalele suplimentare( dacă există), care au scăpat neobservate la primul tratament.

Ceea ce se urmăreşte este confortul pacientului pe parcursul întregului tratament, lipsa simptomelor ulterioare şi obţinerea unei sigilări optime a dintelui, care să asigure o durată de viaţă cât mai lungă a acestuia.

Respectând controalele periodice la medicul dentist (cel puţin o dată pe an) şi măsurile de igienă orală riguroasă, pacientul însuşi contribuie decisiv la succesul tratamentelor efectuate şi menţinerea sănătăţii sale dentare.

Chiar dacă există soluţii protetice moderne foarte bune şi eficiente de înlocuire a dinţilor, nimic nu este mai bun decât dintele dumneavoastră natural ! Investiţia materială şi de timp pentru păstrarea acestuia vă va fi din plin răsplătită în anii ce vor urma tratamentului, printr-o dantură sănătoasă şi funcţională!

Protetică dentară se ocupă cu înlocuirea dinților, atunci când ei lipsesc, prin proteze fixe, semi-mobile (scheletelate) și proteze mobile.

 

Coroanele dentare se indică în următoarele cazuri:

– pentru protejarea unui dinte a cărui structură este slăbită, de exemplu în urma unui tratament endodontic;

– pentru refacerea unui dinte fracturat sau care este distrus de carie peste limita refacerii prin obturații;

– refacerea unui dinte cu obturații masive atunci când pereții de dentina sunt foarte subțiri și dintele se poate fractura;

– pentru agregarea unei punți dentare;

– pentru acoperirea unor dinți cu discromii puternice sau cu forme inestetice;

– peste un implant dentar => vezi implante

Punțile dentare restaurează un dinte lipsă prin realizarea unei „punți” peste zona edentată; acest lucru presupune realizarea unui intermediar de punte (corp de punte) cu câte o coroana pe fiecare dinte limitant. Coroanele sunt agregate pe dinții vecini pentru a susține dintele fals. Când există dinți limitanţi numai de o parte a zonei de extracție se pot realizapunți cu extensii.

 

O punte fixă servește la:

– înlocuirea dintelui/ dinților lipsa;

– echilibrează o „mușcătura” normală;

– protejează creasta edentată de presiuni potențial nocive;

– previne migrarea dinților anatgonisti;

– previne migrarea și înclinarea dinților vecini;

– previne carierea dinților vecini;

– întârzie instalarea bolii parodontale.

Pentru realizarea unei punți, medicul dentist trebuie să slefuiasca din dintîi vecini pentru a creea spațiu pentru coroane; medicul ia apoi un mulaj (amprentă) ce este trimisă la laborator unde se realizează coroana propriu-zisă. În funcție de tipul de coroana aleasă pot fi necesare una sau mai multe probe în cabinet și laborator.

Aceste punți și coroane necesită mijloace de igienizare speciale care vă vor fi arătate demedicul stomatolog. Periajul neregulat și neadecvat, utilizarea greșită a aței dentare, vizitele rare la medicul dentist și consumul excesiv de zahăr și produse bogate în carbohidrați vor scădea din durata de viață a punților și coroanelor dentare și vor deteriora dinții stâlpi pe care acestea sunt cimentate.

 

Protezele Totale

Reprezintă modalitatea tradițională și cea mai ieftină de a înlocui dinții lipsa. Protezele totale („plăcile”) simulează aspectul natural al dinților și gingiilor și servesc la masticație. Cele mai multe proteze totale sunt realizate din rășini acrilice și materiale compozite. În general pacientul poate alege una din varientele:

– proteze total acrilice tradiționale;

– proteze totale acrilice cu baza de metal pentru a le întări;

– proteze flexibile (Valplast)

– proteze flexibile (Valplast) cu armătură metalică

 

Există 2 tipuri de proteze acrilice:

protezele totale acrilice care înlocuiesc toți dinții și gingia

protezele parțiale acrilice care înlocuiesc unul sau mai mulți dinți când există dinți încă sănătoși pe arcadă.

Majoritatea pacienților cu proteze totale acrilice sunt pacienți în vârstă care și-au pierdut toți dinții, pe când purtătorii de proteze parțiale acrilice în general suferă de boală parodontală sau au pierdut dinții datorită unor accidente, ceea ce se însoțește de defecte osoase. Toți pacienții tratați cu proteze acrilice beneficiază de imbuntatirea funcției masticatorii, de o fonație mai bună, de o igienizare mai ușoară și de nu în ultimul rând de îmbunătățirea aspectului estetic.

Protezele acrilice sunt realizate pentru fiecare pacient în parte, respectând particularitățile anatomice ale cavității bucale. Inițial sunt resimțite ca un obiect străin oricât de bine realizate ar fi; ulterior, după o scurtă perioada de adaptare majoritatea persoanelor nu le mai realizează prezența în cavitatea bucală.

Controalele periodice la dentist sunt benefice pentru că medicul să poată sesiza schimbările ce apar în cavitatea bucală. Dacă dinții restanți se înclină sau dacă dacă formă osului se schimbă în timp o nouă proteză ar putea fi necesară.

Clinica noastră este dotată cu aparatură de ultimă oră în domeniul radiologiei. Zona în care se execută radiografiile este realizată astfel încât să existe o protecţie maximă a pacienţilor.

Radiografiile dentare reprezintă un ajutor important pentru medic. Un diagnostic complet şi corect se poate pune doar după vizualizarea radiografiilor.

