Igienizarea dentara profesională reprezintă un pas esențial al rutinei noastre de îngrijire dentară. Aceasta este considerată o acțiune proactivă către prevenție și menținerea sănătății orale, oferindu-ne șansa de a evita complicații dureroase și costisitoare în viitor. 

Această procedură de igienizare nu doar previne apariția afecțiunilor orale. Ea oferă și un sentiment de control asupra sănătății, ducând la o calitate mai bună a vieții și un zâmbet demn de admirație.

Prevenția dentară: Investiția în zâmbetul și sănătatea ta!

igienizarea dentara

Prevenția dentară reprezintă un angajament față de sănătatea ta orală. Prin vizite regulate la medicul stomatolog și practici corecte, poți preveni apariția problemelor dentare precum cariile și bolile gingivale, asigurându-te că zâmbetul tău rămâne strălucitor și sănătos de-a lungul anilor.

Una dintre cele mai importante aspecte ale prevenției dentare este igienizarea dentara profesională. Detartrajul și periajul profesional efectuate de medicii stomatologi asigură înlăturarea plăcii bacteriene și a tartrului care se acumulează în timp. Prin intermediul acestei proceduri, se asigură păstrarea sănătății dinților, conducând astfel la obținerea unui zâmbet care emană frumusețe și încredere.

De asemenea, educația și instruirea în tehnicile corecte de igienă orală sunt componente esențiale ale prevenției dentare. Înțelegerea modului corect de a peria dinții și utilizarea adecvată a aței dentare îți permit să-ți îngrijești dinții în mod corespunzător și să previi acumularea plăcii bacteriene.

Un alt aspect important al prevenției dentare este menținerea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos. Evitarea consumului excesiv de zahăr și a alimentelor acide, dar și renunțarea la obiceiurile dăunătoare cum ar fi fumatul, contribuie semnificativ la menținerea sănătății orale.

Placa bacteriană: Factorul ce determină instalarea și dezvoltarea bolii parodontale

În umbra sănătății dentare se ascunde un factor omniprezent: placa bacteriană. Această peliculă invizibilă, alcătuită din bacterii și resturi alimentare, se formează în mod constant pe suprafața dinților și gingiilor. 

Deși poate părea inofensivă, acumularea plăcii bacteriene reprezintă în realitate principalul vinovat în declanșarea bolii parodontale. Aceasta este o afecțiune severă care pune în pericol sănătatea dentară.

Procesul de acumulare a plăcii bacteriene începe subtil, odată cu fiecare masă consumată. Resturile alimentare oferă un mediu prielnic pentru bacterii, ele formând treptat placa bacteriană, o substanță lipicioasă care se depune pe dinți și gingii. În lipsa igienei orale corespunzătoare, aceasta se transformă în tartru, o substanță dură și poroasă, care nu poate fi îndepărtată prin simplul periaj acasă. 

Placa bacteriană și tartrul devin astfel surse de inflamații și infecții, creând un mediu propice apariției bolilor parodontale. Prin îndepărtarea meticuloasă a plăcii bacteriene și a tartrului, se reduc riscurile de dezvoltare a cariilor, inflamațiilor gingivale și a altor afecțiuni dentare. 

În cazul în care deja există afecțiuni, cum ar fi gingivita, profilaxia devine o măsură esențială pentru a preveni agravarea acestora. Prin eliminarea factorilor de risc și printr-o igienă orală riguroasă se împiedică evoluția către stadii mai grave.

Cu scopul de a elimina placa bacteriană și tartrul de pe suprafața dinților și a gingiilor este procedura de igienizare dentara profesionala.

Igienizarea dentara profesionala – În ce constă acest proces?

igienizarea dentara

Acest proces implică o serie de proceduri avansate efectuate în cabinetul stomatologic. Fiecare are un rol specific în îndepărtarea plăcii bacteriene, a tartrului și a impurităților de pe dinți și gingii. Concret, acest proces constă în:

Detartrajul ultrasonic 

Prin abordarea sa avansată și precisă, această procedură asigură îndepărtarea în profunzime a tartrului și a plăcii bacteriene. O calitate notabilă a detartrajului ultrasonic este faptul că poate ajunge la zone dificil accesibile cu instrumentele convenționale, asigurând astfel o curățare completă și uniformă. 

