Verificat medical de

Doctor Alexandru Ciucu

Absolvent al Facultății de Medicină Dentară – UMF Târgu Mureș.

Cursuri de specializare în tratamente estetice restaurative și minim invazive sub magnificaţie (lupe dentare), protetică dentară la microscop și implantologie dentară precum și în domeniul radiodiagnosticului dentar (nivel 2 CNCAN) atât în România, cât și în Marea Britanie.

Are o experiență de lucru bogată în clinici dentare de top din Londra și Brașov.

Cunoaște limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele

Aditia de os sau augmentarea osoasă reprezintă o procedură chirurgicală ce are ca scop refacerea structurii osului alveolar (partea maxilarului care susține dinții) în vederea realizării tratamentului cu implant dentar

În esență, această procedură este menită să ofere volumul osos necesar în cazul inserării implanturilor dentare, garantându-se astfel o stabilitate a acestora.

Pe fondul progresului tehnologic și a cercetărilor realizate în implantologia dentară, s-au creat multiple tehnici și instrumente moderne care permit o refacere tridimensională osoasă, îmbunătățindu-se semnificativ procesul de osteointegrare a implanturilor.

Astăzi, pacienții care se confruntă cu resorbție osoasă (atrofie osoasă), ca urmare a pierderii dinților sau a altor cauze, pot beneficia de procedura de augmentare osoasă în vederea reconstrucției osului deteriorat. Apelând la această procedură, structura osoasă va fi considerabil îmbunătățită, putând fi abordate tratamente moderne de refacere dentară, pacienții bucurându-se de dinți 100% funcționali și estetici. 

Ce este aditia de os și când este necesară?

Sursa: Freepik.com

Adiția osoasă reprezintă o intervenție chirurgicală avansată care ajută la reconstruirea osului alveolar deteriorat. Poate fi utilizat un material artificial biocompatibil sau material osos prelevat din cavitatea orală a pacientului (autogrefă).

Pacienții care ajung în punctul de a avea nevoie de adiție de os, se confruntă cu o atrofie osoasă, cauzată de:

 • Pierderea dinților;
 • Extracția dinților;
 • Osteoporoza (fiind afectate țesuturile osoase care susțin dinții);
 • Boli parodontale;
 • Alte afecțiuni de natură dentară (spre exemplu, infecții osoase, traumatisme etc.)

Osul alveolar prezintă un rol vital, fiind cel care susține stabilitatea dinților. În momentul pierderii unui dinte, forța masticatorie lipsește. În această situație, funcția osului nu mai poate fi realizată, acesta începând să se reabsoarbă, suferind schimbări de volum.

Este important ca pacienții să conștientizeze că resorbția osoasă determină modificări atât morfologice, cât și estetice. Practic, intervine treptat mobilitatea dinților și schimbări la nivelul feței. Însă, dacă se acționează la timp cu tratamentul cu implant dentar, problema edentației este soluționată.

Ceea ce trebuie să știe pacienții este că prin augmentare osoasă, se obține o structură stabilă a osului. Aceasta fiind capabilă să susțină atât rădăcinile dentare, cât și implanturile. 

Așadar, aditia de os este necesară pentru:

 • Inserția sigură a implanturilor dentare;
 • Consolidarea țesuturilor de susținere (deteriorate pe fondul bolii parodontale), în vederea păstrării dinților naturali;
 • Corectarea defectelor de os;
 • Protejarea alveolei dentare în urma procedurii de extracție dentară.

Dacă se constată o resorbție a osului și nu se apelează la augmentare osoasă, ci se inserează direct implanturi dentare cu diametrul mai mic, atunci riscul ca acestea să reziste în timp este destul de mic, mai ales sub influența procesului de masticație.

Cum se efectuează procedura de augmentare osoasă?

Procedura de augmentare osoasă este una simplă și nu implică disconfort, ea realizându-se sub anestezie locală. Această procedură oferă rezultate sigure, în măsura în care sunt folosite materiale biocompatibile și instrumente de ultimă generație. De asemenea, de importanță majoră sunt recomandările medicului specialist, ele fiind respectate cu rigurozitate (igienă orală corectă, renunțarea la obiceiuri nesănătoase etc.)

Perioada de recuperare după intervenție este minimă. Însă, pacienții pot resimți sensibilitate la nivel local sau dureri ușoare.

Important de menționat este că există mai multe tipuri sau tehnici de adiție osoasă. În funcție de particularitățile cazului este aleasă tehnica care se aliniază cel mai bine nevoilor pacienților. 

Ce tehnici există în cazul augmentării osoase?

Pentru a obține o bază stabilă în vederea realizării tratamentului cu implant dentar, se poate alege una dintre aceste tehnici:

 • Adiție osoasă orizontală – această tehnică este aleasă în situația în care osul alveolar a suferit modificări de volum, fiind mult prea îngust pentru a susține un implant dentar. Prin această procedură, volumul osos va fi refăcut, obținându-se condițiile ideale pentru a insera cu succes un implant dentar, care să reziste timp îndelungat.
 • Adiție osoasă verticală – se aplică această tehnică în cazul în care osul alveolar nu prezintă o înălțime corectă (prea scurt) pentru a susține un implant. Prin această tehnică, osul alveolar va fi reabilitat, garantând astfel o stabilitate a structurii pentru a ancora un implant dentar, cu dimensiunile corecte.
 • Conservarea alveolei postextracționale – în măsura în care în urma procedurii de extracție dentară nu poate fi ancorat implantul dentar, iar osul își pierde din integritate, atunci se efectuează o consolidare a alveolei cu adiție de os. În această situație, este nevoie de un timp de vindecare a zonei, urmând ulterior realizarea tratamentului cu implant dentar.
 • Augmentarea sinusală – după extracția dinților de la maxilarul superior, este favorizată o creștere a volumului sinusului. Acest lucru împiedică efectuarea unui tratament cu implant. Astfel, este necesară a reconstrucție osoasă pentru a crea cantitatea ideală pentru inserarea unui implant dentar.
aditia de os
Sursa: Freepik.com

Toate aceste tehnici urmăresc același scop. Mai precis, reconstrucția tridimensională a osului în vederea realizării unor tratamente cu implanturi dentare sau alte lucrări, care să asigure o funcționalitate 100% a dinților. 

Refacerea osului alveolar este o condiție de bază în cazuri de edentație, indiferent că vorbim de cea parțială sau totală.

Concluzii

Aditia de os este o procedură chirurgicală la care se apelează în vederea reconstrucției osoase, aceasta fiind necesară în cazul realizării unui tratament complex cu implant dentar. 

Sunt cazuri în care pierderile de os sunt semnificative. Ele fiind cauzate de pierderea dinților, purtarea unor proteze timp îndelungat, boli parodontale și lista poate continua. 

În această situație, intervenția de augmentare osoasă este soluția de reabilitare a osului alveolar. Aceasta permite efectuarea unor tratamente moderne cu ajutorul cărora pacienții se pot bucura de dinți complet funcționali și estetici.

Dacă te confrunți cu probleme de edentație și dorești o reabilitare a dinților tăi atât din punct de vedere funcțional, cât și din cel estetic, clinica Dental Elite îți pune la dispoziție numeroase servicii stomatologice aliniate nevoilor și dorințelor tale.

Clinica Dental Elite dispune de o echipă alcătuită din medici specialiști de top din România, cu o vastă expertiză multidisciplinară, care te vor ajuta să îți soluționezi toate probleme dentare și să te bucuri în final de un zâmbet minunat și plin de încredere.