 

Avantajele radiografiei digitale sunt:
 • doză minimă de iradiere, nivelul de radiații fiind cu până la 80% mai scăzut decât la radiografia tradițională’
 • Echipament de protecție cu plumb pt. pacienți, la standarde europene’
 • Radiografiile pot fi printate pe film și/sau suport magnetic (CD, memory stick, card) sau prin Internet, într-un timp foarte scurt;
 • În cazul pierderii radiografiei, oferim copie gratuită pe suport electronic;
 • Posibilitatea prelucrării imaginilor și evidențierea unor detalii care nu pot fi percepute altfel de ochiul uman;
 • Pentru copii se poate seta o doză şi mai mică de radiaţie;
 • Radiografiile sunt făcute pe loc şi sunt disponibile instantaneu în reţeaua noastră;
 • Ecologic (neinvaziv pentru mediu)-nu sunt folosite substanțe chimice pentru developare;

 

Care sunt diferențele între radiologia clasică convențională cu film radiologic și cea digitală?

La aparatură de radiologie convențională clasică imaginea se obține prin bombardarea cu radiație X a unui film radiologic iar doză de radiație pentru impresionarea filmului radiologic este destul de mare.

Aparatură digitală a înlocuit filmul radiologic clasic cu un senzor electronic . Imaginea recepționată de senzor este transmisă către un computer . Cu ajutorul unui soft specializat imaginea poate fi prelucrată pînă la cele mai mici detalii (contast , luminozitate , zoom , claritate ) întocmai că o fotografie făcută cu un aparat digital fapt imposibil la tehnologia clasică cu film radiologic astfel se obține o imagine net superioară din punct de vedere al clarității.

Doză de radiație necesară pentru că senzorul să recepționeze imaginea este cu până 80 % mai mică decît la aparatură clasică.

 

Imaginea poate fi vizualizată în două moduri:
 • pe un alt computer
 • imaginea poate fi imprimată pe un film special cu ajutorul unei imprimante

În această era a “poluării “ cu radiații, cînd organismul încasează radiație X din foarte multe surse exisente în jurul nostru (antene de telefonie mobilă,radiații solare,etc ) putem opta pentru protecția personală și a celor din jurul nostrum alegind radiografia digitală.

Tratamentele efectuate de un chirurg sunt diverse, depășind aria de competență a medicului stomatolog, încadrându-se în chirurgia medicală.

 

Chirurgia dentară se împarte în:
 1. Chirurgia oro-maxilo-facială este acea diviziune a medicinii dentare care se ocupă de toate afecţiunile cavităţii orale ce au nevoie de tratament chirurgical. Este o ramură medicală complexă care îmbină chirurgia estetică (corectarea surplusurilor ţesuturilor şi anomaliilor dento-maxilare) şi chirurgia oncologică (extirparea tumorilor intraorale, îndepărtarea chisturilor). Chirurgia buco-maxilo-facială se realizează de cele mai multe ori la spitale specializate, cu internare, fiind nevoie de asistență permanentă a personalului medical.
 2. Chirurgia dento-alveolară este o specialitate a medicinei dentare ce se poate practica în cabinetul/clinică de stomatologie şi care se ocupă cu studiul, prevenirea şi tratamentul inclusiv chirurgical al afecţiunilor dento-parodontale. Dintre aceste tratamente stomatologice enumerăm mai jos pe cele mai uzuale ( manopere ce se vor putea realiza din luna APRILIE în deplină siguranță și la noi în clinică):
  Implanturi dentare • Sinus Lifting (intern sau extern)

Augmentare osoasă de creastă alveolară cu os artificial sau autogrefă ( adiție de os)

• Extracție dinți incluși intraosos sau submucos ( cei mai fregventi sunt „molarii de minte „ )

• Rezecții apicale

• Tratament cu membrană PRF

• Închidere comunicare oro-sinusala imediată

• Extirpare formațiuni tumorale benigne cervico faciale (nev pigmanetar reliefat, papilom etc)

• Excizia de formațiuni tumorale benigne (epulis like, papiloame)

• Excizie formațiune tumorală benignă odontgena maxilar superior sau inferior

• Frenectomie / frenoplastie / frenotomie

• Chistectomie

• Tratamentul sinuzitelor de cauza dentară

Bolile parodontale (“parodontoză”) sunt afecţiuni ale gingiei şi osului alveolar precum şi ale ligamentelor ce susţin dintele în alveolă.

Bolile parodontale sunt cauzate de bacterii care, sub formă de placă microbiană sau tartru, aderă de gingii, os şi ţesuturile înconjuratoare. Acest proces este de obicei nedureros în primele faze, dar consecinţele bolii parodontale sunt severe dacă sunt lăsate netratate.

 

Tipuri de boli parodontale
 • Gingivită: Placă bacteriană irită gingiile, făcându-le sensibile şi sângerânde. Această fază este încă reversibilă.
 • Parodontita: Dacă nu este îndepărtată, placă microbiană se transformă în tartru. Continuând să crească, acesta împinge inserţia gingivală spre rădăcină sau o îndepărteaza de dinte. Se formează astfel pungi între dinte şi gingie.
 • Parodontita avansată: Boală continuă să avanseze, distrugând mai mult os şi ligament parodontal. Dinţii, chiar şi cei sănătoşi, pot deveni mobili, câteodată trebuind extraşi.

 

Tratamentul bolii parodontale constă în
 • Măsuri simple că periajul și detartrajul pot încetini evoluția acestei boli
 • Controlul regulat este foarte important pentru a menține boală sub control