De asemenea, această tehnică reduce semnificativ disconfortul resimțit de pacienți, datorită eficienței sale.

Curățarea dinților cu aparatul de profilaxie Airflow 

Secretul din spatele tratamentului cu aparatul Airflow constă în eficiența sa în îndepărtarea depunerilor și petelor nedorite de pe suprafața dinților. 

Pulberea de bicarbonat de sodiu acționează ca un agent abraziv blând, îndepărtând cu precizie depozitele fine de tartru și petele cauzate de alimente, băuturi colorate sau obiceiuri precum fumatul. 

Dinții capătă o nuanță mai albă și mai luminoasă, strălucind într-un mod natural. În plus, această procedură contribuie și la menținerea unei respirații proaspete, datorită eliminării eficiente a bacteriilor și impurităților care determină mirosul neplăcut.

Periajul profesional 

Se utilizează o pastă specială, cu un grad ridicat de abrazivitate. Această pastă acționează ca un agent de curățare intens, contribuind la înlăturarea plăcii bacteriene persistente și a petelor cauzate de diverse factori externi. Rolul periajului profesional nu se limitează doar la partea vizuală. 

Această etapă are și o funcție terapeutică semnificativă, contribuind la netezirea suprafețelor dinților și prevenirea aderenței ulterioare a plăcii bacteriene și a tartrului. Astfel, riscul apariției inflamațiilor gingivale și a altor afecțiuni dentare este redus semnificativ.

În situația în care afecțiunile parodontale sunt deja prezente, terapia cu laser reprezintă o soluție remarcabilă și eficientă pentru a aborda aceste probleme gingivale. Laserul acționează cu precizie asupra țesuturilor afectate, înlăturând bacteriile. Acest proces nu numai că ajută la oprirea progresiei afecțiunii, dar stimulează procesul natural de vindecare a țesuturilor.

În comparație cu procedurile clasice, terapia cu laser minimizează disconfortul resimțit de pacienți, contribuind la o experiență plăcută în timpul procedurii și în perioada post-tratament.

Care sunt beneficiile igienizării dentare profesionale?

Această procedură depășește rutina zilnică de igienă orală și contribuie la menținerea unei igiene dentare optime. Iată câteva dintre principalele beneficii ale igienizării dentare profesionale:

  • Curățarea profundă și îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului;
  • Prevenirea și controlul bolilor gingivale;
  • Îmbunătățirea esteticii zâmbetului și creșterea încrederii în sine;
  • Menținerea unei respirații proaspete;
  • Identificarea eventualelor probleme dentare în stadii incipiente.

Când este recomandată realizarea unei igienizări dentare profesionale?

Recomandarea standard este să efectuezi această procedură de două ori pe an. Însă, există contexte în care igienizarea devine necesară mai des, în funcție de provocările dentare pe care le întâmpină pacienții.

Spre exemplu, în timpul realizării unui tratament ortodontic, frecvența igienizării dentare poate fi crescută. Aparatul dentar, deși este un instrument eficient pentru corectarea poziției dinților, determină adesea spații în care se acumulează resturi alimentare și placă bacteriană. 

O igienizare dentară la intervale de 3-4 luni, asigură păstrarea unei igiene optime și previne problemele dentare pe parcursul tratamentului.

Concluzii

Îndepărtând placa bacteriană, tartrul și alte depuneri, igienizarea dentara profesională creează premisele unui zâmbet strălucitor și sănătos.

De la reducerea riscului de afecțiuni gingivale și a cariilor, la menținerea unei respirații proaspete și a unei stări de bine generale, igienizarea dentara profesională se dovedește a fi un element cheie în întreținerea sănătății orale.

Pentru realizarea procedurii de igienizare sau alte tratamente dentare, echipa Dental Elite îți oferă servicii stomatologice, aliniate nevoilor tale. 

Clinica dispune de o echipă alcătuită din medici specialiști de top, care îți vor garanta cele mai bune rezultate, folosind proceduri sigure, eficiente și lipsite de durere.

Programează un control la clinica Dental Elite. Fii sigur că zâmbetul tău este în mâini bune!