^

Stomatologie pentru copii și adolescenți

pacient stomatologie

Pedodonţia sau stomatologia pediatrică este ramura medicinei dentare care se ocupă atât cu tratamentul specific al dinților temporari (dinților de lapte), cât și al dinților permanenți tineri.

Este bine cunoscut faptul că dinții copiilor sunt expuși și ei diverselor forme de atacuri bacteriene, iar tratarea cu indiferență a acestor probleme poate influența negativ dezvoltarea ulterioară a danturii copilului.

Indiferent că este vorba despre dentiția temporară (dinții de lapte) sau despre dentiția permanentă, cariile dentare nu trebuie neglijate. Păstrarea dinților de lapte în cavitatea bucală, până în jurul vârstei de 6 ani, este absolut necesară pentru menținerea spațiilor de care au nevoie dinții permanenți ca să poată erupe. Altfel, se ajunge, cu certitudine, la purtarea de aparat ortodontic.

Practic, dinții de lapte au un rol important deoarece oferă spațiu dinților permanenți și îi ghidează în poziția corectă, permit și ajută la dezvoltarea normală a oaselor maxilarului, ajută la o masticație și o hrănire adecvată, influențează dezvoltarea vorbirii.

La început, pedodonţia se baza doar pe extracția dinților temporari (de lapte), dar astăzi se preocupă de menținerea integrității dinților pe arcadă, atât a celor temporari, cât și a celor permanenți, tineri.

Medicul pedodont trebuie să adopte un limbaj prietenos asemănător copiilor, pe înțelesul acestora, pentru a se apropia de aceștia, trebuie să aibă răbdare să explice ceea ce va urmă să li se facă și să-i introducă într-un joc motivându-i să vină cu plăcere la stomatolog.

Principalele tratamente de pedodonție:

  • Fluorizările dentare
  • Sigilarea dinților permanenți
  • Depistarea din timp a anomaliilor dento-maxilare și rezolvarea lor pentru a preveni malpoziţionarea (poziționarea greșită) a dinților definitivi
  • Tratamentul cariilor și al afecțiunilor gingivale
  • Controlul plăcii bacteriene
  • Instructaj pentru periajul dentar și igienă bucală corectă

Fluorizarea dentară – este un procedeu prin care este întărit smalțul dentar. Aplicarea de fluor asupra dintelui scade incidența carierii la copii cu aproximativ 50%.

Sigilarea dinților – datorită faptului că dinții permanenți abia erupți sunt slab mineralizați, aceștia sunt expuși la carii, de aceea se recomandă sigilarea lor. Sigilarea este un procedeu în totalitate nedureros, creat special pentru a preveni formarea cariilor.

Depistarea la timp a anomaliilor dento-maxilare – mai multe amănunte despre această manoperă gășiți la secțiunea Specialități – Ortodonție.

Tratamentul cariilor și al afecțiunilor gingivale – Fără carii, copilul va avea poftă de mâncare, un somn liniștit, iar dinții definitivi vor erupe corect și vor fi cu siguranță sănătoși. Famializarea copiilor cu un cabinet stomatologic printr-un control periodic de rutină, îi va face să coopereze mai ușor la tratamentul stomatologic ulterior.

Erupția dinților este și ea foarte importantă pentru toţi părinții și trebuie cunoscută pentru a evita confundarea primilor molari definitivi, care erup la 6 ani, cu dinții de lapte, fapt ce adesea se întâmplă și care duce la pierderea precoce a dinților de pe arcadă.

PROGRAMARE