Tratamentul cu aparate dentare pentru copii este mai mult decât o soluție pentru îmbunătățirea esteticii dinților. Cei mai mulți pacienți consideră că aparatele dentare sunt doar pentru copii, însă tratamentul ortodontic este prescris și adulților. Cu toate acestea, medicii stomatologi recomandă ca prima vizită la ortodont să fie la 7-8 ani deoarece atunci oasele se află în proces de creștere, iar dinții permanenți încep să crească.
Optarea pentru aparate dentare la copii devine adesea dificilă pentru părinții, întrucât ei nu știu care dintre soluțiile existente pe piață este cea potrivită pentru micuții lor. De aceea, în acest articol, vei descoperi ce importanță are tratamentul ortodontic, ce tipuri de aparate dentare pentru copii există și care sunt beneficiile acestora.
Cauzele problemelor ortodontice la copii
Factorii care determină apariția afecțiunilor ortodontice la copii pot fi:
- de natură genetică;
- provocate – suptul degetelor; afecțiuni dentare; înghițire anormală; împingerea dinților din față cu limba; o igienă dentară necorespunzătoare; pierderea prematură a dinților; dietă alimentară nepotrivită sau traumatisme.
Aparate dentare pentru copii: rolul tratamentului ortodontic
Aparatele dentare pentru copii au rol estetic și funcțional. Pe lângă îmbunătățirea zâmbetului și a aspectului dinților, tratamentul ortodontic contribuie la corectarea mușcăturii, masticației și a vorbirii.
La nivel psihologic, tratamentul interceptiv la copii conduce la sporirea încrederii în sine. La nivel stomatologic, acesta previne deteriorarea dinților și apariția cariilor, bolile gingivale și leziunile dentare.
Aparate dentare pentru copii: care sunt avantajele?
În esență, scopul tratamentului ortodontic în copilărie este de a trata și preveni mult mai ușor diverse probleme de funcționalitate și estetică ale dinților, oaselor maxilare și feței. Aparatele dentare pentru copii au următoarele avantaje:
- ghidarea dinților permanenți către o poziție corectă în os;
- îndreptarea și alinierea dinților;
- favorizarea creșterii sănătoase a structurii osoase;
- îmbunătățirea mușcăturii;
- asigurarea eficienței tratamentelor dentare ulterioare;
- reducerea costurilor privind alte tratamente dentare;
- diminuarea riscului de carii;
- reducerea disconfortului în timpul tratamentelor dentare;
- diminuarea riscului de traumatisme dentare.
Aparate dentare pentru copii: când este momentul potrivit?
Cu toate că nu există o vârstă exactă la care copiii trebuie să meargă numaidecât la ortodont, cei mai mulți medici stomatologi recomandă ca această rutină să înceapă de la 7 ani. Identificarea din timp a problemelor ortodontice va asigura eficiența tratamentului din moment ce cavitatea bucală și dentară se află încă în dezvoltare.
De asemenea, trebuie reținut faptul că există o diferență între vizita la ortodont pentru control și tratamentul ortodontic. Doar anumite probleme necesită tratament imediat de corectare la vârsta de 7 ani. Chiar și așa, nu toate tratamentele presupun folosirea de aparate dentare pentru copii.
Simptomele care indică nevoia de a apela la aparate dentare pentru copii sunt:
- copilul prezintă un maxilar disproporționat;
- copilul își suge frecvent degetul mare;
- micuțul obișnuiește să respire mai degrabă pe gură, decât pe nas;
- micuțul are dificultăți de vorbire;
- există spații interdentare majore;
- maxilarul pocnește atunci când deschide sau închide gura;
- cei doi dinți din față-sus se află mai în față;
- copilul este afectat de malocluzie (supra-mușcătură sau sub-mușcătură);
- dinții sunt aglomerați, încălecați sau se află într-o poziție anormală.
Uneori, simptomele nu sunt evidente, dar medicul ortodont poate identifica nevoia de aparate dentare la copii după alte semne. Tratamentul ortodontic timpuriu este o măsură interceptivă care facilitează și grăbește tratamentele dentare ulterioare, devenind o soluție care oferă beneficii pe termen lung.
Aparate dentare pentru copii: ce tipuri există?
Evoluția tehnologică și creșterea interesului pentru calitatea serviciilor stomatologice au permis dezvoltarea mai multor soluții atraumatice și deosebit de performante pentru tratarea problemelor ortodontice la copii. În prezent, medicii stomatologi recomandă următoarele tipuri de aparate dentare pentru copii:
Aparate dentare pentru copii fixe tradiționale
Adesea, asociem aparatele dentare fixe cu imaginea sistemelor metalice cu brackeți lipiți de dinți. Prin aceste elemente metalice, trece un arc de sârmă (fir subțire de oțel inoxidabil), ținut în loc de mici elastice de cauciuc (ligaturi). Totuși, brackeții pot fi și din ceramică sau plastic.
Durata tratamentului poate varia în funcție de particularitățile cazului stomatologic, însă, în medie, acesta variază de la 1 până la 3 ani. Pe parcursul acestui tratament, copilul este nevoit să vină la consult ortodontic periodic pentru ajustarea sârmei și elasticelor în vederea creșterii tensiunii aplicate pe dinți.
