Verificat medical de

Doctor Alexandru Ciucu

Absolvent al Facultății de Medicină Dentară – UMF Târgu Mureș.

Cursuri de specializare în tratamente estetice restaurative și minim invazive sub magnificaţie (lupe dentare), protetică dentară la microscop și implantologie dentară precum și în domeniul radiodiagnosticului dentar (nivel 2 CNCAN) atât în România, cât și în Marea Britanie.

Are o experiență de lucru bogată în clinici dentare de top din Londra și Brașov.

Cunoaște limbile franceză și engleză.

Vezi toate articolele

Sinuzita maxilară - Simptome și tratament

Sinuzita maxilară este o afecțiune care afectează sinusurile maxilare, cavitățile pline cu aer din zona pomeților, localizate în spatele obrajilor și deasupra maxilarului superior. Această condiție se manifestă atunci când sinusurile maxilare devin inflamate sau infectate, ducând la diverse simptome neplăcute.

Această afecțiune este una dintre cele mai comune forme de sinuzită și poate apărea din mai multe motive, inclusiv infecții respiratorii, alergii sau probleme structurale ale sinusurilor. Sinuzita maxilară poate afecta pe oricine, de la copii la adulți și poate crea disconfort semnificativ în viața de zi cu zi. 

Sinusurile Maxilare: Părți esențiale ale cavității nazale

Sinusurile maxilare, cunoscute și sub numele de sinusuri ale obrajilor, sunt două cavități pline cu aer situate de o parte și de cealaltă a nasului. Aceste cavități joacă un rol crucial în menținerea sănătății cavității nazale și a sistemului respirator. Descoperă mai multe despre aceste structuri anatomice esențiale și rolul lor în corpul uman.

Sinuzita Maxilară: O afecțiune inflamatorie

Sinuzita maxilară, cunoscută și sub numele de infecție a sinusurilor maxilare, reprezintă o afecțiune comună și neplăcută. Aceasta constă în inflamația mucoasei care căptușește sinusurile maxilare, iar cauzele pot varia de la infecții bacteriene la infecții fungice. Descoperă mai multe despre simptomele și tratamentul acestei afecțiuni și cum poți gestiona disconfortul provocat de sinuzita maxilară.

Diverse cauze ale sinuzitei maxilare

Sinuzita maxilară poate fi declanșată de mai multe cauze variate, iar înțelegerea acestor factori poate fi crucială în gestionarea și prevenirea acestei afecțiuni. Iată câteva dintre cauzele frecvente ale sinuzitei maxilare:

Infecții Respiratorii

Una dintre cele mai comune cauze ale sinuzitei maxilare este o infecție respiratorie. Virusurile sau bacteriile care provoacă răceli sau gripe pot infecta și inflama mucoasa sinusurilor maxilare.

Alergii

Persoanele cu alergii se pot confrunta cu sinuzită maxilară datorită reacției alergice la alergenii din mediul înconjurător. Alergenii pot provoca inflamații și congestie în sinusurile maxilare.

Devierea Septului Nasal

O deviere a septului nazal (peretele care separă cele două părți ale nasului) poate provoca dificultăți în drenarea adecvată a sinusurilor maxilare, favorizând acumularea de mucus și potențând apariția sinuzitei.

Afecțiuni Dentare

Infecțiile dentare, cum ar fi abcesele dentare sau infecțiile gingiilor, pot avea ca rezultat răspândirea infecției către sinusurile maxilare din apropiere.

Polipi Nasali

Polipii nazali, creșteri anormale de țesut în interiorul nasului, pot bloca deschiderea sinusurilor maxilare și pot favoriza infecțiile.

Traumatisme sau Intervenții Chirurgicale

Lovituri sau intervenții chirurgicale în zona feței sau a nasului pot afecta sinusurile maxilare și pot duce la sinuzită.

Factori de Mediu

Experiența prelungită a unui mediu uscat, prăfuit sau cu niveluri ridicate de poluare poate irita mucoasa sinusurilor maxilare și poate contribui la dezvoltarea sinuzitei.

