Verificat medical de

Doctor Victor Ioan Suciu

Absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie, Târgu Mureș, Doctorand în Știinta Materialelor – Universitatea Transilvania, Brașov (din 2017).

Numeroase cursuri de specializare și congrese în Ortodonție în Franța, Italia și România.

Medic rezident ortodonție și ortopedie dento-facială – Spitalul Clinic Județean de Urgență, Târgu Mureș
Asistent Universitar – Universitatea de Medicină și Farmacie, Târgu Mureș  – din 2016.

Vorbește limbile engleză și franceză.

Vezi toate articolele

Igiena necorespunzătoare determină apariția mai multor probleme stomatologice, una dintre cele mai frecvente fiind depunerea plăcii bacteriene și a tartrului. Gingiile și dinții se expun mereu la riscul de a dezvolta boala parodontală care poate duce la pierderea completă a dinților. 

Astfel, detartrajul devine o procedură esențială în vindecarea gingiilor și țesutului dentar afectate. Având scop de curățare, dar și de prevenire, detartrajul reprezintă soluția pentru o igienizare completă a cavității bucale. 

Numeroși pacienți consideră că procedura poate fi realizată acasă, însă detartrajul este mai mult decât o periere intensă a dinților. Detartrajul este un tratament dentar comun, realizat de un specialist stomatolog, care are în vedere curățarea dinților și prevenirea afectiunilor gingivale sau bolii parodontale.

Ce este boala parodontală?

halena si detartrajul
Sursa: Freepik.com

Boala parodontală este generată de bacteriile din cavitatea bucală, care infectează țesutul din jurul dinților. Ea se manifestă prin:

  • înroșirea și inflamarea gingiilor;
  • sângerarea gingiilor la acțiunea unui factor extern (de exemplu, ața dentară);
  • îndepărtarea țesutului gingival din jurul dinților;
  • apariția halenei, chiar și după periaj;
  • dezvoltarea puroiului între dinți și gingii.

Această afecțiune poate fi provocată de:

  • igiena necorespunzătoare, care favorizează depunerea plăcii și tartrului.
  • fumatul excesiv;
  • consumul ridicat de alimente și băuturi îndulcite;
  • boli cardiovasculare, diabet, etc;
  • anomalii dentare;
  • antecedente familiale de paradontopatii

Ce este detartrajul?

ce presupune detartrajul
Sursa: Freepik.com

Detartrajul este un tratament stomatologic care are în vedere curățarea profundă a dinților și gingiilor. Acesta are ca scop eliminarea depunerii de placă bacteriană și tartru astfel încât să se diminueze inflamația și să se îmbunătățească sănătatea la nivelul gingiilor.

Care este diferența dintre placă și tartru? Placa bacteriană este un strat lipicios cu un conținut ridicat de bacterii, care se dezvoltă când reziduurile alimentare se combină cu saliva. Din moment ce periajul nu are capacitatea de a îndepărta complet placa, aceasta se calcifică și se formează tartrul.

Față de celelalte tehnici dentare care privesc igienizarea elementelor de deasupra liniei gingivale (airflow, periajul profesional), detartrajul implică o abordare detaliată a curățării dinților.

Când se recomandă detartrajul?

cand se efectueaza detartrajul
Sursa: Freepik.com

Această procedură este necesară întrucât contribuie la tratarea și prevenirea unor probleme dentare frecvente, cum sunt gingivita și parodontita. Detartrajul este un tratament recomandat a se efectua bianual sau mai des în cazurile severe ale bolii parodontale (la intervale de 1 lună sau 3 luni).

Medicul stomatolog va realiza detartrajul doar după efectuarea unei radiografii dentare și a unei evaluări generale a sănătății cavității bucale.

Care sunt avantajele și dezavantajele detartrajului?

beneficiile si riscurile detartrajului
Sursa: Freepik.com

Cu toate că ajută la reducerea dimensiunii spațiilor dintre gingie și dinte, la diminuarea sau oprirea completă a progresului gingivitei și a altor boli dentare, detartrajul prezintă o serie de avantaje și riscuri.

Beneficiile detartrajului sunt:

  • oprirea avansării bolii gingivale;
  • tratarea unei infecții și grăbirea vindecării;
  • curățarea completă a dinților și gingiei;
  • eliminarea halitozei;
  • protejarea rădăcinilor dentare;
  • prevenirea bolilor dentare și gingivale.

Riscurile unei proceduri de detartraj implică:

  • durere și sensibilitate tranzitorie
  • retragerea temporară a gingiilor și, în unele situații, fără să garanteze reatașarea gingiilor la dinți.

