Verificat medical de

Doctor Alexandru Ciucu

Absolvent al Facultății de Medicină Dentară – UMF Târgu Mureș.

Cursuri de specializare în tratamente estetice restaurative și minim invazive sub magnificaţie (lupe dentare), protetică dentară la microscop și implantologie dentară precum și în domeniul radiodiagnosticului dentar (nivel 2 CNCAN) atât în România, cât și în Marea Britanie.

Are o experiență de lucru bogată în clinici dentare de top din Londra și Brașov.

Cunoaște limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele

În vederea creării unui aspect deosebit al dinților, medicina dentară modernă oferă o soluție eficientă ce constă în tratamentul cu fațete dentare. Pentru numeroși oameni, o dantură inestetică generează incertitudine și o încredere în sine redusă, acestea fiind bariere majore pentru dezvoltarea socială și profesională a acestora.

Având în vedere evoluția tehnologică din ultimii ani, metodele și materialele utilizate în acest proces au fost dezvoltate semnificativ,  având ca rezultat obținerea într-un timp scurt a unui zâmbet frumos și natural. 

Fațetele dentare reprezintă o soluție minim invazivă de tratament, fiind efectuată prin intermediul unor materiale cu aspect similar smalțului natural al dinților.

Cu alte cuvinte, fațetele dentare sunt o alternativă eficientă de a obține și menține timp îndelungat un zâmbet perfect.

Ce reprezintă fațetele dentare?

ce reprezinta tratamentul cu fatete dentare
Sursa: Freepik.com

Fațetele dentare reprezintă foițe subțiri din ceramică așezate pe suprafața dinților, acestea fiind realizate într-un laborator dentar. Acestea au capacitatea de a modifica complet aspectul dinților. Fațetele au un dublu rol, mai exact  imbunatatesc considerabil estetica dinților și protejează suprafața acestora.

Fațetele dentare sunt recomandate de medicul stomatolog în cazuri precum:

  • Dinți fisurați, crăpați sau tociți;
  • Decolorare severă sau inegală, ce nu poate fi remediată prin albire;
  • Spațiere între dinți (strungăreață);
  • Dimensiuni inegale ale dinților (dinți asimetrici);
  • Dinți cu o formă inestetică;
  • Obturații sau anumite tipuri de fracturi generate de un accident.

Indiferent de cauză, fațetele dentare contribuie la îmbunătățirea esteticii dinților, fiind o soluție eficientă pentru numeroși pacienți care nu au obținut efectul dorit în urma apelării la alte tratamente dentare cu același scop (albirea dinților, aparat dentar etc.).

Tipuri de fațete dentare

zambet impecabil tratament
Sursa: Freepik.com

Există numeroase opțiuni privind fațetele dentare, în funcție atât de nevoile tale, cât și de aspectul pe care dorești să-l obții. Este esențială o consultație inițială cu medicul stomatolog în  cadrul careia să se discute aspectele cheie ale acestui tratament. Efectuarea propriu-zisă implică un proces complex, în cadrul căruia sunt necesare numeroase cunoștințe și abilități tehnice ale medicului.

În funcție de caz, acesta va oferi pacientului opțiunile potrivite, luând în calcul atât problemele cu care acesta se confruntă, cât și dorințele lui privind rezultatul final.

Fațetele dentare se pot alege în funcție de material:

  • Fațete ceramice – printre cele mai cunoscute și utilizate fațete sunt cele din ceramică, acestea reușind să imite foarte bine aspectul firesc al dinților. Fațetele ceramice sunt realizate în baza unei amprente efectuate de medicul stomatolog în urma examinării dinților. În vederea unei integrări ideale a fațetei cu smalțul dinților este necesară netezirea învelișului exterior al acestora.  Acestea prezintă cele mai multe beneficii, fiind rezistente pe o perioadă îndelungată de timp, dacă sunt îngrijite corespunzător.
  • Fațete din compozit – sunt cunoscute pentru estetica deosebită, însă efectuarea lor implică abilități și precizie din partea medicului stomatolog. Acestea sunt utilizate doar în situația unor intervenții reduse în structura și dinamica dinților (mici fisuri, modificare de culoare etc.). Însă, acestea nu sunt potrivite pentru dinții scurți, sau situații de fractură dentară. Materialul compozit este modelat în funcție de forma și culoarea dorită și este aplicat în straturi, fiecare fiind polimerizat individual prin intermediul unei lămpi speciale. Cu toate acestea, ele nu prezintă o rezistență în timp și o culoare de durată, comparativ cu cele ceramice.