Tipuri de sinuzită maxilară

Tipuri de sinuzită maxilară

Sinuzita maxilară, în funcție de evoluția și severitatea sa, poate fi împărțită în două tipuri principale: sinuzită maxilară acută și sinuzită maxilară cronică. Iată mai multe despre fiecare tip:

Sinuzita maxilară acută

Sinuzita maxilară acută este caracterizată de debutul brusc al simptomelor și se manifestă printr-o serie de semne neplăcute. Simptomele tipice includ:

   • Durere Intensă: Durerea severă pe o singură parte a feței, de obicei în zona pomeților sau sub ochi, este un simptom caracteristic. Durerea poate fi accentuată de înclinarea capului în jos.

   • Obstrucție Nazală: Nasul înfundat și dificultatea în respirație sunt frecvente în cazul sinuzitei maxilare acute.

   • Secreții Nazale Purulente: Apariția secrețiilor nazale purulente pe o singură parte a nasului este un indicator al sinuzitei maxilare acute.

   • Febra: O creștere a temperaturii corporale, de obicei în intervalul 38-39 de grade Celsius, poate însoți sinuzita maxilară acută.

   • Miros Neplăcut sau Lipsa Mirosului: Anumite cazuri pot prezenta un miros neplăcut permanent sau chiar o pierdere a simțului olfactiv.

  Sinuzita maxilară cronică

  Sinuzita maxilară cronică se caracterizează prin simptome persistente sau recurente care pot să nu fie la fel de evidente ca în cazul sinuzitei acute. Simptomele pot include:

    • Durere Jenantă: Durerea în zona sinului afectat poate fi prezentă, în special când capul este înclinat.

    • Dureri de Cap Matinale: Durerile de cap care apar dimineața pot indica prezența sinuzitei maxilare cronice.

    • Secreții Nazale Unilaterale: Scurgeri nazale persistente pe o singură parte a nasului sunt un semn comun al acestei forme de sinuzită.

    • Iritații Faringiene: Senzații de iritație în gât pot apărea în cazul sinuzitei maxilare cronice.

    • Nas Înfundat și Tuse Iritativă: Nasul înfundat și tusea iritativă pot fi simptome persistente în această formă de sinuzită.

    • Halitoză: Respirația neplăcută sau halitoza poate fi asociată cu sinuzita maxilară cronică.

    • Senzație de Oboseală: Persoanele cu sinuzită maxilară cronică pot resimți o senzație de oboseală cronică și lipsa de energie.

   Simptomele sinuzitei maxilare

   Simptomele sinuzitei maxilare

   Sinuzita maxilară este o afecțiune care poate provoca o serie de simptome neplăcute, dar pe care le recunoaștem repede. Simptomele caracteristice ale sinuzitei maxilare pot varia în funcție de gravitatea afecțiunii și pot include:

     • Durere facială: Durerea este un simptom comun al sinuzitei maxilare. Aceasta poate fi resimțită în zona pomeților sau sub ochi și este adesea descrisă ca fiind o durere surdă sau presiune în aceste zone. Durerea poate fi accentuată de înclinarea capului în jos.

     • Obstrucție nazală: Nasul înfundat și dificultatea în respirație sunt simptome obișnuite ale sinuzitei maxilare. Pacienții pot avea senzația că nu pot respira pe nas normal.

     • Secreții nazale: Sinuzita maxilară poate provoca secreții nazale purulente sau mucoase groase care se scurg pe spatele gâtului. Aceste secreții pot avea o culoare galbenă sau verde.

     • Durere de cap: Durerea de cap poate fi un simptom asociat cu sinuzita maxilară, iar aceasta poate fi accentuată de presiunea acumulată în sinusuri.

     • Febra: În cazul sinuzitei maxilare acute, poate apărea o creștere a temperaturii corpului, în intervalul 38-39 de grade Celsius.

     • Oboseală: Persoanele cu sinuzită maxilară pot resimți o senzație de oboseală și lipsă de energie.

