Dinții prezintă o importanță deosebită în mai multe aspecte ale vieții unui om. Iar pierderea dinților (edentația) devine o problemă cu care foarte mulți adulți se confruntă, influențându-le capacitatea de vorbire, de hrănire, aspectul feței și chiar calitatea vieții.
Cu toate acestea, stomatologia modernă propune pacienților o serie de soluții personalizate pentru ca aceștia să obțină zâmbetul dorit eliminând durerea și asigurându-le sănătatea dentară pe termen lung. Actul medical corect, siguranța, confortul și terapia durerii sunt prioritare atunci când vine vorba despre tratamente dentare actuale.
Deși proteza dentară este una dintre opțiunile de tratament, cea mai indicată soluție de înlocuire a dinților lipsă pe care medicii stomatologi o recomandă este tratamentul cu implant dentar. Chiar dacă proteza dentară este accesibilă din punct de vedere financiar pe termen scurt, ea prezintă o serie de dezavantaje pe termen lung. Iar când vine vorba despre sănătate, compromisul în timp aduce multe neplăceri. Din acest motiv, medicii stomatologi vor prezenta întotdeauna pacientului toate avantajele celei mai bune soluții de tratament.
Indicatori de risc ai edentației
Frecvența ridicată a edentației este asociată adesea cu indicatori de risc care se referă la:
- vârstă – cu toate că apare mai ales în cazul persoanelor în vârstă, edentația poate afecta chiar și copiii sau adulții.
- sex – în general, o prevalență mai mare atât a pierderii dinților, cât și a cariilor dentare a fost identificată mai degrabă în rândul femeilor în multe părți ale lumii.
Cauzele edentației
Cauzele principale ale pierderii dinților sunt:
1. Lipsa unei atitudini preventive privind sănătatea dentară
Persoanele care nu efectuează o igienă corespunzătoare și nici nu apelează periodic la serviciile stomatologice sunt mai predispuse la căderea prematură a dinților. Prevenirea afecțiunilor dentare trebuie să înceapă încă de la vârste fragede, identificându-se nevoia de a atrage atenția asupra acestui aspect și în rândul părinților.
Astfel, atât copiii, cât și adulții trebuie să conștientizeze importanța profilaxiei dentare realizate de cel puțin 2 ori pe an și a consultațiilor de specialitate.
2. Cariile netratate la timp
orice afecțiune dentară netratată la timp va afecta nervul dintelui, provocând durere și chiar pierderea dinților.
3. Refuzul de a urma tratament ortodontic
Aparatele dentare nu au doar un rol estetic, ci și unul funcțional, ele corectând în primul rând poziția dinților în os și mușcătura.
4. Un tratament cu aparat dentar realizat incorect
Forțele aplicate pe dinte în timpul tratamentului ortodontic trebuie controlate cu mare grijă de medicul specialist. Dacă acestea sunt prea puternice sau dacă dinții nu sunt ghidați corect în os, șansele ca aceștia să fie pierduți prematur sunt foarte mari.
5. Stil nepotrivit de alimentație
Băuturile carbogazoase și alimentele dulci pot provoca leziuni la nivel dentar și gingival, mai ales în contextul unei igiene realizate necorespunzător.
6. Existența unor afecțiuni sau boli care grăbesc edentația
Boala gingivală, boli cardiovasculare, diabet, depunerea și întărirea plăcii dentare, retracția gingivală, xerostomia (gura uscată) sunt afecțiuni care pot accelera căderea dinților.
7. Vicii
Consumul de tutun poate afecta structura dinților.
8. Lipsa unei conștientizări privind cauzele și efectele edentației
În lipsa unei educații, oamenii nu cunosc măsurile de prevenire și de tratare ale afecțiunilor dentare, respectiv de îngrijire a cavității orale.
9. Traume
Pierderea dinților este o problemă întâlnită și în rândul adulților sportivi sau în cazul celor care sunt expuși riscului de accidente.
10. Frica/ jena de medicul stomatolog
Există pacienți care fie au fobie față de procedurile stomatologice, fie de părerea pe care și-ar putea medicul dentist să și-o formeze atunci când analizează starea dinților lor. Cu toate acestea, ignorarea afecțiunilor dentare poate agrava starea pacientului.
11. Tratamente medicale
Chimioterapia sau medicamentele pentru bolile autoimune diminuează capacitatea sistemului imunitar, fapt ce sporește riscul de infecții dentare și chiar pierderea dinților.
Soluții pentru tratarea edentației
Pentru a elimina problema edentației, există două opțiuni:
- implant dentar – este unel dintre cele mai căutate și eficiente dispozitive medicale menite să înlocuiască rădăcina dintelui. Implanturile dentare sunt completate de coroanele/protezele pe implant, care atunci când sunt realizate corect au un aspect similar dintelui natural;
- proteza dentară – reprezintă un sistem de dinți falși cu rolul de acoperi lipsa dinților naturali.
În funcție de particularitățile cazului, implanturile dentare sau proteza pot fi concepute pentru a înlocui fie o parte dintre dinți, fie toți dinții.
Tipuri de dispozitive dentare pentru tratarea edentației
Pe piață, se găsesc următoarele tipuri de opțiuni pentru înlocuirea dinților lipsă:
- Implant dentar – este o componentă chirurgicală ce interacționează cu osul maxilar sau mandibular pentru a crea suport unei coroane pe implant sau proteze, acționând ca o ancoră protetică și devenind astfel o rădăcină artificială în noua structură dentară.
