Prin intermediul procedurii de frenectomie se elimină frenul, acel țesut din cavitatea bucală care limitează mișcările realizate de limbă sau buză. Denumirea procedurii este una puțin intimidantă, însă este important să menționăm de la început că intervenția este una simplă, rapidă și implică o perioadă scurtă de vindecare.
De asemenea, trebuie înțeleasă necesitatea realizarii acestei corectii a pozitionarii frenului cat mai devreme în vederea prevenirii apariției problemelor de vorbire, masticație sau chiar deformarea fizionomiei. Cu alte cuvinte, procedura se recomandă a fi realizată atunci când copilul are o vârstă fragedă deoarece este mai ușor de suportat, iar timpul alocat vindecării este mult mai scurt.
Ce presupune intervenția de frenectomie?
Frenectomia este intervenția chirurgicală orală realizată pentru a corecta poziția incorectă a frenului sau pentru a-l îndepărta. Frenul mai este cunoscut sub denumirea de ața sub limbă. În funcție de localizare, frenul poate fi de 2 tipuri:
Frenul Labial
Acest țesut moale unește mijlocul buzei de sus sau de jos de osul maxilar. Existența acestui țesut determină crearea unui spațiu între incisivii centrali (cunoscut ca diastemă sau strungăreață). Sunt situații în care frenul labial generează dureri sau chiar inflamații la nivelul gingiei.
În cazul copiilor, strungăreața este o problemă care în multe situații se soluționează de la sine, însă atunci când acest lucru nu este posibil, medicul recomandă intervenția de frenectomie. Această procedură oferă numeroase beneficii, printre care:
- Se diminuează semnificativ disconfortul oral;
- Se înlătură strungăreața, îmbunătățind totodată fizionomia;
- Se reface integral capacitatea de masticație.
Frenul Lingual
Acest țesut se regăsește sub limbă și conectează limba cu planșeul bucal. Este important de reținut că în funcție de poziția frenului în cavitatea bucală, se pot genera anumite probleme. În cazul frenului lingual acesta poate fi:
-
Fren lingual anterior
Limba este conectată cu planșeul cavității bucale. Sunt situații în care limba este unită cu frenul aproape de vârful ei, acest lucru restricționând considerabil mișcarea limbii și implicit toate funcțiile acesteia.
În acest context, pot apărea numeroase probleme, printre care:
- imposibilitatea hrănirii corespunzătoare la sugari;
- defecte de pronunție;
- un proces anormal de masticație;
- o erupție a dinților în poziții nefirești.
-
Fren lingual posterior
Acesta permite o mișcare mai amplă a limbii. Cu toate acestea, dacă nu este descoperit la timp, problemele generate pot avea un nivel înalt de complexitate.
Prin prisma faptului că limba este un mușchi puternic, iar frenul are un diametru mai mare, acest lucru conduce la o deformare a structurii feței. În plus, se pot întâmpina probleme de masticație.
În acest caz, efectuarea procedurii de frenectomie va elimina orice problemă de natură funcțională, mai precis:
- Masticația va fi una corectă;
- Sunt eliminate riscurile privind defectele de vorbire.
Când trebuie efectuată intervenția de frenectomie?
Această procedură se poate realiza în orice etapă a vieții, însă este important de specificat că poziția frenului poate conduce la multiple dificultăți atât de natură estetică, cât și funcțională.
Din acest motiv, specialiștii recomandă efectuarea frenectomiei la o vârstă fragedă și nu la cea adultă, prevenind astfel complicații legate de fizionomie, masticație sau pronunție. În plus, întreaga intervenție este una lipsită de riscuri și complicații, iar vindecarea este rapidă.
De regulă, se poate depista frenul legat în cazul bebelușului atunci când acesta:
- Nu se poate atașa corespunzător la sânul mamei, împiedicând astfel o hrănire suficientă;
- Întâmpină disconfort la înghițire;
- Prezintă dificultatea de a scoate limba;
- Nu reușește să țină stabilă suzeta în guriță.
Ulterior, ei pot întâmpina probleme la nivelul vorbirii (pronunție greșită a cuvintelor), masticației și a dinților (erupții în poziții anormale).
Astfel, părinții iau decizia de a apela la această procedură atunci când copii sunt mici, asigurându-se că aceștia nu vor întâmpina probleme ulterioare, care să le afecteze calitatea vieții.
Este de la sine înțeles că un bebeluș care prezintă o asemenea disfuncționalitate, nu se va putea hrăni corect, acest lucru având repercusiuni asupra procesul său de creștere. Prin urmare, pentru sănătatea și bunăstarea copilului, intervenția de frenectomie trebuie realizată cât mai devreme posibil.
Cum se poate realiza frenectomia?
Frenectomia se poate realiza prin intervenție clasică, prin intermediul unui cauter sau bisturiu sau prin intervenție cu laser, soluționând astfel anomaliile existente la nivelul frenului. Întreaga intervenție durează puțin, aproximativ 15-20 de minute.
În prezent, frenectomia laser este abordată tot mai des pe fondul avantajelor sale. Cu toate acestea, este esențial de menționat că există anumite situații excepționale când metoda clasică se aplică mult mai bine.
Frenectomia cu laser este o procedură recomandată de specialiștii în chirurgia dentară, prin prisma avantajelor sale incontestabile. Printre principalele beneficii menționăm:
- Sângerarea este diminuată considerabil;
- Nu implică anestezie generală și fire de sutură;
- Întreaga intervenție fiind una rapidă și nedureroasă;
- Este eliminat orice risc de infecții;
- Este înlăturată frica, generată de instrumentele chirurgicale convenționale – foarfecă, bisturiu etc.
- Procesul de vindecare este unul rapid.
Cu ajutorul laserului, intervențiile se efectuează mult mai precis, rapid, iar disconfortul este minimizat semnificativ. Practic, zona de sub limbă este anesteziată prin intermediul unui gel (eliminând astfel disconfortul sau potențialele dureri). Ulterior se ridică limba, iar frenul este îndepărtat cu laserul.
Ce implică recuperarea post-intervenție?
Recuperarea după frenectomie este în general una simplă, însă trebuie avute în vedere câteva aspecte. Atât în cazul copiilor, cât și în cel al adulților, după frenectomie trebuie păstrată cavitatea bucală cât mai curată.
În primele zile este nevoie de o alimentație corectă, fără alimente ce pot irita zona. Nefiind curățată eficient zona după hrană, acest lucru poate crește riscul de infecție. De aceea, este nevoie de o îngrijire mai atentă în primele zile după intervenție.
Concluzii
Chiar dacă poate părea o intervenție complexă pe fondul denumirii acesteia, frenectomia este o procedură simplă ce previne numeroase probleme la nivelul cavității bucale. Cu ajutorul frenectomiei sunt soluționate toate problemele privind de alimentația, vorbirea și masticația la sugari și copii.
Pentru interventia de frenectomie sau orice altă problemă dentară ce necesită un control clinic apelează la Clinica Dental Elite.
Aceasta îți stă la dispoziție cu multiple servicii stomatologice adaptate necesităților și așteptărilor tale și o echipă formată din medici specialiști de top din România, cu o expertiză vastă, ce îți vor asigura rezultatele dorite.