     • Halitoză: Respirația neplăcută sau halitoza poate fi asociată cu sinuzita maxilară, în special atunci când secrețiile nazale ajung în gât.

     • Tuse iritativă: Sinuzita maxilară poate provoca o tuse iritativă, în special din cauza drenajului nazal posterior care irită gâtul.

    Tratamentul sinuzitei maxilare

    Tratamentul sinuzitei maxilare poate implica atât măsuri profilactice pentru prevenirea afecțiunii, cât și tratament curativ pentru ameliorarea simptomelor. Iată mai multe detalii despre fiecare tip de tratament:

    Tratament profilactic

      • Prevenirea sinuzitei maxilare poate implica gestionarea adecvată a problemelor dentare și a accidentelor care ar putea duce la această afecțiune.

      • Realizarea obturațiilor de canal atunci când cariile dentare nu sunt aproape de nerv poate ajuta la evitarea apariției sinuzitei maxilare.

      • Tratarea infecțiilor apicale existente și inserarea implanturilor dentare fără a perfora membrana sinusală sunt măsuri importante.

      • Închiderea căilor de comunicare oro-sinusale care pot apărea în urma extracțiilor dentare este esențială.

      • Menținerea hidratării cu apă sau sucuri naturale de fructe, odihna adecvată de cel puțin 8 ore pe noapte și evitarea zonelor cu fum sau alergeni sunt măsuri suplimentare importante.

     Tratament curativ

       • Tratamentul sinuzitei maxilare poate varia în funcție de severitatea afecțiunii.

       • Îndepărtarea factorului cauzal, dacă este identificat, este primordială.

       • Tratamentul medicamentos poate include antibiotice și medicamente antiinflamatoare pentru a controla infecția și inflamația.

       • În cazul sinuzitei maxilare cronice care nu răspunde la tratamentul conservator, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a debloca sinusurile și a permite drenajul adecvat.

       • Dacă sinuzita maxilară acută este cauzată de o infecție dentară, medicul dentist poate îndepărta factorul cauzal, fie prin tratarea dintelui pe canal, fie prin extracție, în funcție de severitatea afecțiunii dentare.

       • Tratamentul medicamentos, cum ar fi antibioticele și decongestivele nazale, este esențial în gestionarea simptomelor sinuzitei maxilare.

      Apelare la specialiști

      Apelare la specialiști

      Diagnosticul sinuzitei maxilare implică un proces riguros de evaluare pentru a identifica cauza și severitatea afecțiunii. Iată mai multe detalii despre diagnosticul sinuzitei maxilare:

      Examinare clinică

        • Medicul dentist poate observa potențiale nereguli la nivelul sinusurilor prin investigații radiologice, cum ar fi radiografia digitală sau tomografia computerizată dentară.

        • Cu toate acestea, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, vei fi îndrumat către un medic specialist ORL.

       Investigații suplimentare

         • Medicul specialist ORL va efectua o examinare detaliată, care poate include culture și teste nazale pentru a identifica agenții patogeni responsabili de infecție.

         • Endoscopia nazală este o procedură în care un endoscop este introdus în nas pentru a examina sinusurile și a detecta eventualele leziuni sau obstrucții.

         • Testele de alergie pot fi efectuate pentru a evalua dacă alergiile contribuie la simptomele sinuzitei maxilare.

        În concluzie, sinuzita maxilară poate fi o afecțiune inconfortabilă și debilitantă, dar cu un diagnostic corect și tratament adecvat, simptomele pot fi gestionate eficient. 

        Tratamentul sinuzitei maxilare poate varia în funcție de severitatea și cauza afecțiunii, și poate include terapie medicamentoasă, intervenții chirurgicale sau tratamente naturiste. Este esențial să consulți un medic specialist ORL pentru un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat.

        De asemenea, măsurile preventive, cum ar fi menținerea igienei dentare adecvate, evitarea factorilor de risc și tratarea corectă a problemelor dentare, pot contribui la reducerea riscului de dezvoltare a sinuzitei maxilare.