- Proteza dentară completă – recomandată în cazul pierderii totale a dinților. Soluția imită, într-o măsură destul de mare, aspectul gingiilor și dinților naturali. Însă, nu oferă și suportul asigurat de implantul dentar. În funcție de materialul din care sunt fabricate, protezele oferite în cadrul Dental Elite sunt:
- acrilice convenționale;
- acrilice cu suport de metal;
- proteza Biodentaplast.
3. Proteză dentară parțială – înlocuind unul sau o parte dintre dinți, proteza parțială poate fi amovibilă (utilizată doar pe perioada zilei, îndepărtarea pe timpul nopții fiind necesară pentru curățare protezei și pentru relaxarea gingiilor) și fixă.
Implant dentar vs proteza dentară – când se recomandă?
Implantul dentar și proteza dentară sunt soluții pe care medicii stomatologi le propun pacienților edentați.
Implanturile dentare sunt recomandate în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani, când procesul de dezvoltare dentară este încheiat. În plus, apelarea la unul dintre aceste tratamente stomatologice ține cont mai degrabă de particularitățile privind starea dentară a pacientului.
Astfel, implanturile sunt indicate pacienților:
- cărora le lipsesc unul sau mai mulți dinți;
- care prezintă o stare generală de sănătate, respectiv de sănătate orală bune;
- care au gingii sănătoase (nu există semne de boală parodontală);
- care dispun de un os maxilar puternic. Cu toate acestea, dacă nu există suficient os sau calitatea acestuia este precară, este efectuată o intervenție de adiție osoasă.
Implant dentar vs proteza dentară – înainte de tratament
Înainte de a opta pentru una dintre soluții, este necesară o consultație inițială. Aici, pacientul discută cu medicul stomatolog despre prevenirea, depistarea și eliminarea afecțiunilor dentare pentru a păstra dinții rămași (mai ales în cazul edentației parțiale). În acest sens, pacientul va lua la cunoștință despre:
- Cauzele, consecințele și tratamentele potrivite pentru tipologia de edentație;
- Măsurile recomandate pentru asigurarea unei igiene corespunzătoare;
- Modul de implementare a soluției alese;
- Tratamente și metode de întreținere a soluției împotriva pierderii dinților.
Chiar dacă proteza dentară este o soluție accesibilă, tot mai mulți specialiști recomandă implanturile dentare deoarece:
- Spre deosebire de proteză, implanturile dentare sunt biocompatibile, adică materialele din care sunt fabricate facilitează încadrarea perfectă în structura osoasă a maxilarului, garantând un nivel ridicat de stabilitate.
- proteza prezintă riscul pătrunderii reziduurilor alimentare între gingie și proteză, determinând apariția halenei. Montate corect, implanturile dentare asigură un nivel ridicat de stabilitate. Astfel, problemele generate de protezele dentare și în special respirația urât mirositoare nu vor mai apărea.
- din păcate, proteza dentară nu împiedică retracția structurii osoase, influențând negativ fizionomia pacientului. Implanturile dentare nu doar că împiedică schimbarea trăsăturilor faciale, ci pot genera un efect de lifting și întinerire a feței.
Implant dentar vs proteza dentară – după tratament
Trebuie să știi că montarea protezei implică o perioadă de acomodare cu senzațiile determinate de aceasta. Astfel, pacientul poate resimți:
- Senzație de disconfort;
- Creșterea nivelului de salivă;
- Probleme de masticație sau de vorbire;
- Senzația lipsei de spațiu pentru limbă în cavitatea bucală.
Odată cu evoluția tehnicilor de tratament, materialelor stomatologice și a tendinței de a asigura confortul în procedurile stomatologice efectuate, mulți oameni înțeleg importanța sănătății dentare pe termen lung. De aceea, în ultima perioadă, tot mai mulți oameni decid să opteze pentru implanturi dentare pentru înlocuirea dinților lipsă
Este natural ca după instalarea implanturilor să apară un disconfort la nivelul gingiilor (inflamare, sângerări minore, dureri ușoare). În perioada de recuperare, medicul stomatolog recomandă:
- evitarea alimentelor tari sau dure;
- consumul de medicamente/ antibiotice pentru ameliorarea durerii sau grăbirea procesului de recuperare.
Reacțiile pot dura de la 1 până la 2 săptămâni. Dacă aceste efecte persistă, trebuie să contactezi imediat medicul stomatolog în vederea prevenirii agravării lor.
Implant dentar vs proteza dentară – durată de utilizare
În general, protezele dentare au o durată de viață de cel mult 10 ani doar dacă au fost întreținute corespunzător. De asemenea, trebuie să știi că protezele dentare sunt expuse riscului de îngălbenire, crăpare sau deteriorare, motiv pentru care va trebui să revii la cabinet pentru a efectua reparațiile necesare. În situația ruperii, proteza dentară trebuie înlocuită.
Spre deosebire de proteza dentară, implanturile prezintă un nivel ridicat de rezistență în timp. Calitatea, biocompatibilitatea lor și întreținerea corespunzătoare pot asigura o durată de utilizare de peste 30 de ani.
Concluzii
În vederea soluționării edentației, pacienții apelează la implanturi dentare sau alte tipuri de tratamente protetice. În cazul persoanelor complet edentate, sistemul Fast & Fixed și-a câștigat foarte repede popularitatea datorită avantajelor sale incontestabile și a ratei de succes dovedită în zeci de ani de studii și tratamente.
Nu aștepta ca afecțiunile dentare să se agraveze. Alege cu mare grijă echipa care să aibă grijă de sănătatea ta. Medicii Dental Elite îți vor recomanda întotdeauna mai multe tipuri de servicii stomatologice care îți pot aduce sănătatea, dar vor prioritiza cea mai bună alternativă din punct de vedere medical.