În mod clar, în funcție de nevoile și dorințele pacientului, medicul stomatolog oferă cea mai bună soluție pentru acest tratament. Totodată, consultul periodic este necesar în vederea realizării curățării profesionale și depistării din timp a unei posibile schimbări a culorii.

În ce cazuri nu este indicat tratamentul cu fațete dentare?

cand nu este indicat tratamentul cu fatete dentare
Sursa: Freepik.com

Cu toate că au scopul de a corecta o gamă variată de defecte estetice și de obține un zâmbet frumos, fațetele dentare nu se adresează pacienților care:

  1. prezintă carii – demineralizarea dentară împiedică aplicarea eficientă fațetelor dentare, întrucât problemele legate de structură determină complicații pe termen lung. Înainte de aplicarea acestora, stomatologul va evalua exact situația dinților și va elabora un tratament adecvat cazului.
  2. au gingivită – această afecțiune se manifestă prin gingii iritate, ușor retrase, care uneori pot sângera. Aplicarea fațetelor la pacienții cu gingivită determină două situații:
  • Gingiile inflamate pot împiedica lipirea eficientă a acestora;
  • Gingivita netratată provoacă retragerea continuă a gingiei și dezvăluirea rădăcinilor dentare, precum și a adezivului utilizat pentru lipirea fațetelor;

3. obișnuiesc să scrâșnească din dinți – provocat de anxietate, stres sau malocluzie, bruxismul presupune măcinarea cronică a dinților. Cu toate că fațetele dentare sunt caracterizate de un nivel sporit de rezistență, scrâșnirea excesivă poate conduce la crearea așchiilor sau fracturilor în fațete. În aceste situații, stomatologul poate recomanda mai degrabă aparatul dentar sau gutieră.

4. au dinți lipsă – fațetele dentare nu pot înlocui dinții lipsă întrucât acest tratament cosmetic este aplicat pe suprafața dintelui, în situația în care albirea nu poate soluționa denivelările sau petele dentare. În lipsa unor dinți, stomatologul recomandă mai degrabă implanturile sau coroanele dentare.

5. Au un smalț deteriorat – dacă pacientul a pierdut o cantitate considerabilă de smalț sau acesta este semnificativ deteriorat, tratamentul cu fațete nu mai este la fel de eficient, determinând dezlipirea fațetelor.

6. Care au anomalii dentare – dinții strâmbi împiedică aplicarea și menținerea corectă a fațetelor dentare. În plus, stresul și presiunea exercitate conduc la crăparea fațetelor. Stomatologul va recomanda un tratament ortodontic în acest sens.

Care sunt avantajele și dezavantajele tratamentului cu fațete dentare?

beneficii si neajunsuri fatete dentare
Sursa: Freepik.com

Beneficiile tratamentului cu fațete dentare se referă la:

  • Obținerea rapidă și eficientă a unui zâmbet perfect;
  • Rezultate naturale;
  • Tratament lipsit de durere, etc.

Ca orice alt tratament, fațetele dentare implică și o serie de dezavantaje:

  • Nu se adresează tuturor pacienților;
  • Tratamentul solicită o perioadă de acomodare cu noua lucrare, intervenind obstacole în rostirea anumitor cuvinte;
  • În caz de crăpare sau deteriorare completă, este necesară înlocuirea fațetelor.

Cât costă fațetele dentare?

pret tratament stomatologic
Sursa: Freepik.com

Ținând cont de tehnica utilizată și de sănătatea dinților, specialistul în estetică dentară va stabili costul tratamentului. Prețul poate să difere în funcție de complexitatea cazului și de dorințele pacientului. La Dental Elite prețul pentru tratamentul cu fațete ceramice este de 1350 de lei.

Astfel, dacă ai nevoie de un tratament cu fațete dentare, echipa Dental Elite îți stă la dispoziție cu servicii stomatologice potrivite nevoilor și dorințelor tale. Programează acum o consultație!