^

Stomatologie

pediatrică

Părinții aleg Dental Elite pentru:

  • Echipă multidisciplinară
  • Relația frumoasă pe care o avem cu +5000 de copii care ne-au trecut pragul
  • 5 medici stomatologi pediatri și ortodonți dedicați zâmbetelor copiilor
  • Tehnici de acomodare și eliminare a fricii 

Cum împiedici durerea de dinți a copilului tău?

Vizitele copiilor la medicul dentist trebuie să fie prioritare pentru orice părinte. Spre deosebire de afecțiunile dentare ale adulților, cariilor copiilor se extind foarte repede. Ele produc durere și, uneori, pierderea prematură a dinților, chiar și la două luni după apariția lor.

Sunt numeroase cauze ale apariției cariilor la o vârstă fragedă, dar o igienă dentară corespunzatoare si vizitele regulate la medicul stomatolog pediatru reduc semnificativ acest risc. Atât timp cât urmezi recomandările medicilor stomatologi pediatri, copilul tău va crește zâmbind fără griji:

Obrajii, gingiile și limba bebelușului trebuie curățate din primele zile de viață, cu un gel și un degetar speciale disponibile în farmacii. Odată cu apariția primilor dinți, aceștia trebuie periați cu periuțe dedicate vârstei bebelușului. Respectând aceste instrucțiuni vom reduce semnificativ riscul de apariție a cariilor de biberon, atât de periculoase pentru sistemul imunitar al copilului.

Chiar dacă ți se pare prea devreme, este momentul ideal pentru a afla ce tip de igienă are nevoie pentru a nu dezvolta carii, cum trebuie igienizat, dacă are obiceiuri vicioase care îi vor dezvolta greșit oasele și îi vor influența fizionomia, dar și dacă frenul său este restrictiv și îl impiedică să mănânce și, mai târziu, să aibă o dicție corectă.

Oricât de bine ar fi realizată igiena dentară acasă, vizitele regulate la ședințele de profilaxie și controalele la medic sunt singurele care pot împiedica apariția cariilor. Bacteriile aflate în gura copiilor adesea nu pot fi îndepărtate complet decât cu substanțe și perii speciale, disponibile în cabinetele medicilor stomatologi pediatri. Până la vârsta de 5 ani este important ca profilaxiile dentare să se realizeze cel puțin o dată la 3 luni.

Sigilările dentare reduc până la 80% riscul de aparitie a cariilor dentare. Procedura este complet nedureroasă și dureaza puțin, astfel că micuțul pacient nu se plictisește în timpul procedurii. Sigilările dentare trebuie verificate periodic pentru ca medicul să se asigure că nu apar fisuri ce pot reduce protecția pe care o oferă dinților copilului.

Tratamentele dentare pentru copii nu pot fi amânate din cauza structurii dintelui de lapte. Ele se extind foarte repede, provocând durere și scăderea imunității. Copilul refuză adesea să mai mănânce, se îmbolnăvește des și dezvoltă afecțiuni ale principalelor organe din cauza transmiterii infecțiilor dentare, prin sânge, la nivelul întregului organism. În plus, cariile sunt greu de observat cu ochiul liber și au forma unei pâlnii întoarse. Astfel, un simplu punct pe suprafața dintelui poate însemna o carie profundă în interior.

Puțini părinți știu că acesta este un dinte permanent, dar și că este dintele permanent cu cele mai mari șanse de extracție. Chiar dacă este un dinte permanent, în primii 2 ani de la apariție el se comportă ca un dinte de lapte, fiind sensibil și predispus apariției cariilor. Fiind în spate și greu de periat, adesea el se cariază atât de tare încât nervul este complet afectat și dintele nu mai poate fi salvat. În astfel de cazuri, copiii rămân fără primul dinte permanent. Osul, distanța dintre dinți și, uneori, fizionomia sunt afectate pe termen lung.

Medicii dentiști, la fel ca și în alte specialități medicale, sunt nișați în funcție de specialitatea urmată și de cursurile la care participă frecvent. Este de la sine înțeles că un medic stomatolog care tratează sute de copii lunar și se specializează în tehnici de tratament pentru copii, are o experiență mai mare și îți aduce rezultate mai bune. În plus, medicii stomatologi pediatri știu cum să acomodeze un copil, dar și când au nevoie de alte instrumente pentru a realiza tratamentul corect și fără frică.

Untitled design 2022 06 07T100912.802

Cum îngrijești dinții unui adolescent?

Cu răbdare și multe cunoștințe despre dezvoltarea lui sănătoasă, îngrijirea dinților devine ușoară. Respectă indicațiile medicului stomatolog cu privire la ședințele periodice de profilaxie, asigură-te că dacă nu a început să folosească ața dentară la vârsta de 3-4 ani, o face acum și nu uita să ceri parerea medicului ortodont!

Ce trebuie să urmărești în această perioadă:

Aceasta este vârsta la care pot fi realizate tratamentele cu aparat dentar foarte ușor. Uneori, peste această vârstă, tratamentele devin mai dureroase, necesită mai multe aparate, operații și un timp mai mare pentru îndreptarea dinților.

Tratamentul cu aparat dentar fix este accesibil și iubit de copii pentru că a devenit un accesoriu pe care majoritatea copiilor de această vârstă îl poartă. Problema cu aceste tipuri de aparate dentare este că brackeții se dezlipesc ușor atunci când nu sunt respectate recomandările alimentare oferite de medic, sau când igiena este necorespunzătoare.

O alternativă care a devenit populară în ultimii ani este tratamentul cu gutiere transparente, Spark. Acestea sunt confortabile, 100% personalizate, reduc timpul de tratament și pot fi îndepărtate în timpul meselor sau al periajului.

În timpul tratamentului cu aparat dentar crește foarte mult riscul de apariție a cariilor. De aceea, medicii ortodonți recomandă întotdeauna ca profilaxiile să fie realizate cel puțin o dată la 3 luni. În plus, controalele cu schimbări de arc în cadrul tratamentului cu aparat dentar fix vor fi mult mai ușor de realizat și vor dura mai puțin.

shutterstock 683411428

Eliminăm frica și durerea la Dental Elite

Medicii noștri tratează anual mii de copii și sunt pregătiți pentru a acomoda corect orice copil. Sunt, însă, situații în care traumele anterioare sau afecțiunile profunde fac imposibilă acomodarea copilului într-un timp optim pentru un tratament corect. De aceea, folosim tehnici de sedare medie și profundă, procedura de inhalosedare fiind preferata părinților. Medicii noștri sunt certificați în astfel de proceduri și, pentru tehnicile profunde, avem o echipă de specialiști ATI cu reputație incontestabilă. Află mai multe AICI.

Dr. Raluca Alexandra Iconaru

Stomatologie pediatrică

Dr. Smaranda Todea

Stomatologie pediatrică

Ce spun pacienții noștri

PROGRAMARE Sună-ne 0770 978 127 WhatsApp Deschide Chatul