Cu toate acestea, riscurile sunt adesea minime și durează, în cele mai multe cazuri, de la 5 până la 7 zile. 

Ce presupune detartrajul?

ce etape implica detartrajul
Sursa: Freepik.com

Detartrajul efectuat în cabinetul stomatologic diferă de curățarea dentară cu periuță, ață și apă de gură efectuată acasă. Curățarea de rutină elimină placa și tartrul doar de la suprafața gingiei, însă detartrajul are în vedere și îndepărtarea lor de sub linia gingivală, precum și petele de pe dinți și rădăcini.

De obicei, procedura de detartraj implică următoarele etape:

  • Administrarea unei anestezii locale

Detartrajul necesită administrarea unui  anestezic local, care are ca rol eliminarea durerii și controlul hemoragiei. Adesea, anestezia locală este recomandată pentru tratamentele dentare cu minimă intervenție. 

După injectarea medicamentului de către medicul stomatolog, zona ce urmează a fi curățată amorțește. Pe durata detartrajului, pacientul rămâne conștient, însă procedura va fi lipsită de durere și disconfort.

  • Detartrajul și planarea radiculară

În cadrul acestei etape, un medic stomatolog generalist sau parodontolog îndepărtează placa și calculul din zona gingivală și dentară. Intervenția poate fi realizată manual sau cu un instrument cu ultrasunete. Printr-o mișcare verticală, circulară sau orizontală, dispozitivul utilizat pentru detartraj răzuiește și curăță dinții și suprafața radiculară.

Planarea dentară are în vedere netezirea suprafețelor aspre și îndepărtarea bacteriilor de sub gingie (inclusiv până la rădăcinile dentare afectate de infecție). Cazurile extreme de parodontită pot implica îndepărtarea completă a cementului (partea calcificată care acoperă rădăcina) și chiar a stratului superficial de dentină (al doilea țesut de sub smalț).

  • Curățarea finală

La final, stomatologul va spăla zona tratată pentru eliminarea reziduurilor rămase și va aplica presiune pe gingii pentru a favoriza creșterea adecvată a gingiilor.

Care sunt efectele după detartraj?

ce vei simti dupa detartraj
Sursa: Freepik.com

Detartrajul provoacă următoarele efecte temporare:

  • Iritarea sau sângerarea gingiilor;
  • Resimțirea unui disconfort la dinți (la cald, rece sau produse îndulcite);
  • Dureri ușoare și pulsatile.

Cu toate acestea, vindecarea ar trebui să dureze maxim două săptămâni de la efectuarea detartrajului.

Cum poți diminua sensibilitatea după realizarea procedurii de detartraj?

cum reduci sensibilitatea dupa detartraj
Sursa: Freepik.com

Pentru reducerea sensibilității și grăbirea procesului de vindecare, se recomandă:

  • consumul de alimente moi în ziua efectuării detartrajului;
  • evitarea consumului de alimente și băuturi îndulcite sau extrem de calde sau de reci;
  • administrarea de medicamente pentru diminuarea durerii și inflamației;
  • realizarea unei igiene dentare corespunzătoare pentru a favoriza vindecarea și a reduce inflamația gingiilor;
  • folosirea unei periuțe moi de dinți cel puțin de două ori pe zi și a aței dentare minim o dată pe zi.

Ce trebuie să faci după detartraj?

o igiena corespunzatoare dupa detartraj
Sursa: Pexels.com

După ce ai fost supus unei astfel de proceduri, este esențial să menții o bună igienă orală pentru a preveni dezvoltarea parodontozei și a altor afecțiuni dentare/ gingivale. În caz contrar, vei fi expus pierderii osoase și va fi necesară o intervenție chirurgicală în acest sens. 

Totodată, trebuie să revii periodic la un consult stomatologic. Medicul stomatolog va evalua aspectul gingiilor, respectiv al dinților și îți va recomanda diverse soluții în funcție de modul în care a evoluat vindecarea.

Cât costă procedura de detartraj?

pret detartraj
Sursa: Freepik.com

Costul detartrajului variază în funcție de gravitatea bolii gingivale, de suprafața dentară afectată și de alte servicii auxiliare de care mai ai nevoie. De obicei, este necesară o consultație pentru realizarea procedurii, însă unele cazuri solicită mai multe programări pentru a îndepărta complet tartrul și placa dentară. La Dental Elite, prețul unui detartraj profesional ultrasonic ajunge la 100 RON per arcadă.

Dacă ai nevoie de un detartraj profesional sau cauți un pachet complet de servicii de curățare dentară, apelează la Dental Elite. Echipa noastră dispune de specialiști în profilaxie și prevenție dentară, precum și alte servicii stomatologice menite să rezolve orice problemă dentară.