Verificat medical de

Doctor Victor Ioan Suciu

Absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie, Târgu Mureș, Doctorand în Știinta Materialelor – Universitatea Transilvania, Brașov (din 2017).

Numeroase cursuri de specializare și congrese în Ortodonție în Franța, Italia și România.

Medic rezident ortodonție și ortopedie dento-facială – Spitalul Clinic Județean de Urgență, Târgu Mureș
Asistent Universitar – Universitatea de Medicină și Farmacie, Târgu Mureș  – din 2016.

Vorbește limbile engleză și franceză.

Vezi toate articolele

În prezent, tratamentele ortodontice ocupă un loc central și esențial în călătoria către un zâmbet sănătos și plin de încredere. 

Această ramură distinctă a medicinei dentare se concentrează pe corectarea problemelor de aliniere și poziționare a dinților, având un impact semnificativ atât din perspectiva esteticii, cât și din cea a funcționalității dinților.

Purtarea unui aparat dentar este o experiență necesară pentru corectarea poziției dinților. Dar, reticența de a îl purta este o problemă des întâlnită în rândul multor persoane, mai ales a adolescenților. Pentru tineri, aspectul fizic și imaginea de sine joacă un rol important în dezvoltarea lor personală și socială. 

În timpul tratamentului ortodontic, mulți adolescenți se pot simți nesiguri sau inhibați de prezența unui aparat dentar vizibil, cum este cel metalic. Aici intervine tratamentul cu aparat dentar ceramic, care oferă o soluție mai estetică și discretă.

Ceramica este un material translucid, care se aseamănă foarte mult cu nuanța dinților naturali. Astfel că, aparatul dentar ceramic se integrează perfect în zâmbetul pacientului. În plus, este mai puțin vizibil, comparativ cu aparatul dentar cu brackeți din metal.

Transformarea zâmbetului prin tratamentul ortodontic: O cale spre un zâmbet sănătos și frumos

aparat dentar ceramic

Aparatul dentar nu reprezintă doar o soluție estetică, ci este un instrument esențial pentru îmbunătățirea funcționalității și sănătății generale a dinților. În timp ce mulți oameni asociază aparatul dentar cu alinierea dinților și estetica zâmbetului, este important să înțelegem că beneficiile tratamentului ortodontic merg dincolo de aceste aspecte.

Dinții în poziții incorecte sau spațiile edentate extinse creează dificultăți în masticație și în pronunție, determinând probleme la nivelul cavității orale. Mușcătura incorectă sau dezechilibrele la nivelul ocluziei exercită presiune excesivă asupra dinților, ceea ce, pe termen lung, conduce la uzura prematură, pierdere osoasă și chiar la pierderea dinților.

Tratamentul ortodontic, realizat prin intermediul aparatului dentar, are capacitatea de a corecta aceste probleme funcționale și de a preveni complicații ulterioare. Acesta ajută la repozitionarea dinților și la alinierea corectă a maxilarelor, restabilind astfel ocluzia corectă și îmbunătățind funcționalitatea generală a dinților.

Pe lângă beneficiile funcționale, tratamentul cu aparat dentar are un impact pozitiv și asupra sănătății psihologice. Mulți pacienți observă o creștere semnificativă a încrederii în sine și o îmbunătățire a stimei de sine pe măsură ce zâmbetul lor se transformă treptat, devenind mai estetic și atrăgător.

Prin urmare, tratamentul cu aparat dentar nu trebuie privit doar ca o soluție estetică, ci și ca un pas esențial în menținerea sănătății orale.

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar ceramic: Aspecte esențiale pe care trebuie să le cunoști

aparat dentar ceramic

Aparatele dentare fixe sunt în majoritatea cazurilor cea mai accesibilă soluție. O variantă preferată în special de adolescenți, este aparatul dentar ceramic, fiind o soluție mai puțin vizibilă, comparativ cu cel metalic. Acesta folosește brackeți de aceeași nuanță cu dinții sau cu diferite grade de transparență. 

