Implantologie

CE ESTE UN IMPLANT DENTAR ?

Un implant dentar este un mic șurub din titan care înlocuiește rădăcina dintelui natural.

Șurubul se inserează în osul alveolar sub anestezie locală și apoi este lăsat pe loc pentru a se integra o perioadă de timp de aproximativ 2-6 luni, perioadă ce diferă de la un pacient la altul în funcție de densitatea osoasă a fiecăruia.

Când integrarea s-a realizat, deasupra șurubului se conectează un dinte artificial. Implanturile dentare reprezintă soluția cea mai bună de înlocuire a dinților lipsa.

Implanturile dentare pot înlocui unul sau mai mulți dinți lipsa. În cazul pacienților edentaţi total,implanturile se pot utiliza pentru a fixa proteze fixe sau protezele mobile de osul subiacent.

CUM SE REALIZEAZĂ UN IMPLANT DENTAR ?

Tehnica înserării constă cel mai uzual în două etape:

  • prima etapă se inserează implantul în os unde s-a realizat în prealabil un foraj, exact pe locul unde era înainte rădăcina se acoperă cu gingia și se așteaptă vindecarea (pentru fizionomie se pot face protezari provizorii);
  • a doua etapă, care are loc într-o altă ședință cam la aproximativ 3-4 luni de la inserarea implantului se descoperă implantul și se atașează o extensie numită „bont protetic” pe care se va ancora coroana.

Implanturile dentare se pot folosi pentru lipsa unui dinte sau a mai multor dinți, în acest caz efectuându-se o ancorare fixă (prin cimentare), fie doar pe implanturi sau mixt pe implanturi și dinți naturali. Implanturile se pot folosi și la cei cu toți dinţii lipsa, peste implanturi aplicându-se fie proteze fixe (pentru o menținere mai bună a acestora), fie punți fixe ce restaurează o întreagă arcadă dentară. Pentru acest din urmă exemplu e necesară o vastă experiență a implantologului.

În cazul lipsei unuia sau a 2-3 dinți există și alternativă mai conservatoare a punților dentare care au de asemenea succes. Nu există un avantaj net al unei metode față de cealaltă, alegerea fiind a dumneavoastră și a medicului d-voastră. Unii pacienți preferă implantul pentru a nu sacrifica dinţii de lângă cei lipsa, care ar trebui slefuiti pentru o punte.

CUI SE ADRESEAZĂ ACEASTĂ PROCEDURĂ ?

Întrebarea: “Pentru cine sunt implanturile?” are un răspuns relativ simplu:

Sunt pentru toți pacienți clinic sănătoși sau cu boli generale, boli cronice și care nu au un sistem imunitar scăzut.

Boli precum diabetul zaharat sau alte boli cronice ar putea determina complicații în timpul intervenției chirurgicale.

Deficiențele de os se pot rezolva prin tehnici de adiție de os sintetic, deci nu mai este o contraindicație de nerezolvat.

O altă contraindicație relativă ar fi fumatul (mai ales la cei care fumează peste 15 tigarete/zi) și cei cu o igienă deficitară în contextul în care acest obicei nu se poate modifică ușor el fiind suma unei educații și a unei deprinderi de o viață.

Astfel pacientul trebuie să știe că după aplicarea implantului trebuie să aibă o igienă riguroasă cu periaj de cel puțin 2 ori/zi, folosirea aţei dentare a dușurilor bucale și consultație la stomatolog o dată la 6 luni.

CÂT DUREAZĂ UN IMPLANT DENTAR ?

Un implant ar trebui garantat 10-15 ani, așa că feriți-va de medicii care spun că implanturile puse de ei vor rezista pentru totdeauna!

În momentul actual, rată succesului în implantologie este de 90-95%. Este o îmbunătățire fantastică față de acum 10 – 20 ani când rată de succes era mult mai mică și implantologia era ultima ramură a stomatologiei la care se apela în cazuri dificile când orice altceva eșua.

Acum s-a ajuns că implantologia să fie prima varianta de tratament aleasă și așteptăm cu nerăbdare momentul când în implantologie rată de succes va fi de 100%.