Avantajele acestor aparate dentare pentru copii sunt: opțiune accesibilă din perspectiva costurilor, metodă rapidă și eficientă de tratament, posibilitate de personalizare a culorii elasticelor și metalului de la brackeți, imposibilitatea de a pierde sau arunca aparatul dentar. Cu toate acestea, această opțiune implică și o serie de dezavantaje precum:
- experimentarea unui disconfort ușor în momentul ajustării aparatului dentar;
- aspectul aparatului poate influența negativ încrederea în sine;
- schimbarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață.
Trainere dentare
Cercetările arată că multe dintre problemele ortodontice nu sunt de natură genetică, ci mai degrabă sunt determinate de o serie de obiceiuri vicioase/ miofuncționale, pe care copiii le învață pe parcurs. Una dintre tehnicile non-invazive și atraumatice de tratare a afecțiunilor ortodontice se referă la utilizarea unei gutiere din silicon care poartă denumirea trainer dentar.
Acesta este un tratament preortodontic, care nu doar că va corecta estetica dinților, dar va elimina și obiceiurile vicioase, promovând în același timp creșterea și dezvoltarea naturală a dinților. Potrivit pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani, tratamentul implică utilizarea unor produse medicale intra-orale (gutiere din silicon) care se vor purta pentru cel puțin 1-2 ore pe parcursul zilei, dar și în timpul somnului.
Beneficiile acestui aparat dentar pentru copii sunt:
- corectarea obiceiurilor dentare vicioase;
- pregătirea corectă pentru alte tratamente ortodontice viitoare;
- dezvoltarea și alinierea maxilarelor;
- îndreptarea dinților, în cazul anomaliilor minore;
- optimizarea sănătății generale;
- promovarea obiceiurilor de igienă și alimentare sănătoase;
- corectarea respirației;
- corectarea poziției limbii;
- îmbunătățirea masticației, înghițirii și vorbirii, ș.a.
Tratamentul cu trainere dentare implică de obicei 4 etape și tipuri de gutiere speciale:
- Corectarea obiceiurilor – pacientul trece printr-o serie de activități prin care învață să respire pe nas, să își retragă limba într-o poziție corespunzătoare, să înghită corect și să-și țină buzele lipite când nu vorbește/ mănâncă/ cântă.
- Dezvoltarea arcadei – concomitent cu eliminarea viciilor, are loc lărgirea maxilarului superior pentru a crea spațiu suficient pentru dinți și limbă. Această etapă poate solicita utilizarea și a altor aparate și tehnici personalizate de medicul dentist.
- Alinierea dinților –pentru a ghida dinții permanenți spre poziția lor naturală.
- Retenția – ultima etapă a tratamentului complet vizează menținerea obiceiurilor orale bune, prevenind nevoia unui retainer permanent sau a unui arc de sârmă pentru o perioadă extinsă de timp.
Alignere
Aparatele dentare tip alignere sunt parte dintr-un tratament ortodontic cu gutiere transparente, realizate pe baza unei tehnologii computerizate, ținând cont de nevoile pacientului. Aceste aparate dentare pentru copii personalizate au rolul de a corecta dinții suprapuși, distanțați, așezați într-o poziție incorectă sau alte afecțiuni ortodontice.
Spre deosebire de modelele tradiționale de aparate dentare pentru copii, alignerele prezintă următoarele avantaje:
- Sunt mai estetice și mai sigure – fabricate din plastic neted, fără BPA, transparent, alignerele se potrivesc perfect pe dentiție. Aproape invizibile, aceste aparate dentare sporesc nivelul de încredere în sine a adolescentului;
- Nu provoacă reacții alergice și nici disconfort fizic;
- Se pot detașa oricând, ceea ce permite o igienizare mai ușoară a cavității bucale. În plus, nu sunt necesare restricții alimentare.
Totuși, chiar și aceste soluții sunt caracterizate de neajunsuri:
- Obținerea unor rezultate rapide depinde de utilizarea acestor aparate pentru o perioadă de cel puțin 22 de ore pe zi;
- Aceste tratamente sunt mai costisitoare decât opțiunile clasice, însă beneficiile funcționale și estetice justifică pe deplin prețul;
- Pentru că pot fi detașate oricând, copiii pot uita să-și reatașeze alignerul sau îl pot pierde.
Există mai multe tipuri de astfel de aparate dentare, alese în special de adolescenți, printre care:
- Spark Aligner – potrivit pentru cazurile mai dificile, tratamentul constă în gutiere detașabile ce trebuie schimbate la câteva săptămâni.
- Clear Aligner – acest aparat este recomandat atât în situația unor afecțiuni ortodontice minore, cât și în cazul anumitor tipuri de anomalii complexe. Din punct de vedere financiar, este o variantă mai accesibilă decât Spark Aligner.
- Invisalign – asemănător cu Spark aligner, acest tip de tratament are mai multe variante de gutiere care se personalizează în funcție de planul de tratament realizat de medicul ortodont.
Concluzii
Alegerea modelului potrivit de aparate dentare pentru copii ține cont de particularitățile cazului, dar și de vârsta, dorințele și nevoile pacientului. De aceea, Dental Elite pune la dispoziție o gamă variată de servicii stomatologice și o echipă formată din medici ortodonți de top din România. Programează acum prima consultație la medicul ortodont, pentru ca micuțul tău să beneficieze de cel mai bun tratament cu aparat dentar.