Avantajele tratamentului cu aparat dentar ceramic

  • Estetica discretă: Aparatul dentar ceramic oferă un aspect mai puțin vizibil datorită brackeților ceramici de culoarea dinților. În plus, acel arc ortodontic ce este conectat de brackeți este disponibil și în nuanțe de alb.
  • Confort ridicat, comparativ cu brackeții metalici: Materialele utilizate sunt mai netede și mai puțin iritante pentru gingii și obraji. Acest lucru conferă un nivel crescut de confort în timpul purtării.
  • Personalizare: Aparatul poate fi personalizat cu elastice colorate.
  • Eficiență în cazuri ortodontice complexe – Deși brackeții din ceramică oferă un aspect mai estetic, ele nu compromit performanța tratamentului. Aparatul dentar ceramic îndreaptă dinții la fel de eficient și rapid ca cel cu brackeți din metal. Prin aplicarea presiunii adecvate și utilizând aceeași tehnologie ortodontică, aparatul dentar ceramic reușește să corecteze în mod eficient și precis poziția dinților, indiferent de complexitatea cazului.

Dezavantajele tratamentului cu aparat dentar ceramic

  • Fragilitate: Brackeții din ceramică sunt mai fragili decât cei metalici. Acest lucru înseamnă că există un risc mai mare de a se deteriora în timpul tratamentului ortodontic. Astfel, este necesară o atenție sporită în protejarea și menținerea integrității acestora.
  • Potențialul de decolorare: Deși brackeții sunt concepuți pentru a rezista la pete, pot exista situații în care ei se decolorează în timpul tratamentului (spre exemplu, în cazul consumului de cafea sau băuturi acidulate). Este important să se evite consumul acestora. În plus, este important să se acorde o atenție sporită periajului lor pentru a menține aspectul estetic al aparatului.

Cu avansul tehnologic din domeniul ortodonției, pacienții pot opta astăzi pentru aparatul dentar invizibil. Este o alternativă modernă și mai atrăgătoare, comparativ cu aparatul dentar fix. În locul brackeților din metal, ceramică sau safir, acesta utilizează gutiere personalizate și transparente, perfect adaptate la dinții fiecărui pacient. 

În rândul opțiunilor de tratament disponibile, aparatul dentar Spark atrage din ce în ce mai mult atenția pacienților, fiind o soluție excelentă pentru corectarea poziției dinților. 

Pe lângă transparență, aparatul dentar Spark oferă o serie de avantaje incontestabile, printre care: 

  • Se aliniază perfect cerințelor estetice și funcționale ale pacienților;
  • Se înlătură grijile cu privire la aspectul dinților în timpul purtării aparatului;
  • Se asigură un nivel superior de confort în timpul purtării (datorită materialului inovator TruGEN™ utilizat);
  • Inexistența restricțiilor alimentare (fiind gutiere mobile, ele pot fi scoase înainte de masă sau în momentul periajului dentar).

În ciuda opțiunilor variate de tratament, există un aspect cheie care dictează succesul și siguranța tratamentului, mai precis alegerea medicului ortodont.

Rezultatele tratamentului și riscurile implicate sunt în cea mai mare proporție influențate de expertiza medicului. 

Obține un zâmbet frumos și sănătos la Clinica Dental Elite!

Primul pas către succesul unui tratament ortodontic eficient îl reprezintă diagnosticul corect. Medicii ortodonți de la Dental Elite investesc timp și efort în a înțelege în profunzime nevoile și dorințele fiecărui pacient. Prin examinări detaliate, medicii identifică cu precizie problemele de aliniere și poziționare a dinților, găsind soluțiile optime pentru fiecare situație.

Odată stabilit diagnosticul, medicii de la Dental Elite elaborează planuri de tratament personalizate, aliniate nevoilor și așteptărilor pacienților. Prin expertiza lor, medicii propun cele mai bune soluții de tratament, folosind proceduri și dispozitive avansate pentru a obține rezultate de excepție. 

Comunicarea deschisă și transparentă cu pacienții este o valoare fundamentală pentru echipa Dental Elite, care îi implică activ pe aceștia în procesul decizional și le oferă informații detaliate despre opțiunile de tratament disponibile.

Pentru pacienții care trec pragul clinicii Dental Elite, satisfacția este garantată, deoarece ei beneficiază de servicii stomatologice de înaltă calitate.