Cu toate că dinții au un rol major în îndeplinirea mai multor funcții vitale, oamenii uită adesea să asigure o îngrijire orală corespunzătoare și să programeze un control periodic la cabinetul stomatologic. Pe acest fond, dar și prin prisma altor traumatisme la care sunt expuși, adulții ajung în situația edentației parțiale sau totale, care le afectează vorbirea, hrănirea și, implicit, calitatea vieții. 

Din fericire, stomatologia modernă propune mai multe soluții personalizate pentru obținerea unui zâmbet perfect, însă calea cea mai rapidă și eficientă pentru eliminarea edentației constă în apelarea la implant dentar intr-o zi. Având ca obiective confortul pacientului, sănătatea dentară pe termen lung, și obținerea unor rezultate estetice durabile, tratamentul cu implant dentar intr-o zi permite pacientului să obțină dinți perfect funcționali în doar 24 de ore.

În ce constă tratamentul cu implant dentar intr-o zi?

ce presupune tratamentul cu implant dentar intr-o zi
Sursa: Unsplash.com

Purtând și denumirea de Fast & Fixed, tratamentul cu implant dentar intr-o zi se bazează pe tehnologia dezvoltată de Bredent Medical, care permite obținerea rapidă a unor dinți estetici și funcționali, la cele mai înalte standarde de calitate. Ba mai mult, spre deosebire de alte tratamente, valorifică structura osoasă a pacientului.

Tratamentul presupune inserarea a 4-6 implanturi din zirconiu sau titan în maxilare. Procesul presupune:

 • Inserarea implantului;
 • Atașarea bontului protetic (legătura dintre implant și lucrare);
 • Fixarea lucrării (provizorii sau definitive)

În cadrul aceleiași zile, este inserată lucrarea provizorie pentru a reda funcționalitatea totală a dinților. Pacienții își continuă viața în mod normal (mănâncă normal, zâmbesc, etc). Perioada de vindecare este între 3 și 6 luni, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

Când este recomandat tratamentul cu implant dentar intr-o zi?

cand sa apelezi la implant dentar intr-o zi
Sursa: Unsplash.com

Pe măsură ce au apărut tehnici și instrumente moderne de tratament, tot mai mulți pacienți au apelat la soluția de implant intr-o zi. Totuși, există cazuri care necesită efectuarea unei comisii medicale care va analiza în detaliu starea de sănătate a pacientului în vederea stabilirii dacă tratamentul cu implant intr-o zi este unul potrivit.

Pacienții care pot apela la această soluție sunt cei care:

 • Prezintă edentație completă sau parțială;
 • Poartă o proteză dentară, care îi împiedică să vorbească sau să mănânce normal;
 • Prezintă dinți cu structură deteriorată, care nu mai pot fi salvați, etc.

Care sunt avantajele tratamentului cu implant dentar intr-o zi?

de ce merita un implant dentar
Sursa: Freepik.com

Tratarea edentației cu implant intr-o zi oferă mai multe beneficii pentru pacienți, printre care cele mai importante sunt:

 • Pacientul poate obține un zâmbet nou în doar 24 de ore;
 • Efectuarea tratamentului nu implică realizarea unei amprente clasice, ea fiind prelucrată în format digital. La Dental Elite, putem preleva amprenta cu ajutorul scannerului intraoral, care previne orice disconfort.
 • Durata de viață a unui implant este foarte mare, comparativ cu proteza (care are 8-10 ani). De asemenea, spre deosebire de puntea dentară, implantul dentar nu afectează dinții vecini;
 • Disconfortul după tratament este minim, iar recuperarea are loc rapid;
 • Calitatea vieții crește semnificativ pe fondul redării funcției masticatorii, funcției vorbirii și refacerii aspectului feței. În plus, pacientul își poate relua viața socială imediat după ce părăsește cabinetul stomatologic;
 • Împiedică dinții vecini să se deplaseze în zonele edentate;
 • Previne riscul de carii dentare sub lucrare;
 • Este o variantă de tratament care justifică prețul pe deplin, deoarece este minim invaziv, iar rezultatele sunt perfecte atât din perspectivă estetică și funcțională, cât și din cea legată de raportul investiții-beneficii;
 • Reprezintă o soluție permanentă de înlocuire a dinților;
 • Materialele din care un implant intr-o zi este fabricat sunt 100% biocompatibile cu organismul uman. Din acest motiv, riscul de apariție a complicațiilor este mic;
 • Implantul intr-o zi nu se corodează;
 • Procedura de inserare este lipsită de durere sau disconfort, fiind efectuată sub anestezie sau sedare;
 • Rezultatele obținute sunt similare zâmbetului natural;

Ce trebuie să faci după efectuarea acestui tratament?

igiena orala dupa tratament
Sursa: Unsplash.com

Din momentul inserării implantului, acordă o atenție sporită igienei orale. Ea este extraordinar de importantă, nu doar în primele 6 saptamani. Ai grijă la periajul pe dinți, evitând pe cât de mult posibil posibil zona operată. Folosește o periuță cu peri moi. De asemenea, este necesar să utilizezi dușul bucal pentru o curățare corespunzătoare a cavității după o astfel de intervenție.

Evită consumul de alimente tari și optează mai degrabă pentru o dietă cu alimente moi, introducând treptat alimente mai dure. După recuperarea completă, nu sunt restricții alimentare, însă atenția e crescută la consumul de alimente tari (alune, semințe etc).

Cu toate acestea, este necesar să îți formezi o rutină de igienă orală bună, care include:

 • Folosirea periuței și aței dentare de cel puțin două ori pe zi;
 • Controlul periodic la cabinetul stomatologic.

Concluzii

În funcție de particularitățile cazului și de dorințele pacientului, medicul stomatolog va recomanda soluția de implant dentar potrivită. Cu toate acestea, tratamentul cu implant dentar intr-o zi se află printre principalele soluții viabile pentru înlocuirea dinților, mai ales din perspectiva osteointegrării eficiente. 

Prin urmare, dacă te confrunți cu edentație totală sau parțială, programează o consultație la cabinetul stomatologic Dental Elite. Oferind o gamă variată de servicii stomatologice, echipa Dental Elite este alcătuită din medici specialiști de top din România. 

Cu o experiență multidisciplinară îndelungată și cu instrumente și tehnologii de ultimă generație, medicii stomatologi de la Dental Elite garantează cele mai bune rezultate, obținute prin proceduri lipsite de disconfort.